ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

48.405.000 δολάρια: Τόσο πουλήθηκε αυτή η Ferrari 250 GTO του 1963

48.405.000 δολάρια: Τόσο πουλήθηκε αυτή η Ferrari 250 GTO του 1963

Οι Ferrari 250 GTO είναι οι απόλυτες σταρ των απανταχού πωλήσεων κλασικών μοντέλων. Όπου εμφανίζεται μια από τις συνολικά 36 που έχουν κατασκευαστεί είναι βέβαιο πως θα πέσουν πολλά, μα πάρα πολλά εκατομμύρια (δολάρια ή ευρώ) στο τραπέζι και θα σημειωθεί κάποιου είδους ρεκόρ. Άλλωστε στο top ten των πιο ακριβών αυτοκινήτων παγκοσμίως τα περισσότερα, αν όχι όλα, είναι 250 GTO.

Κάτι ανάλογο έγινε και στη δημοπρασία που οργάνωσαν οι RM Sotheby’s στο Monterey, παράλληλα με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Pebble Beach, όπου για την κατακόκκινη 250 GTO που βλέπετε στις φωτογραφίες και το βίντεο δόθηκαν από κάποιο συλλέκτη 48.405.000 δολάρια. Ποσό που μπορεί να είναι το πιο υψηλό -οι φήμες λένε πως αγγίζει τα 70 εκατομμύρια δολάρια, φυσικά για άλλη μια 250 GTO- αλλά είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 33 εκατομμύρια δολάρια και κάθε φορά που ακουγόταν το σφυρί σήμαινε πως είχαν προστεθεί άλλες 250.000 για να καταλήξει τελικά η συναλλαγή στο πόσο που προαναφέραμε.

Για τα δεδομένα των GTO η συγκεκριμένη δαπάνη δικαιολογείται, μιας και το αυτοκίνητο με τον αριθμό πλαισίου 3413 GT, που είναι το τρίτο από τα 36 που όπως είπαμε έχουν κατασκευαστεί, έχει συμμετοχή σε συνολικά 20 αγώνες, έχει οδηγηθεί από τον Phil Hill και στο παλμαρέ του καταγράφονται και δύο νίκες στο θρυλικό Targa Florio, το 1963 και το 1964. Παράλληλα η αξία του στο «χρηματιστήριο» των κλασικών μοντέλων ανέβηκε και άλλο τόσο από το ότι δεν έχει ποτέ εμπλακεί σε κάποιο τρακάρισμα όσο και από την άριστη κατάσταση των μηχανικών του μερών.

Το βέβαιο είναι πως αν ο νέος ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης 250 GTO αποφασίσει μετά από μερικά χρόνια με τη σειρά του να την πουλήσει, όχι μόνο θα πάρει τα χρήματά του πίσω αλλά θα έχει και ένα πολύ σημαντικό κέρδος. Άλλωστε οι Ferrari αυτού του τύπου θεωρούνται από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ