ΣΠΟΡ

Από τα σπριντ στους πάγους ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής Τάισον Γκέι

Από τα σπριντ στους πάγους ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής Τάισον Γκέι
Ο Τάισον Γκέι από τα σπριντ "μετακομίζει" στους πάγους ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / BERND THISSEN

Ο Τάισον Γκέι αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το σενάριο της ταινίας «Cool Runnings» ("Πάμε χιόνι" είναι  ο τίτλος στα Ελληνικά) και θα επιχειρήσει να μπει στην ομάδα μπόμπσλεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην ταινία της Disney του 1993, τέσσερεις σπρίντερ από την Τζαμάικα, που δεν παίρνουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποφασίζουν να κάνουν μια ομάδα που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Κάλγκαρι το 1988. Μάλιστα τα καταφέρνουν και αποσπούν τον σεβασμό όσων αρχικά τους κορόιδευαν.

coolrunnings movie


(Το πόστερ της ταινίας)

Στην πραγματικότητα βέβαια, η ομάδα της Τζαμάικα, που πήρε μέρος σε εκείνους τους αγώνες δεν είχε ούτε έναν σπρίντερ (και οι τέσσερεις αθλητές ήταν από τον στρατό), παρόλα αυτά το σενάριο της ταινίας φαίνεται ότι ενέπνευσε έναν από τους γρηγορότερους ανθρώπους του κόσμου να δοκιμάσει να το κάνει πραγματικότητα.

GettyImages 56290429


(Η ομάδα της Τζαμάικα στο Κάλγκαρι το 1988 - Πηγή: Getty Images / David Yarrow)

GettyImages 1215504


(Πηγή: Getty Images / Mike Powell)

(Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας)

«Οι τοπ σπρίντερ γίνονται εξαιρετικοί αθλητές στο μπόμπσλεϊ» ήταν η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος στην ταινία, και ο 34χρονος Τάισον Γκέι είναι ο 2ος πιο ταχύς άνθρωπος του κόσμου με το 9.69, που έκανε το 2009 (μόνον ο Γιουσέιν Μπολτ έχει τρέξει γρηγορότερα από τον Αμερικανό).

GettyImages 150166679


(Γκέι και Μπολτ - Πηγή: Getty Images / Ronald Martinez)

Ολοκληρώνοντας την καριέρα του δίχως ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, αφού στο Λονδίνο το 2012 κέρδισε το Ασημένιο στα 4 Χ 100, αλλά του αφαιρέθηκε για χρήση απαγορευμένων ουσιών και στο Ρίο το Χάλκινο, αλλά ακυρώθηκε στον τελικό λόγω κακής αλλαγής σκυτάλης του Τζάστιν Γκάτλιν, θα το επιχειρήσει πλέον σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς!

16996500


(Γκέι, Γκάτλιν και Ρότζερς στο Ρίο λίγο πριν μάθουν ότι ακυρώθηκαν στον τελικό στα 4 Χ 100 - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / PETER KLAUNZER)

Θα βρεθεί στην πίστα στο Κάλγκαρι και στο Εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ και θα διαγωνιστεί στο έλκηθρο, μαζί με έναν ακόμη πρώην συναθλητή του, τον Ράιαν Μπέιλι, με τον οποίο έτρεξαν μαζί στο Λονδίνο στην σκυταλοδρομία.

GettyImages 149861575


(Γκέι και Μπέιλι στο Λονδίνο το 2012 - Πηγή: Getty Images / Michael Steele)

Μάλιστα ο τελευταίος εντυπωσίασε τους προπονητές της εθνικής κερδίζοντας τον περασμένο μήνα τα προκριματικά. Το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει και ο Τάισον Γκέι, παρότι προπονείται μόλις λίγες ημέρες.

15521720


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Jean-Cristophe Bott)

Οι αγώνες ξεκινούν σήμερα Τετάρτη και είναι υποχρεωτικοί για όποιους θελήσουν να διεκδικήσουν θέση στην ομάδα και την συμμετοχή του Γκέι ανακοίνωσε η ίδια η USA TEAM με δελτίο τύπου. 56 αθλητές θα αγωνιστούν σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα.

GettyImages 470402271


(Πηγή: Getty Images / Alexander Hassenstein)

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 θα γίνουν στην Πιον Τσανγκ στη Ν. Κορέα και ο Γκέι ελπίζει ότι μέχρι τότε θα έχει τελειοποιήσει την τεχνική του και θα μπορέσει να κερδίσει το πολυπόθητο Ολυμπιακό μετάλλιο.

GettyImages 470397609


(Η Ελάνα Μέγιερς (αρ.) και η Λορίν Γουίλιαμς (δ) με το Ασημένιο μετάλλιο στο Σότσι - Πηγή: Getty Images /Alex Livesey)

Στο παρελθόν κάτι παρόμοιο επιχείρησε ο θρύλος στα 400 μέτρα με εμπόδια Έντουιν Μόουζες και η Λόριν Γουίλιαμς: η μοναδική αθλήτρια που κέρδισε Χρυσό στα 4 Χ 100 στο Λονδίνο το 2012 και Ασημένιο στα 100 μέτρα στην Αθήνα και Ασημένιο μετάλλιο στο έλκηθρο δύο ατόμων στους Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ