ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Αυτό το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να επιπλέει και να σώζει ζωές σε περίπτωση τσουνάμι

Αυτοκίνητο: Αυτό το ηλεκτρικό όχημα μπορεί να επιπλέει και να σώζει ζωές σε περίπτωση τσουνάμι

Ο ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός πριν από 7 σχεδόν χρόνια, στις 11 Μαρτίου του 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε και κόστισαν τη ζωή σε 18.446 ανθρώπους καθώς και το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, λόγω του οποίου 123.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, έχουν επηρεάσει παρά πολύ την Ιαπωνία.

Έτσι παρουσιάζονται συνεχώς εφευρέσεις και ευρεσιτεχνίες που φιλοδοξούν να προστατέψουν και να σώσουν ζωές σε ανάλογες πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Μια τέτοια εφεύρεση είναι και το μικρό αυτοκίνητο που βλέπετε και την κατασκευή του οποίου τη συνέλαβε ένας πρώην μηχανικός της Toyota, o Hideo Tsurumaki. O οποίος είχε δει με τα μάτια του πολλούς ανθρώπους να παρασύρονται με τα αυτοκίνητά τους από το τσουνάμι και τελικά να χάνουν τη ζωή τους. Έτσι ίδρυσε την Fomm Corp., μια εταιρεία που σχεδιάζει αυτοκίνητα που χαρακτηρίζονται ως «αδιάβροχα» και έχουν τη δυνατότητα να επιπλέουν. Μάλιστα ο ίδιος τα χαρακτηρίζει ως εξοπλισμό ασφαλείας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Το αυτοκινητάκι της Fomm είναι ηλεκτρικό, έχει αυτονομία 160 χιλιομέτρων, μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ ώρα. Δεν είναι αμφίβιο, δεν έχει δυνατότητες ελέγχου μέσα στο νερό αλλά δεν βυθίζεται και αποτελεί σε κάποιο βαθμό μια νησίδα ασφαλείας η οποία είναι σαφώς καλύτερα από το τίποτα. Ο στόχος είναι η κατασκευή μέχρι και 10.000 μονάδων έως το τέλος του τέλους, σε περίπτωση που βρεθεί επενδυτής.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως η σχεδίαση και η κατασκευή ενός αυτοκινήτου που έχει τη δυνατότητα να επιπλέει γίνεται εφικτή μόνο με τη χρήση ηλεκτροκινητήρα, μιας και ένα σύνολο εσωτερικής καύσης απαιτεί ανοίγματα τόσο για την εισαγωγή αέρα όσο και για την εξαγωγή καυσαερίων, που καθιστούν την όποια στεγανοποίηση ουσιαστικά αδύνατη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ