ΣΠΟΡ

«Μαχαιρώματα» και ίντριγκες στο Ρίο για τη θέση του Έλληνα Αθάνατου

«Μαχαιρώματα» και ίντριγκες στο Ρίο για τη θέση του Έλληνα Αθάνατου
REUTERS/Nacho Doce

Σοβαρούς «πονοκεφάλους» έχουν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που βρίσκονται στο Ρίο ντε Τζανέϊρο καθώς πέραν των ανεπαρκειών των Βραζιλιάνων βρίσκεται σε εξέλιξη ο ακήρυχτος πόλεμος για τη θέση του Έλληνα «αθανάτου» στην Δ.Ο.Ε.

Η εκλογή του «αθανάτου» έχει παγώσει από τον περασμένο Ιανουάριο για ένα χρόνο -έως το 2017- μετά από πλούσιο παρασκήνιο, έντονες κόντρες και πολιτικά παζάρια.

Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού δεν θα εκπροσωπείται στη Δ.Ο.Ε. με δικαίωμα ψήφου και μάλιστα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Αν δεν μεσολαβούσαν ίντριγκες σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο στο περιθώριο των Αγώνων του Ρίο θα έπρεπε να επιλεγεί και ο έλληνας «αθάνατος», όπως γίνεται και με άλλες υποψηφιότητες από άλλες χώρες.

Το «grexit» από τη Δ.Ο.Ε. είναι προσωρινό αφού ο πρόεδρος της Τόμας Μπάχ έχει δεσμευθεί ότι η θέση της Ελλάδας θα διατηρηθεί λόγω της ιστορικής και συμβολικής σημασίας που έχει.

Την θέση του κ. Λάμπη Νικολάου που αποχώρησε τον Ιανουάριο, λόγω ορίου ηλικίας διεκδικούσε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. κ. Σπύρος Καπράλος ο οποίος έχει και την επίσημη στήριξη της κυβέρνησης. Όμως, και ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος μπήκε δυναμικά στην κούρσα επιχειρώντας να αποσπάσει τη θέση. Ο κ. Κούβελος ζήτησε, κατ’ ορισμένες πληροφορίες υπογραφές μελών της ολομέλειας της Ε.Ο.Ε κάτι που δεν προβλέπεται από τον καταστατικό της χάρτη για να αντισταθμίσει την έγγραφη υποστήριξη που είχε ο κ. Καπράλος από την κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την υποψηφιότητα του στηρίζει ο απερχόμενος «αθάνατος» κ. Λ . Νικολάου αλλά και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ο οποίος ως επίτιμο μέλος της ΔΟΕ έχει επαφές. Μπροστά στο σκηνικό ρήξης που διαμορφώθηκε κατέθεσαν υποψηφιότητες και δύο μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ οι κ. Στέλιος Αγγελούδης και Πέτρος Συναδινός που επίσης έχουν μακρά προσφορά στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Η εκλογή μπήκε στον «πάγο» καθώς όπως λέγεται στο παρασκήνιο ο κ. Κούβελος διαμόρφωσε συμμαχία με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ο οποίος επηρέασε την πρόεδρο της Επιτροπής και συγγενή του, πριγκίπισσα Άννα. Στόχος να κερδίσει χρόνο και να διαμορφώσει συμμαχίες στους Αγώνες του Ρίο ως αρχηγός της αποστολής ενώ την ευκαιρία δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη ούτε ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπ. Καπράλος, ούτε οι άλλοι υποψήφιοι.

Στον «πάγο» μπήκαν και οι σχέσεις της Ντ. Μπακογιάννη με την κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία είναι μέλος της Ολομέλειας της ΕΟΕ καθώς η κ. Πετραλιά λέγεται ότι αρνήθηκε να υπογράψει υπέρ του κ. Κούβελου επικαλούμενη ότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η σχέση τους είναι σε τέτοιο σημείο που δεν αντάλλασσουν ούτε τυπικό χαιρετισμό. Όπως είχε αναφέρει παλιότερα στην Ολομέλεια της ΕΟΕ η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά για τη θέση ενδιαφερόταν και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Η χώρα ενώ είχε για δεκαετίες δύο «αθανάτους» προσωπικές στρατηγικές και συμφέροντα έφεραν συμβιβασμούς για ένα μέλος , που τα τελευταία χρόνια ήταν ο κ. Λάμπης Νικολάου. Αποχώρησε τον Ιανουάριο λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας από τη ΔΟΕ και έκτοτε η θέση χηρεύει. Οι «αθάνατοι»- αποκαλούνται έτσι γιατί από την στιγμή που θα εκλεγούν δεν αντικαθίστανται παρά μόνο με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που στο παρελθόν ήταν τα ογδόντα έτη – είναι ανεξάρτητοι και δεν δεσμεύονται από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Και η ΔΟΕ δεν είναι υποχρεωμένη να έχει έναν εκπρόσωπο από κάθε χώρα ως «αθάνατο». Εκείνοι, άλλωστε, ψηφίζουν και αποφασίζουν σε ποιές πόλεις θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πάντως, παρόντες στην ολομέλεια της ΔΟΕ στο Ρίο, χωρίς δικαίωμα ψήφου θα είναι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο απερχόμενος «αθάνατος» κ. Λάμπης Νικολάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ