ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στα ύψη το κόστος διαμονής για το «Παρίσι 2024»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στα ύψη το κόστος διαμονής για το «Παρίσι 2024»
ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν διά ζώσης την κορυφαία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου) στο Παρίσι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος διαμονής και την αύξηση των τιμών για τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο ή σε πλατφόρμες όπως η Airbnb.

Θεατές και εθελοντές της διοργάνωσης, επιστρατεύουν την επινοητικότητα τους, προκειμένου να βρουν κατάλυμα με χαμηλότερο κόστος. Η προσπάθειά τους αυτή μετατρέπεται σε έναν αγώνα χωρίς... μετάλλιο, καθώς η διαμονή στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας κατά το δεκαπενθήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2024, χωρίς υψηλή δαπάνη είναι σχεδόν απίθανη.

Οι τιμές στην Airbnb, για παράδειγμα, εκτινάσσονται στα ύψη εδώ και αρκετούς μήνες. Τον Νοέμβριο του 2023, το κόστος διανυκτέρευσης ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 1.050 ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Lycaon Immo, που ειδικεύεται στη μοντελοποίηση δεδομένων ακινήτων.

Ανάλογη εικόνα και στα ξενοδοχεία, με μέση τιμή 1.033 ευρώ για την νύχτα 26 προς 27 Ιουλίου στο Παρίσι σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών UFC-Que Choisir. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η μέση τιμή ήταν 317 ευρώ, υπενθυμίζει η ένωση.

Η μέση τιμή σε ολόκληρη την Μητρόπολη των Παρισίων, που περιλαμβάνει τα διαμερίσματα Hauts-de-Seine, Val-de-Marne, Seine-Saint-Denis καθώς και τους δήμους στις πύλες της Essonne, ανέρχεται στα 342 ευρώ για την Ολυμπιακή περίοδο, σύμφωνα με το τουριστικό γραφείο της γαλλικής πρωτεύουσας, στο βαρόμετρο του Ιανουαρίου.


Προφανώς, σε αυτές τις τιμές, οι 30.000 εθελοντές που επέλεξε η οργανωτική επιτροπή (Cojo) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - 45.000 συνολικά με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες -, συμπεριλαμβανομένων 25.000 που έχουν τεθεί σε τοποθεσίες στην περιοχή του Παρισιού και που χρειάζονται να βρουν κατάλυμα αλλού εκτός από το σπίτι τους, πρέπει να βρουν άλλες λύσεις.

Επειδή οι εθελοντές, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα μεταφοράς τους για να μεταβούν στο Ile-de-France (αλλά όχι την καθημερινή μεταφορά), δεν διαθέτουν κατάλυμα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από τους διοργανωτές και δεν υποστηρίζονται ούτε τα έξοδα διαμονής τους.

Παρέχονται μόνο γεύματα. «Αυτός είναι ο κανόνας», λέει η COJO, η οποία διασφαλίζει ότι οι αποστολές τους βρίσκονται σε «τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους ή στον τόπο διαμονής τους που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους».

Ερωτηθείς για αυτό το θέμα κατά την διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία στις 17 Ιανουαρίου, ο διυπουργικός εκπρόσωπος στους Αγώνες, Νισέλ Καντότ, αναγνώρισε αυτούς τους «περιορισμούς στο κόστος διαμονής» για τους εθελοντές, αλλά και διαβεβαίωσε ότι «οι περισσότεροι από αυτούς δεν πρόκειται να πληρώσουν την διαμονή τους, αλλά θα την βρίσκουν μέσω των συνδέσεων».

Για τον γερουσιαστή, Μισέλ Σαβέν, αυτή η άνοδος των τιμών θα μπορούσε ακόμη και να αποθαρρύνει τους θεατές που κατάφεραν να αποκτήσουν εισιτήρια, διαβεβαιώνοντας κατά την διάρκεια αυτής της ακρόασης ότι ορισμένοι «σκέπτονται να μεταπωλήσουν τις θέσεις τους επειδή βρίσκουν το κόστος, εντελώς υπερβολικό».

«Κάνουμε πολλούς φίλους όταν ερχόμαστε σε αυτό το είδος εκδήλωσης», πρόσθεσε ο Καντότ, τονίζοντας: «Ήξεραν ότι δεν θα πληρωθούν ούτε θα στεγαστούν, εκτός από μερικές χιλιάδες από αυτούς».

Υπάρχουν πράγματι ορισμένες εξαιρέσεις, αλλά αντιστοιχούν σε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που προβλέπονται «ιδιαίτερα όταν τα προγράμματα αποστολής και η απόσταση από το σπίτι απαιτούν επιστροφή στο σπίτι πολύ αργά», διευκρινίζει η «Χάρτα Εθελοντισμού Παρίσι-2024».

Σε ορισμένους εθελοντές που εργάζονται σε συνεργαζόμενες εταιρείες της διοργάνωσης, θα πρέπει επίσης να προσφερθεί κατάλυμα από την εταιρεία τους. Οπως συμβαίνει στην περίπτωση του Τομά Ροσφέϊγ, ενός 38χρονου υπαλλήλου της EDF - premium συνεργάτης των Ολυμπιακών Αγώνων - και ο οποίος επελέγη για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

«Από την πλευρά της στέγασης, ξέρω ότι θα μας προσφέρουν κάτι, αλλά δεν ξέρω ακόμα τι», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο 38χρονος εξειδικευμένος υδραυλικός, ο οποίος ζει κοντά στην Μιλούζη.

Έχοντας επίγνωση αυτής της δυσκολίας, η CNOSF, μέσω του παραρτήματος του Ile-de-France, «εργάζεται για να προσφέρει κάτι στους εθελοντές του που αναζητούν κατάλυμα, αλλά αυτό δεν έχει επιτευχθεί».

Κάποιοι προφανώς επέλεξαν το κάμπινγκ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το επίπεδο των κρατήσεων, έξι μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είμαστε ήδη γεμάτοι για την συγκεκριμένη περίοδο. Και κανονικά αυτό, δεν συμβαίνει τόσο νωρίς», εξηγεί ένας υπάλληλος σε κάμπινγκ κοντά στο Παρίσι. Στο κάμπινγκ Paris-Est στο Champigny-sur-Marne, κοντά στον χώρο των αγώνων κανό-καγιάκ στο Vaires-sur-marne, δεν υπήρχαν άλλες θέσεις για την περίοδο, με την διανυκτέρευση για δύο άτομα σε κινητό-σπίτι, να κοστίζε4ι 166 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ