ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Jeep Compass είναι κυρίαρχο στο είδος του

Το Jeep Compass είναι κυρίαρχο στο είδος του

Συστάσεις για ένα Jeep προφανώς και δεν χρειάζονται, με την αμερικανική εταιρεία να συνεχίζει την μακρόχρονη πορεία της με πολύ στοχευμένες κινήσεις και μέσα στο πνεύμα της εποχής και της μόδας των SUV. Έτσι, δύο περίπου χρόνια μετά την εμφάνιση του εξαιρετικά επιτυχημένου Renegade, στη γκάμα της προστίθεται το ολοκαίνουργιο Compass με τον έντονο premium χαρακτήρα και τις δεδομένες εκτός δρόμου δυνατότητες που διαχωρίζουν κάθε Jeep από οποιοδήποτε άλλο SUV.

Ένα από τα στοιχεία που τονίζουν τη μοναδικότητα του νέου Compass είναι το γεγονός πως διαθέτει έντονη την ταυτότητα των Jeep, χάρη σε όλα τα δυναμικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της εμβληματικής μάρκας. Το παρόν δηλώνει η κλασική μάσκα με τις 7 γρίλιες στην πιο σύγχρονη εκδοχή της, τα τραπεζοειδή ανοίγματα στους θόλους τονίζουν την εμφάνιση του αμαξώματος με μήκος 4,40 μέτρων, ενώ το ίδιο κάνουν και οι μαύρες λεπτομέρειες στους προβολέις, τη μάσκα, τις κολώνες του παρμπρίζ και την οροφή. Ταυτόχρονα η επικλινής οροφή προσδίδει μία σπορτίφ νότα δίχως να επηρεάζει την πρακτικότητα του εσωτερικού. Από όποια γωνία και αν το προσέξεις το Compass αποκλείεται να το συσχετίσεις με κάποιο άλλο μοντέλο της κατηγορίας του κάνοντας το έτσι ακόμα πιο ελκυστικό

Ο διάκοσμος του νέου Jeep Compass είναι ένα άλλο στοιχείο που συνδράμει στην premium αίσθηση που αποκομίζουν οι επιβαίνοντες σε ένα εργονομικό και άνετο περιβάλλον που ανεβάζει τη διάθεση για την καθημερινή εμπειρία οδήγησης. Όποιος βρεθεί στην εξαιρετική θέση οδήγησής του θα αντικρίσει έναν πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 7,0 ιντσών, ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχει η μεγάλη οθόνη αφής των 7 ιντσών του συστήματος infotainment U Connect, με πλήρη συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto (εκδόσεις Limited και Trailhawk). Έξτρα διατίθεται με το Πακέτο Infotainment σύστημα UConnect 8,4” με εξελιγμένο ηχοσύστημα Beats. Μερικά εκατοστά πιο χαμηλά υπάρχουν τα χειριστήρια του κλιματισμού, οι θύρες σύνδεσης και φόρτισης φορητών συσκευών, ο διακόπτης του ηλεκτρικού χειρόφρενου, καθώς και ο περιστροφικός διακόπτης του συστήματος τετρακίνησης (για τις εκδόσεις 4WD). Από πλευράς πρακτικότητας όλοι οι επιβάτες βολεύονται άνετα στο premium εσωτερικό του Compasss, που προσφέρει εξαιρετική ορατότητα προς τα έξω και ένα ευρύχωρο πορτμπαγκάζ 438 λίτρων για τις αποσκευές.

Σύμφωνα με τη Jeep, το πλαίσιο του Compass είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό καθώς αποτελείται κατά 65% από χάλυβα υψηλής αντοχής, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 70 συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας (συμπεριλαμβάνονται ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού όπως είναι η προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης, το σύστημα διατήρησης πορείας στην λωρίδα κυκλοφορίας, η ειδοποίηση τυφλών σημείων και παρακολούθηση κάθετης κίνησης κατά το ξεπαρκάρισμα, το ενεργό cruise control, το ESC με σύστημα αποφυγής ανατροπής κ.α.). Το σύνολο των τεχνολογιών με τις οποίες εξοπλίζεται το νέο Compass είναι ένας ακόμη premium δείκτης για ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει ιδανικά την πολυτέλεια με κορυφαίες off-road δυνατότητες.

Για την ακρίβεια, χάρη στο εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησής του το νέο Jeep Compass είναι το πιο ικανό εκτός δρόμου όχημα της κατηγορίας του. Συγκεκριμένα, εξοπλίζεται με δύο συστήματα μόνιμης τετρακίνησης: το Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low (με 20:1 crawl ratio), δύο διατάξεις που μπορούν στιγμιαία να κατανείμουν το 100% της διαθέσιμης ροπής στον τροχό που την χρειάζεται. Και τα δύο, ενσωματώνουν το σύστημα διαχείρισης πρόσφυσης Jeep Selec-Terrain που προσφέρει 5 διαφορετικές προγράμματα λειτουργίας του συστήματος μετάδοσης κίνησης. Επιλέγοντας Auto, Snow, Sand, Mad ή Rock (η τελευταία επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο στο Trailhawk) ο οδηγός θα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε τύπο εδάφους και να κινηθεί με άνεση σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Ο υποψήφιος αγοραστής έχει να επιλέξει ανάμεσα στις εκδόσεις Sport, Longtitude, Limited (η πληρέστερη όσον αφορά τον εξοπλισμό) και Trailhawk (η ικανότερη εκτός δρόμου έκδοση, με αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 2,5 εκατοστά στα 21,6 συνολικά -στις 4WD εκδόσεις η απόσταση είναι στα 19,5 εκ.). Αξιοσημείωτο είναι πως η τετρακίνηση του νέου Compass είναι «έξυπνη» και διαθέτει σύστημα που απομπλέκει την μετάδοση στους πίσω τροχούς όταν δεν απαιτείται (και την επαναφέρει ακαριαία όταν χρειαστεί, ανεξαρτήτως ταχύτητας και χωρίς καμία εμπλοκή του οδηγού) με στόχο την μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου και τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Το νέο Jeep Compass έρχεται για να καλύψει κάθε απαίτηση προσφέροντας 6 συνδυασμούς μηχανικών συνόλων μέσα από κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου από 1.400 έως 2.000 κ.εκ., με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο 9, με κίνηση στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς. Οι τιμές πώλησης του νέου Jeep Compass ξεκινούν από τις 25.900 ευρώ για την έκδοση 1.4 MultiΑir2 με ισχύ 140 ίππων, ενώ ακολουθεί η ισχυρότερη έκδοση με τους 170 ίππους που συνδυάζεται με τετρακίνηση και το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων. Στην βάση των diesel βρίσκεται ο 1.6 MultiJet2 με τους 120 ίππους, ενώ οι πετρελαιοκινητήρες των 2.000 κυβικών συνδυάζονται με σύστημα 4WD και αποδίδουν 140 και 170 ίππους -η πιο ισχυρή διαθέτει και κοντές σχέσεις (Low).

Συμπερασματικά το νέο Compass αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που προσφέρει κύρος, μεγάλους χώρους για τους επιβάτες, άνετα χαρακτηριστικά στην άσφαλτο ή μακριά από αυτή και μία συνολικά premium αυτοπεποίθηση σε όποιον βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του. Ταυτόχρονα είναι από τα αυτοκίνητα που χαίρεσαι να τα οδηγείς καθημερινά και που σου επιτρέπουν να σπας τα δεσμά της πόλης και της ασφάλτου όποτε και όποια ώρα το θελήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ