ΣΠΟΡ

ΠΚ 2018: Ήττα από το Βέλγιο και πλέον απομακρύνεται το μουντιάλ για την εθνική

ΠΚ 2018: Ήττα από το Βέλγιο και πλέον απομακρύνεται το μουντιάλ για την εθνική
Δύσκολα πλέον θα κυμματίσει η Ελληνική σημαία στα γήπεδα της Ρωσίας μετά και την ήττα από το Βέλγιο EUROKINISSI SPORTS / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Η εθνική ομάδα έχασε 2-1 από το Βέλγιο στο Καραϊσκάκης σε ένα συναρπαστικό ματς, και άξιζε κάτι περισσότερο (δίκαιο το χιεροκρότημα του κόσμου). Αυτό όμως που «πληγώνει» περισσότερο την εθνική ομάδα, είναι ο αγώνας με την Εσθονία, που όπως φαίνεται θα κοστίσει την πρόκριση στο μουντιάλ. Εκεί όπου βρίσκεται από σήμερα το Βέλγιο, ενώ η Βοσνία (κέρδισε στο Γιβραλτάρ και μας προσπέρασε) έχει τις περισσότερες πιθανότητες για τη 2η θέση.

Ένα πολύ πιο ορθολογικό σχήμα επέλεξε αυτή τη φορά ο Μίκαελ Σκίμπε, με κίνηση και πίεση. Όπως ήταν αναμενόμενο άφησε την μπάλα στους Βέλγους, που είχαν κατοχή, αλλά ήταν αδύνατον να πατήσουν την περιοχή του Καρνέζη.

18416416


(Η 11άδα της εθνικής - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Μόνο με κάποια μακρινά σουτ προσπάθησαν να δημιουργήσουν φάση, ενώ τους περιορίσαμε και τα στημένα. Την ίδια στιγμή είχαμε τις τρεις καλύτερες φάσεις.

18416450


(Ο Τάσος Δώνης (ν.11) σε ρόλο φορ δημιούργησε πολλά προβλήματα στη Βελγική άμυνα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Μια κόντρα επίθεση 40 μέτρων του Δώνη, που σταμάτησε ο Κουρτουά στο 12, και ένα «κεραυνό» του Σταφυλίδη από θέση μέσα αριστερά, που υποχρέωσε τον τερματοφύλακα της Τσέλσι να ακουμπήσει την μπάλα ελάχιστα και να τη στείλει στο δοκάρι στο 18.

18414736


(Ο Σταφυλίδης (ν.21) είχε σουτ στο δοκάρι - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Επίσης μια σέντρα του Μανιάτη, με την προβολή του Φερμάλεν να στέλνει την μπάλα δίπλα από το δοκάρι σε ένα εκρηκτικό 20λεπτο και τον Κουρτουά να πέφτει στα πόδια του Φορτούνη στο 40 σε μια καταπληκτική μεταβίβαση του Σταφυλίδη στην πλάτη της Βελγικής άμυνας.

18416449


(Με εξαιρετική κίνηση ο Φορτούνης πίσω από το Δώνη - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Μια ακόμη κεφαλιά του Τζιόλη στο 52 πέρασε ελάχιστα πάνω από την εστία, αλλά σταδιακά η κόπωση άρχισε να καταβάλει του διεθνείς. Οι Βέλγοι συνέχισαν δίχως βιασύνη να κυκλοφορούν την μπάλα και όποτε μπορούν να σουτάρουν. Στο 70 ο Φερτόνχεν με το ικανότατο αριστερό σουτ (αν και αμυντικός) νίκησε τον Καρνέζη (και τους Μανιάτη-Σάμαρη που άργησαν να πάνε πάνω του).

18416694


(Ο Φερτόνχεν στην αγκαλιά των συμπαικτών του - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Η εθνική αντέδρασε άμεσα και σε σέντρα του Τζαβέλλα, ο Ζέκα βρέθηκε μέσα στην περιοχή και εκτέλεσε εκπληκτικά με το αριστερό στο 72 στην απέναντι γωνία του Κουρτουά για το 1-1 (ενώ Δώνης και Φορτούνης είχαν «τραβήξει» τους αμυντικούς) με το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο.

4215863


(Το πρώτο γκολ του Ζέκα με την εθνική δεν ήταν αρκετό έστω για το βαθμό της ισοπαλίας - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)

Όμως στο 74 (ενώ ακόμη πανηγυρίζαμε) ο Μενιέ έβγαλε μια επίσης εξαιρετική σέντρα από τα δεξιά, που πέρασε ελάχιστα πάνω από τον Παπασταθόπουλο και ο Λουκάκου από την πρώτη γωνία της μικρής περιοχής πέτυχε το 1-2, που έβαλε φωτιά στο ματς. Ο πανηγυρισμός του σκόρερ (με το κλασικό «δεν ακούω») έκανε την κερκίδα να τον βρίζει, το Τζαβέλλα να ανταλλάσσει «γαλλικά» μαζί του και το Σκίμπε σε μια επόμενη φάση να μπαίνει στο γήπεδο και να διαμαρτύρεται σαν τρελός για ένα μαρκάρισμα.

18416696


(Ο πανηγυρισμός του Λουκάκου - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Ο Καρνέζης στο 84 και στο 89 σταμάτησε τα σουτ του Λουκάκου και του Αζάρ, ενώ ο Σκίμπε ρίσκαρε αργά πλέον βάζοντας και τους Μπακασέτα/Βέλλιο, δίχως όμως να έρθει η πολυπόθητη ανατροπή.

Η 11άδα της Εθνικής (4-2-3-1): Καρνέζης, Μανιάτης (85 Μπακασέτας), Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Σάμαρης, Ζέκα, Φορτούνης (89 Βέλλιος), Σταφυλίδης (68 Λυκογιάννης), Δώνης.

Στα άλλα ματς του ομίλου η Εσθονία «προσγείωσε» την Κύπρο και με γκολ στις καθυστερήσεις του 90λεπτου την υποχρέωσε σε ήττα, βγάζοντας την ουσιαστικά από τη διεκδίκηση της 2ης θέσης. Στο Γιβραλτάρ η Βοσνία έβαλε τελικά 4 γκολ και μας προσπέρασε στη βαθμολογία και μοιάζει να έχει και το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας (θα κριθεί η 2η θέση από τα πόσα γκολ θα βάλουμε στο Γιβραλτάρ την τελευταία αγωνιστική).

18416668


(Ο Κόντρο πανηγυρίζει το 2ο γκολ της Βοσνίας - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / RICARDO NASCIMENTO)

Η εθνική όμως πληρώνει αυτή την ώρα τις επιλογές στην 11άδα του αγώνα με την Εσθονία από το Σκίμπε, που ήταν λάθος (όπως φάνηκε στο σημερινό ματς υπήρχαν παίκτες πολύ πιο κατάλληλοι για να μπορέσει η εθνική να κερδίσει τους Εσθονούς). Πλέον θέλουμε 6 βαθμούς και "δώρο" από το αδιάφορο Βέλγιο στο ματς με τη Βοσνία...Ή έστω την Εσθονία στο φινάλε.

Η 8η αγωνιστική (3/9)

Εσθονία-Κύπρος 1-0 (90+2 Κάιτ)
Ελλάδα-Βέλγιο 1-2 (72 Ζέκα / 70 Φερτόνχεν, 74 Λουκάκου)
Γιβραλτάρ-Βοσνία 0-4 (35, 83 Ντζέκο, 65 Κόντρο, 85 Λούλιτς)

Η βαθμολογία (8 ματς)

1. Βέλγιο 22 (+32)
2. Βοσνία 14 (+11)
3. Ελλάδα 13 (+6)
4. Κύπρος 10 (-4)
5. Εσθονία 8 (-11)
6. Γιβραλτάρ 0 (-34)

*Στα διοργανώσεις FIFA, στην ισοβαθμία μετρά η συνολική διαφορά τερμάτων και όχι τα μεταξύ των ομάδων παιχνίδια

*οι πρώτοι των ομίλων προκρίνονται στα τελικά του Μουντιάλ 2018, οι 8 καλύτεροι δεύτεροι μετά από κλήρωση θα παίξουν μπαράζ (4 ζευγάρια σε ματς μέσα-έξω) και οι 4 νικητές θα προκριθούν στα τελικά της Ρωσίας

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του ομίλου

Η 9η αγωνιστική (7/10)

Βοσνία-Βέλγιο (19.00)
Γιβραλτάρ-Εσθονία
Κύπρος-Ελλάδα (21.45)

Η 10η αγωνιστική (10/10)

Βέλγιο-Κύπρος (21.45)
Εσθονία-Βοσνία
Ελλάδα-Γιβραλτάρ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ