ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Big in Japan: δείτε τα πιο σημαντικά πρωτότυπα της έκθεσης του Τόκιο

Big in Japan: δείτε τα πιο σημαντικά πρωτότυπα της έκθεσης του Τόκιο

Η έκθεση του Τόκιο δίνει κάθε φορά την ευκαιρία στους Ιάπωνες κατασκευαστές να παρουσιάσουν τις -πάντα ενδιαφέρουσες- απόψεις τους για το μέλλον της αυτοκίνησης.

Φυσικά και η φετινή διοργάνωση δεν αποτέλεσε την εξαίρεση, καθώς το "παρών" δήλωσαν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές της χώρας, ο καθένας με τις δικές του ιδιαίτερες προτάσεις.

Πρώτη και καλύτερη η Honda, η οποία μεταξύ άλλων παρουσίασε το Sports EV Concept, ένα διθέσιο σπορ κουπέ με κάποια ρετρό αισθητικά στοιχείο και με ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης, για το οποίο δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εταιρεία ευαγγελίζεται και ένα νέο κόνσεπτ επικοινωνίας οδηγού και μηχανής με κάποια στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, αν και το πιο σημαντικό είναι πως το Sports EV Concept είναι όμορφο. Αν προσχωρήσει στην κανονική παραγωγή, κάτι που δεν δείχνει απίθανο, θα τοποθετηθεί μεταξύ των Civic Type-R και NSX.

To Urban EV Concept, που έχει κοινά στοιχεία με το σπορ πρωτότυπο -προσέξτε τους προβολείς του- βασίζεται στο καινούργιο, ειδικό για ηλεκτρικά μοντέλα (EV) πλαίσιο της Honda και υποδηλώνει την τεχνολογική και σχεδιαστική κατεύθυνση για τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής της Honda. Το μοντέλο που θα βασίζεται στυο συγκεκριμένο πρωτότυπο θα είναι διαθέσιμο από το 2020, αρχικά στην Ευρώπη και μετά στην Ιαπωνία.

HONDATOKIO 2

Honda Urban EV Concept. Πηγή: Honda

H Nissan παρουσίασε ένα πλήρως αυτόνομο και ηλεκτρικό πρωτότυπο το IMx, που είναι crossover και βασίζεται στο πλαίσιο των EV μοντέλων της μάρκας. Στο οποίο οι συσσωρευτές βρίσκονται κάτω από τα δάπεδο, θέση που εξασφαλίζει μεγάλου χώρους στο εσωτερικό.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες είναι δύο, ένας στον εμπρός και ένας στον πίσω άξονα, η συνδυαστική τους ισχύς είναι 429 ίπποι και η αυτονομία φτάνει μέχρι και τα 600 χιλιόμετρα.

Στο εσωτερικό είναι minimal, χωρίς κανένα διακόπτη μιας και τα πάντα ελέγχονται μέσω οθονών, στο διάκοσμο κυριαρχεί το ξύλο, ενώ τα ιδιαίτερα καθίσματα έχουν προκύψει με τη χρήση 3D εκτυπωτή. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει και μια αναβαθμισμένη έκδοση του Nissan ProPILOT, που επιτρέπει μια αυτόνομη οδήγησης. Μόλις ο οδηγός επιλέξει αυτή την λειτουργία, το τιμόνι ενσωματώνεται στο ταμπλό και τα καθίσματα μπορούν να γυρίσουν το ένα απέναντι από το άλλο.

Nissan IMx Concept Tokyo 6a

Nissan iMx Concept. Πηγή: Nissan

Το Mazda Vision Concept ξεχωρίζει για τις όμορφες, σπορ αναλογίες του αμαξώματός του με το μεγάλο καπό, εγκαινιάζει το επόμενο στάδιο του Kudo, της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της ιαπωνικής μάρκας και δίνει μια πρώτη εικόνα του νέου 6.

Αυτό ισχύει και για το minimal όσο και πολυτελές εσωτερικό, ενώ για το καινούργιο Mazda 6 οι φήμες αναφέρουν πως η γκάμα θα περιλαμβάνει και ένα νέο V6, που θα κινεί είτε τους πίσω είτε όλους του τροχούς. Από την άλλη δεν υπήρχε δυστυχώς κανένα νέο για την αναβίωση του περιστροφικού κινητήρα (Wankel), με τον οποίο η Mazda έχει συνδέσει το όνομά της.

MAZDA RX VISION CONCEPT 9

Mazda Vision Concept. Πηγή: Mazda

H Lexus, η μάρκα πολυτελείας της Toyota, παρουσίασε το LS+, που ναι μεν βασίζεται στη ναυαρχίδα της μάρκας το LS, διαφοροποιείται αισθητικά και ενσωματώνει τεχνολογίες που είναι ήδη διαθέσιμες, κάνοντας ταυτόχρονα και μια πρόβλεψη για το μέλλον.

Η έμφαση δίνεται κυρίως στην ενσωμάτωση ενός κορυφαίου συστήματος αυτόνομης οδήγησης, το Highway Teammate, που σύμφωνα με την εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μοντέλα παραγωγής ήδη από το 2020.

LEXUS LS CONCEPT 1

Lexus LS+ Concept. Πηγή: Lexus

ΔΗΜΟΦΙΛΗ