ΣΠΟΡ

Στις 15 Νοεμβρίου του 1964 ο Γιόχαν Κρόιφ μας συστήνεται με την φανέλα του Άγιαξ

Στις 15 Νοεμβρίου του 1964 ο Γιόχαν Κρόιφ μας συστήνεται με την φανέλα του Άγιαξ
Getty Images / Matt Green

Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την μορφή του σύγχρονου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και ο μόνος που δικαιωματικά μπορεί να μπει σε σύγκριση με τους "μεγάλους" Πελέ και Μαραντόνα. Ο Γιόχαν Κρόιφ παρουσίασε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό το "τόταλ φουτμπολ" μαζί με τους υπόλοιπους Ολλανδούς της χρυσής γενιάς των δεκαετιών του 60 και του 70.

Και βέβαια ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις για την "γέννηση" της σύγχρονης Μπαρτσελόνα. Και όλα ξεκίνησαν μια μέρα σαν την σημερινή. Γεννημένος στις 25 Απριλίου του 1947 έπαιζε μπάλα στις γειτονιές του Άμστερνταμ, όταν τον ανακάλυψε ο Γιάνι Ντερ Φέεν υπεύθυνος των Ακαδημιών του Άγιαξ. Ήταν αυτός που τον έπεισε να ενταχθεί από τα 10 του κιόλας χρόνια στο σύλλογο με το δέλεαρ να μην περάσει από δοκιμαστικά όπως τα υπόλοιπα παιδιά.

16430728


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA)

Για 5 χρόνια θα παίζει παράλληλα μπέιζμπολ και θα είναι εξίσου καλός τόσο σαν πίτσερ όσο και σαν κάτσερ, όμως στα 15 του θα αποφασίσει να αφοσιωθεί στην μπάλα. Και δύο χρόνια μετά θα φτάσουμε στις 15 Νοεμβρίου του 1964, όταν ο Αίαντας αγωνίζεται με την Γκρόνιγκεν. Ένας γνωστός μας Άγγλος τεχνικός (με πέρασμα από το Ελληνικό ποδόσφαιρο στη συνέχεια, Εθνικό, Ολυμπιακό και Ρόδο), ο Βικ Μπάκινγχαμ αναγνωρίζει το ταλέντο του και του δίνει την δυνατότητα να φορέσει για πρώτη φορά την θρυλική φανέλα του Άγιαξ.

Θα σκοράρει μάλιστα και το μοναδικό γκολ στην ήττα με 3-1 της ομάδας, που θα τερματίσει 13η εκείνη τη σεζόν, αλλά από την επόμενη θα μεταμορφωθεί σε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης, με τον Ιπτάμενο Ολλανδό βασικό στο γήπεδο και το Ρόνους Μίχελς να οδηγεί στην ποδοσφαιρική επανάσταση.

(Απολαύστε εδώ ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του Άγιαξ στον Γιόχαν Κρόιφ με εικόνες από την παιδική του ηλικία και το ντεμπούτο του με τον Αίαντα, αλλά και όλες τις σημαντικές στιγμές και το γκολ του).

16431610


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/FLIP/EGBERTUS MARTENS)

Και επειδή όλα έχουν την σημειολογία τους, πριν λίγες ώρες, κόντρα στην Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε ένα μικρό ξανθό παιδάκι, με το νούμερο 14 (αγαπημένο του Κρόιφ) στην πλάτη του και κατέπληξε τους πάντες με τις ικανότητες του.

Ο Τζόρνταν Κρόιφ, γιος του Τζόρντι και εγγονός του Γιόχαν, μάλλον πήρε πολύ από το ταλέντο του παππού του, που θα τον καμαρώνει από ψηλα...

Διαβάστε ακόμη

Όταν ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ