ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To Vision EQ Silver Arrow μπορεί να είναι το επόμενο hyper car της Mercedes μετά τo Project One

To Vision EQ Silver Arrow μπορεί να είναι το επόμενο hyper car της Mercedes μετά τo Project One

Συναισθηματική αναφορά στο παρελθόν ή μια προβολή στο design του μέλλοντος; Το πρωτότυπο Vision EQ Silver Arrow που παρουσίασε η Mercedes γενικά και η «ηλεκτρική» υπο-μάρκα της EQ ειδικά στο Pebble Beach συνδυάζει και τα δύο.

Κι αυτό γιατί δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την πηγή έμπνευσής του που είναι το διάσημο αγωνιστικό W 125 του 1937 με την αεροδυναμική παραλλαγή του οποίου ο Rudolf Caracciola είχε πετύχει το ρεκόρ ταχύτητας των 432,7 χλμ./ ώρα που μόλις πριν από λίγους μήνες καταρρίφθηκε από το Koenigsegg Agera. Έτσι έχει ένα εξίσου αεροδυναμικό σχήμα και χρώμα που παραπέμπει άμεσα σε αυτό των θρυλικών Ασημένιων Βελών, όταν ξύστηκε από το αμάξωμά τους, για λόγους βάρους, η λευκή βαφή. Επίσης έχει θέση για έναν και μόνο, τον οδηγό, ο οποίος με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να μετέχει σε εικονικούς αγώνες με ιστορικά αλλά και σύγχρονα Ασημένια Βέλη. Δεχόμενος και συμβουλές για το πώς θα μπορεί να βελτιώσει τις οδηγικές του επιδόσεις.

Η τεχνολογία που διαθέτει το μήκους 5,30 μέτρων Vision EQ Silver Arrow σε κάθε τομέα του επίσης δεν κρύβεται. Έτσι το αμάξωμά του είναι πλήρως κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, ενώ η εντυπωσιακή του μάσκα δεν είναι παρά μια οθόνη. Μια πανοραμική οθόνη και μάλιστα οπίσθειας προβολής, στην οποία απεικονίζεται τρισδιάστατα ο περιβάλλον χώρος πίσω από τον οδηγό, είναι και το κόκπιτ, ενώ στο τιμόνι υπάρχει ενσωματωμένη μια οθόνη αφής. Από την οποία ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης, αλλά και τον ήχο του κατά τα άλλα αθόρυβου πλήρως ηλεκτρικού συστήματος πρόωσης.

Από το εσωτερικό πάντως δεν λείπουν και τα νοσταλγικά στοιχεία, που παραπέμπουν άμεσα στα Ασημένια Βέλη του Μεσοπολέμου. Στοιχεία όπως το δέρμα που έχει το χρώμα που συνήθως έχουν οι σέλες των αλόγων αλλά και το ξύλο στο δάπεδο. Όσο για το κάθισμα είναι σταθερό, ενώ ρυθμίζονται τα πεντάλ και το τιμόνι, προκειμένου να προκύψει η ιδανική θέση οδήγησης. Για να φτάσει ο οδηγός σε αυτήν η καλύπτρα της μετατοπίζεται προς τα εμπρός.

Το φουτουριστικό hyper car της Mercedes είναι, όπως προαναφέραμε, ηλεκτρικό και έχει να επιδείξει μια συνδυαστική απόδοση 750 ίππων (550 kW). Η επίπεδη μπαταρία του με χωρητικότητα 80 kWh εξασφαλίζει με βάση τον κύκλο WLTP μια αυτονομία περίπου 400 χιλιομέτρων και ψύχεται από πλευρικούς αεραγωγούς.

Όσο για το μέλλον του Vision EQ Silver Arrow είναι, όσο μπορεί κανείς να το πει αυτό, προγραμματισμένο να αποτελέσει το διάδοχο, σε μια πενταετία πάνω κάτω, του Project One. Ίσως όμως τότε να μην λέγεται ΕQ αλλά AMG. Ίδωμεν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ