ΣΠΟΡ

Eurobasket 2017: Ήττα από τη Φινλανδία, τελικό πρόκρισης η εθνική με Πολωνία (vids)

Eurobasket 2017: Ήττα από τη Φινλανδία, τελικό πρόκρισης η εθνική με Πολωνία (vids)
Μας έβαλαν στα καλάθια οι Φινλανδοί και η εθνική βλέπει το φάσμα του αποκλεισμού ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KIMMO BRANDT

Οι δηλώσεις αποφασιστικότητας και πείσματος διεθνών και τεχνικού τημ έμειναν στα αποδυτήρια. Και στο γήπεδο μια τραγική εθνική ομάδα για 33 λεπτά, έχασε δίκαια 89-77 από τη Φινλανδία. Πλέον απομένει ο αγώνας-τελικός με την Πολωνία την Τετάρτη (17.30) με το νικητή να περνά ως 4ος στους 16 του Eurobasket και τον ηττημένο να επιστρέφει σπίτι του. Αγραβάνης και Αντετοκούνμπο ήταν οι μόνοι που έβγαλαν εγωϊσμό και έσωσαν τα προσχήματα. Άνω κάτω τα αποδυτήρια μετά από δηλώσεις τους με νόημα στο φινάλε και "απαντήσεις" άλλων διεθνών.

Σε ένα ακόμη ματς η εθνική είχε τραγικό ξεκίνημα: έκανε το πρώτο φάουλ (επιθετικό...)μετά από 6 λεπτά, παίζοντας άμυνα με τα μάτια (2 φάουλ στο 10λεπτο). Χάσαμε 4 λέι-απ χωρίς αντίπαλο (1/8 2π.!), και δε μπορούσαμε να βάλουμε δύο μαζεμένες βολές (6/14 !). Στο ματς μείναμε από 2 τρίποντα του Μάντζαρη και του Αντετοκούνμπο (2/4) ενώ η διαφορά είχε πάει στο +13 για τους Φινλανδούς (3-16 μετά από 5.30 λεπτά) με το Μάρκανεν να μπαίνει στο 5ο λεπτό.

18424575


(Πολλά προβλήματα στπο ξεκίνημα του αγώνα για την επίθεση της εθνικής - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KIMMO BRANDT)

Στο β δεκάλεπτο η εθνική είχε απλά ξεσπάσματα και στην επίθεση και στην άμυνα (επιστρατεύσαμε και ζώνη), που την έφερε δύο φορές σε μια κοντινή απόσταση 6 πόντων. Όμως οι Φινλανδοί είχαν απαντήσεις, κυρίως από μακριά με 6 τρίποντα, ενώ μάζεψαν και 8 επιθετικά ριμπάουντς (21 σύνολο). Τα ποσοστά μας ήταν τραγικά: 8/17 2π., 3/7 3π., 8/16 β., 13 ριμπ. (11/2) και 4 λάθη. Κυρίως όμως φάνηκε ότι η ομάδα έπαιζε χωρίς ψυχολογία και πίστη στο αποτέλεσμα.

18424696


(Ο Κόπονεν είχε 13 πόντους στο πρώτο ημίχρονο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KIMMO BRANDT)

Κάτι που στοίχισε στο ξεκίνημα του β ημιχρόνου όταν η εθνική βρέθηκε πίσω με 20 πόντους (36-56).

Κάπου εκεί ο Ελληνικός πάγκος επιστράτευσε μια νεανική και αθλητική 5άδα: Σλούκας, Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο και Αγραβάνης. Οι τρεις τελευταίοι έσφιξαν την άμυνα και οι δύο γκαρντ σκόραραν, μαζεύοντας τη διαφορά (που θα μπορούσε να είναι και μικρότερη, αν έμπαιναν δύο ακόμη τρίποντα με καλές προϋποθέσεις από Παπαπέτρου και Μάντζαρη).

18424574


(Μονομαχία Μάρκανεν-Αντετοκούνμπο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KIMMO BRANDT)

Με Αγραβάνη και Αντετοκούνμπο συνεχίσαμε στον ίδιο ρυθμό και μειώσαμε στους 4 (65-69), αλλά ένα αντιαθλητικό στο Μάντζαρη και μια τεχνική ποινή έφεραν και πάλι διψήφια διαφορά στη Φινλανδία. Τη διατήρησε μέχρι τέλους (με μια παρένθεση στο 71-77) και έστειλε την Ελλάδα σε τελικό με την Πολωνία για την 4η θέση.

18424760


(Το ξέσπασμα στο φινάλε δεν ήταν αρκετό για την εθνική - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KIMMO BRANDT)

Ο Αγραβάνης (9 π. και 6 ριμπ) με την ενέργεια στην άμυνα και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, που ήταν ο πρώτος σκόρερ με 17 πόντους (4/4 2π, 2/2 3π. 3/8 β.) και 3 ριμπ./1 κοψ. ήταν οι μόνοι, που έβγαλαν την ενέργεια που θέλει η εθνική. Οι υπόλοιποι είτε με εκλάμψεις, είτε σε κακή βραδιά.

Τα 10λεπτα: 14-23, 33-45 (19-22), 52-67 (19-22), 77-89 (25-22)

(Δείτε εδώ τα πλήρη στατιστικά του αγώνα)

Δηλώσεις-«καρφιά» από Αντετοκούνμπο και Αγραβάνη

Ήταν οι καλύτεροι παίκτες της εθνικής ομάδας και με τις δηλώσεις τους ταρακούνησαν το κλίμα στα αποδυτήρια. «Να παίζουν αυτοί που θέλουν να παίζουν με την ψυχή τους για την εθνική ομάδα» είπε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και έφυγε αμέσως για το πούλμαν.

4217844


(Ιδιαίτερα εκνευρισμένος μετά το ματς ο Θανάσης Αντετοκούνμπο - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS)

Λίγο μετά ακολούθησε και ο Δημήτρης Αγραβάνης. «Νομίζω πως και σήμερα αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Κάναμε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Δεν γίνεται κάθε φορά να ξεκινάμε το ματς και να είμαστε 10-15 πόντους πίσω. Είναι ανεπίτρεπτο. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό, αρχής γενομένης από αύριο. Πρέπει να πάρουμε πάση θυσία τη νίκη. Είναι καθαρά θέμα άγχους κι ετοιμότητας. Δεν γίνεται να ξεκινάς έτσι μέσα στην Φινλανδία που έχουν μία καλή έδρα. Πήγε το ματς στους 20 πόντους, για να παίξουμε μπάσκετ. Δεν είναι αυτή η εικόνα της Εθνικής και πρέπει να αντιδράσουμε. Όποιος πιέζεται από τις απαιτήσεις, δεν κάνει για εδώ. Πρέπει να παίξουμε 100% σε άμυνα κι επίθεση από την πρώτη φάση. Πρέπει να διορθώσουμε πολλά πράγματα στα σκριν, στην έξτρα πάσα. Σε όλα».

18424837


(Τεράστια προσπάθεια από τον Αγραβάνη στο παρκέ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KIMMO BRANDT)

Απάντηση από Μάντζαρη-Παπαπέτρου

Τη δική τους εκδοχή για τα όσα δήλωσε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, έδωσαν ο Μάντζαρης και ο Παπαπέτρου, που ουσιαστικά «άδειασαν» το συμπαίκτη τους. «Δεν είναι δουλειά μου να σχολιάσω τη δήλωση του συμπαίκτη μου. Υπάρχει στεναχώρια κι απογοήτευση για την εικόνα που έχουμε παρουσιάσει. Παρ' όλα αυτά η τύχη βρίσκεται στα χέρια μας και πρέπει να πάρουμε μία νίκη αύριο για να προκριθούμε. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι στα αποδυτήρια. Όλοι έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης. Δεν υπάρχει κανείς που θέλει να χάνει η ομάδα του» είπε ο γκαρντ του Ολυμπιακού.

18412081


(Απάντησε στο Θανάση Αντετοκούνμπο (δ.) ο Παπαπέτρου (αρ. φώτο από τον αγώνα με τη Γαλλία) Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MARKKU OJALA)

«Αυτά δεν υπάρχουν. Συγγνώμη κιόλας, αυτά δεν υπάρχουν, το να παίξουν όσοι θέλουν... Δε νομίζω ότι δεν θέλει κανένας. Είναι πολύ άσχημο να βγάζεις το δάχτυλο και να υποδεικνύεις κάποια άτομα όταν είσαι σε μια ομάδα. Δεν παίζουμε τένις, είναι ομαδικό το άθλημα. Τώρα δεν μπορούμε να κλάψουμε, αύριο παίζουμε την πρόκριση. Μην ξεχνάμε τι έχει γίνει στην ιστορία, πολλές ομάδες πάνε χάλια στα γκρουπ και μετά κερδίζουν στα νοκ άουτ. Θέλουμε να κερδίσουμε», αύριο ήταν η τοποθέτηση του Παπαπέτρου στην κάμερα της ΕΡΤ

Ανασκεύασε ο Αντετοκούνμπο

Λίγη ώρα αργότερα ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ουσιαστικά ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του με ανάρτησή του στο Instagram.

1thanasisfinland


(Η δήλωση ανασκευή του Θανάση Αντετοκούνμπο - Instagram / thanasis-ante43)

Κώστας Μίσσας – Ομοσπονδιακός προπονητής

«Ο αυριανός αγώνας είναι τελικός, αλλά θα πρέπει να είμαστε πιο ήρεμοι. Στα πρώτα λεπτά του σημερινού αγώνα χάσαμε ελεύθερες βολές, λέι απ, δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Αν θέλουμε να κερδίσουμε αύριο, θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να παίξουμε άμυνα, να είμαστε καλύτεροι στην επίθεση. Όλοι μας τώρα σκεφτόμαστε μόνο τον αγώνα με την Πολωνία».

18424693


(Να ηρεμήσει την κατάσταση προσπάθησε ο Κώστας Μίσσας στις δηλώσεις του - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KIMMO BRANDT)

«Είχαμε πρόβλημα με τους ψηλούς, οπότε χαμηλώσαμε το σχήμα, προσπαθήσαμε να παίξουμε άμυνα με αλλαγές. Τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό, αφού γυρίσαμε στο -4 τον αγώνα, πριν χρεωθούμε με αντιαθλητικό φάουλ και τεχνική ποινή. Από την στιγμή που μετά από αυτό το σημείο δεν είχαμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε, προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε κάποια παιδιά, όπως ο Πρίντεζης, για να είναι έτοιμοι για αύριο. Από την στιγμή όμως που αυτοί που ήταν μέσα, απέδιδαν, θέλαμε να το κερδίσουμε προφανώς».

«Όπως είπα, είναι ένας τελικός. Η Πολωνία είναι καλή ομάδα, παίζει έξυπνα. Το βασικό της στοιχείο είναι πως παίζει συχνά με τέσσερις κοντούς και έναν ψηλό στο γήπεδο. Θα πρέπει να το προσέξουμε αυτό, να ισοσταθμίσουμε αυτό το γεγονός. Θα σας πω κάτι, εκ πείρας, αυτοί οι αγώνες είναι σκληροί αγώνες, κρίνονται από το ποιος το θέλει περισσότερο».

Κώστας Σλούκας

«Δυστυχώς κάναμε κακή εμφάνιση, δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Δεν ξέρω αν το μυαλό μας ήταν ήδη στο αυριανό παιχνίδι, με την Πολωνία. Πρέπει να βάλουμε κάτω το κεφάλι μας, να κλείσουμε τα αυτιά μας και να πάμε να κερδίσουμε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι, όπως αυτό με την Πολωνία, η οποία είναι σοβαρή και στιβαρή ομάδα, με ταλαντούχους παίκτες».

18424831


(Λιτός στις δηλώσεις του ο Σλούκας - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KIMMO BRANDT)

Το σχόλιο του Τσαρτσαρή

Ενδεικτικό για την εικόνα της εθνικής ομάδας, ήταν το σχόλιο του Κώστα Τσαρτσαρή, πρωταθλητή Ευρώπης και δευτεραθλητή κόσμου...

Λεκτική επίθεση στο γγ της ΕΟΚ Παναγιώτη Τσαγκρώνη έκαναν Έλληνες οπαδοί, που βρέθηκαν στο κλειστό του Ελσίνκι. "Κάνατε μπ...ο την εθνική, να φύγετε με το Βασιλακόπουλο".

Στο πλευρό των διεθνών ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ενωτική ήταν η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Instagram: "Ένας ακόμη αγώνας. Ζωής και θανάτου. Παίξτε σκληρά και δώστε την ψυχή σας".

https://www.instagram.com/p/p

Η κατάσταση στον όμιλο

Στα προηγούμενα ματς η Σλοβενία έκανε το 4 στα 4 με την Ισλανδία (102-75), ενώ ντέρμπυ μέχρι τέλους είχαμε στο Πολωνία-Γαλλία με τους τρικολόρ να κερδίζουν στο τέλος με τρεις πόντους (78-75), ενώ η αυριανή αντίπαλος της εθνικής ήταν μπροστά στο σκορ για τρία 10λεπτα.

Στο Σλοβενία-Γαλλία θα κριθεί η πρώτη θέση του ομίλου, αφού με νίκη της Γαλλίας θα προκύψει τριπλή ισοβαθμία με τη Φινλανδία (λογικά θα κερδίσει την Ισλανδία).

Eurobasket 2017 Α όμιλος

1η αγωνιστική

Σλοβενία-Πολωνία 90-81
Ελλάδα-Ισλανδία 90-61
Γαλλία-Φινλανδία 84-86 (72-72 κ.αγ.)

2η αγωνιστική (2/9)

Πολωνία-Ισλανδία 91-61
Ελλάδα-Γαλλία 87-95
Φινλανδία-Σλοβενία 78-81

3η αγωνιστική (3/9)

Γαλλία-Ισλανδία 115-79
Σλοβενία-Ελλάδα 78-72
Φινλανδία-Πολωνία 89-87 2η παρ.(66-66 / 78-78 α παρ.)

4η αγωνιστική (5/9)

Ισλανδία-Σλοβενία 75-102
Πολωνία-Γαλλία 75-78
Ελλάδα-Φινλανδία 77-89

5η αγωνιστική (6/9)

Σλοβενία-Γαλλία (14.45)
Ελλάδα-Πολωνία (17.30)
Φινλανδία-Ισλανδία (20.45)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ