ΣΠΟΡ

Η ΔΟΕ αφαιρεί το χρυσό μετάλλιο του Μπολτ στην 4 Χ 100

Η ΔΟΕ αφαιρεί το χρυσό μετάλλιο του Μπολτ στην 4 Χ 100
Η χρυσή 4άδα της Τζαμάικα και αριστερά ο ντοπέ Νέστα Κάρτερ ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / EPA/Rungroj Yongrit

Ο Γιουσέιν Μπόλτ χάνει το ένα από τα 9 Χρυσά Ολυμπιακά του μετάλλια μετά την σημερινή απόφαση της ΔΟΕ να τιμωρήσει τον συναθλητή του Νέστα Κάρτερ για χρήση απαγορευμένων ουσιών στο Πεκίνο το 2008. Ντοπέ και η Λεμπέντεβα στο μήκος, χάνει το ασημένιο μετάλλιο.

Η επανεξέταση των δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) και του Λονδίνου (2012) συνεχίζεται από την ΔΟΕ και την WADA και ο Γιουσέιν Μπολτ πέφτει θύμα (άθελα του) της χρήσης αναβολικών ουσιών από τον συναθλητή του Νέστα Κάρτερ, που πιάστηκε να έχει πάρει την ουσία methylhexaneamine.

6764052


(Η 4άδα της Τζαμάικα στον τερματισμό στο Πεκίνο (δεξιά ο Κάρτερ)- Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / FRANCK ROBICHON)

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΟΕ, η IAAF είναι υποχρεωμένη να ακυρώσει την ομάδα της Τζαμάικα, που είχε κερδίσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, επομένως να αφαιρέσει και το ένα από τα 9 χρυσά του Μπολτ. Το χρυσό θα πάει στο Τρινιντάντ Τομπάγκο, το ασημένιο στην Ιαπωνία και το Χάλκινο στην Βραζιλία. Στο ίδιο αγώνισμα δεν είχε προκριθεί στον τελικό και η ομάδα των ΗΠΑ.

Ο Κάρτερ πάντως ήταν μέλος και στην 4 Χ 100 στο Λονδίνο το 2012, όπου η Τζαμάικα επίσης είχε κερδίσει το Χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ και προφανώς και το δείγμα του από εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγλωνες θα επανεξεταστεί, με τον κίνδυνο αφαίρεσης ενός ακόμη μεταλλίου από τον Μπολτ να είναι ορατός. Επίσης πήρε μέρος στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2011, του 2013 και του 2015.

Μέχρι τώρα ο Μπολτ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο και λίγο πριν βγει η είδηση της αφαίρεσης του μεταλλίου είχε ανακοινώσει την All Star ομάδα του, που θα πάρει μέρος στο μίτινγκ στίβου Nitro Athletics στην Μελβούρνη από τις 4 έως τις 11 Φεβρουαρίου (μαζί με ομάδες από την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και την Κίνα). Ο Μπολτ συμπεριέλαβε στην ομάδα του και την Ελληνίδα πρωταθλήτρια στα 800 και 1500 Αναστασία Μαρινάκου.

Χάνει το ασημένιο η Λεμπέντεβα

Με την ίδια απόφαση της ΔΟΕ αφαιρείται και το ασημένιο μετάλλιο της Ρωσίδας Τατιάνα Λεμπέντεβα από το μήκος. Η Ρωσίδα άλτρια είχε κάνει χρήση της ουσίας dehydrochlormethyltestosterone.

Έτσι μετά το χρυσό της Βραζιλιάνας Μαγκί, η Νιηγηριανή Οκάγκμπάρε θα πάρει το ασημένιο και στο βάθρο θα "ανεβεί" για το χάλκινο και η Χάμοντ από την Τζαμάικα.

6764448


(Η Λεμπέντεβα (αρ.) στο βάθρο στο Πεκίνο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KARL-JOSEF HILDENBRANDT)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ