ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Μήνυμα ελπίδας και ειρήνης από την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων

Ρίο 2016: Μήνυμα ελπίδας και ειρήνης από την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων
Καταχειροκροτήθηκαν οι αθλητές της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων REUTERS/Kai Pfaffenbach

Τι κι αν δεν έχει να επιδείξει ρεκόρ, διακρίσεις, μετάλλια κι άλλα κατορθώματα στον στίβο του αθλητισμού, η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων κέρδισε το μεγαλύτερο χειροκρότημα κατά την είσοδό της στο Μαρακανά υπό την Ολυμπιακή σημαία, στην παρέλαση των αθλητών στην τελετή έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο.

Η αποστολή που «κατεβαίνει» για πρώτη φορά στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, έκανε το Μαρακανά να σεισθεί, καθώς όσοι βρίσκονταν στο στάδιο, μεταξύ των οποίων και αρχηγοί κρατών, σηκώθηκαν όρθιοι κι αποθέωσαν τους δέκα αθλητές της.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του πρόσφυγες, κατέκλυζε τα social media με ένα εκπληκτικό βίντεο που ετοίμασε για αυτή την ξεχωριστή ομάδα αθλητών, που στέλνει ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο βίντεο μπερδεύονται εικόνες από ανθρώπους που αγωνίζονται, είτε για να σώσουν τη ζωή τους και είτε στοχεύοντας σε μια αθλητική διάκριση. Η εικόνα ενός «κύματος» που δημιουργείται σε μια πισίνα κολύμβησης διαδέχεται εκείνη ενός κύματος που παρασύρει μια λέμβο γεμάτη πρόσφυγες, σε έναν συμβολισμό των εναλλαγών που κρύβει η ίδια η ζωή.

2016 08 06T073508Z 768781863 RIOEC8605CTVH RTRMADP 3 OLYMPICS RIO OPENING

Πηγή: REUTERS/David Gray

Στην ομάδα που κάνει την παρθενική της εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οι δέκα αθλητές που την απαρτίζουν μπορεί να προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές χώρες, έχουν όμως την ίδια πατρίδα: τον αθλητισμό και με τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη, στέλνουν μήνυμα ελπίδας και ειρήνης.

Η ROT (Refugee Olympic Team), μπορεί να μην έχει «πλούσιο βιογραφικό» όσον αφορά στις διακρίσεις στο πεδίο του αθλητισμού, έχει όμως να επιδείξει «χρυσά μετάλλια» στον στίβο της επιβίωσης, της αξιοπρέπειας, της δύναμης, της θέλησης, της ίδιας της ζωής.

Οι ίδιοι προετοιμάστηκαν σκληρά για να καταφέρουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, ενώ δείχνουν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα την παρουσία τους στο Ρίο.

Έξι από τους αθλητές της Ολυμπιακής Ομάδας προσφύγων είναι άνδρες και τέσσερις είναι γυναίκες, ενώ θα αγωνιστούν στην κολύμβηση, το τζούντο και το στίβο.

Ποιοι είναι οι δέκα αθλητές της ROT

1) Rami Anis, 25 ετών, Συρία, κολύμβηση (100μ. πεταλούδα)

2) Yusra Mardini, 18 ετών, Συρία, κολύμβηση (200μ. ελεύθερο)

3) Paulo Amotun Lokoro, 24 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (1500μ)

4) Yonas Kinde, 36 ετών, Αιθιοπία, στίβος (μαραθώνιος)

5) Yiech Pur Biel, 21 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (800μ.)

6) James Nyang Chiengjiek, 28 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (800μ.)

7) Anjelina Nadai Lohalith, 21 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (1500μ.)

8) Rose Nathike Lokonyen, 23 ετών, Νότιο Σουδάν, στίβος (800μ.)

9) Popole Misenga, 24 ετών, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τζούντο

10) Yolande Bukasa Mabika, 28 ετών, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τζούντο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ