ΣΠΟΡ

Europa League: Ώρα τελικού Άγιαξ-Μάντσεστερ Γ. στη Στοκχόλμη (vid)

Europa League: Ώρα τελικού Άγιαξ-Μάντσεστερ Γ. στη Στοκχόλμη (vid)
Το τρόπαιο του Europa League στη Friends Arena της Στκχόλμης Reuters / Phil Noble Livepic

Στη σκιά του τρομοκρατικού κτυπήματος στο Μάντσεστερ, η Στοκχόλμη φιλοξενεί απόψε το βράδυ (21.45) τον τελικό του Europa League. Άγιαξ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναμετρώνται για το έπαθλο αλλά και τη συμμετοχή στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Ο 46ος τελικός του "αναβαθμισμένου UEFA" θα στείλει το νικητή στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, με τη Γιουνάιτεντ να "καίγεται" ερισσότερο, αφού δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στο Champions League, ούτε μέσω προκριματικών, όπως ο Άγιαξ. Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες για 5η φορά σε μία Ευρωπαϊκή διοργάνωση, με την προϊστορία να έχει απόλυτη ισορροπία και 2 νίκες για κάθε σύλλογο. Είναι η αναμέτρηση της πιο νεανικής ομάδας στην Ευρώπη με μ.ο. τα 22 χρόνια (!) απέναντι στον προπονητή των τελικών Ζοσέ Μουρίνιο.

Για τα θύματα του Μάνστσεστερ

Στις τάξεις της Γιουνάιτεντ το τρομοκρατικό κτύπημα της Δευτέρας έχει επηρρεάσει παίκτες και προπονητές. Όση προσπάθεια και αν καταβάλλουν, το σοκ ήταν μεγάλο. Όλοι πάντως θέλουν το τρόπαιο για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.

2017 05 23T111350Z 138539630 MT1ACI14797051 RTRMADP 3 SOCCER EUROPA FINALPREVIEW


(Ενός λεπτού σιγή για τους παίκτες της Μάντσεστερ Γ. - Πηγή: Reuters / Andrew Yates Livepic)

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει πονοκέφαλο κυρίως για την άμυνα, αφού πιο αξιόπιστος στόπερ του, ο Ερικ Μπεϊγί, αποβλήθηκε στον ημιτελικό με τη Θέλτα. Το βάρος θα πέσει και πάλι στην επίθεση και τους Μιχταριάν-Ράσφορντ, στην προσπάθεια της Μάντσεστερ να σκοράρει πρώτη και να βάλει άγχος στην άπειρη σε τελικούς ομάδα του Άγιαξ.

2017 05 23T171442Z 138561282 MT1ACI14797127 RTRMADP 3 SOCCER EUROPA FINALPREVIEW


(Η βόλτα των παικτών της Μάντσεστερ Γ. στο Friends Arena - Πηγή: Reuters / Andrew Couldridge Livepic)

Με τρία Champions League / Πρωταθλητριών και ένα Κυπελλούχων, το Europa League είναι το μόνο που λείπει από την τροπαιοθήκη της Μάντσεστερ Γιουν. Η φόρμα της στη διοργάνωση είναι εξαιρετική με 7 νίκες και 3 ισοπαλίες μετά την τελευταία ήττα της, που ήταν στον όμιλο από τη Φενέρ με 2-1 στις 3/11/16 (είχε χάσει και στην πρεμιέρα από τη Φέγιενορντ 1-0).

Με νεανικό ενθουσιασμό ο Άγιαξ

Το Αμστερνταμ ζει και αναπνέει για τον πρώτο Ευρωπαϊκό τελικό του Άγιαξ μετά από 21 χρόνια και την ήττα από τη Γιουβέντους στα πέναλτυ στον τελικό του Champions League το 1997. Είναι η ευκαιρία για τοον Ολλανδικό σύλλογο να επιστρέψει με φιλοδοξίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι οπαδοί του αναζητούν κάθε είδους σημάδια από την προϊστορία του Άγιαξ, που θα τους κάνουν πιο αισιόδοξους για τον αποψινό τελικό. Σήμερα συμπληρώνονται 22 χρόνια από το τελευταίο Ευρωπαϊκό τρόπαιο του Αίαντα: 24/5/1995 και ο Κλάιφερτ σκοράρει στην εστία της Μίλαν και τα τρομερά "μωρά του Φαν Χάαλ" σηκώνουν του Champions League.

2017 05 23T190305Z 1116171046 RC12264D2150 RTRMADP 3 SOCCER EUROPA FINAL PREVIEW


(Η τελευταία προπόνηση του Άγιαξ στο Friends Arena - Πηγή: Anders Wiklund/TT News Agency/via REUTERS)

Όλη τη χρονιά ο Άγιαξ στηρίχθηκε στο φουλ επιθετικό παιχνίδι του και τους Ντόλμπεργ (6 γκολ), Τραορέ (4), Γιουνές (4) να σκοράρουν κατά ριπάς στις αντίπαλες άμυνες. Η απουσία πάντως του τιμωρημένου Φιρχέφερ, του πιο έμπειρου παίκτη της ομάδας, από τα στόπερ, αποδυναμώνει κάπως την ανασταλτική λειτουργία. Ουδόλλως όμως πτοεί την ομάδα, που δηλώνει σε όλους τους τόνους, ότι "επέστρεψε" στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα. Πριν τη σέντρα θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, ενώ οι παίκτες της Γιουνάιτεντ θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ