ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Τα νέα John Cooper Works Clubman και Countryman είναι τα πιο δυνατά Mini της ιστορίας

Αυτοκίνητο: Τα νέα John Cooper Works Clubman και Countryman είναι τα πιο δυνατά Mini της ιστορίας

Η Mini έκανε ένα μεγάλο βήμα στα κορυφαία μοντέλα της με τον κωδικό John Cooper Works ή εν συντομία JCW, καθώς οι τελευταίες εκδοχές τους, δηλαδή τα αντίστοιχα Clubman και Countryman που μόλις παρουσιάστηκαν έφτασαν τους 306 ίππους. Τιμή που τους εξασφαλίζει αυτόματα και τον τίτλο των πιο δυνατών μοντέλων αυτοκινήτων στη μακρόχρονη ιστορία της μάρκας.

Για να σημειωθεί αυτή η μεγάλη αύξηση στην απόδοση, μιας και μέχρι τώρα τα JCW απέδιδαν 231 ίππους, η βρετανική εταιρεία του ομίλου BMW εξέλιξε έναν καινούργιο κινητήρα. Ο οποίο ναι μεν βασίζεται στον επίσης τετρακύλινδρο των 2.000 κυβικών του Cooper S, αλλά έχει τόσες πολλές αλλαγές -από τα πιστόνια, μέχρι το κύκλωμα ψύξης με την αγωνιστική προέλευση- και ένα σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής (προέλευσης BMW) που μπορεί να θεωρηθεί εξολοκλήρου νέος.

Εντυπωσιακά είναι και τα 450 Nm της ροπής του, ενώ συνδυάζεται με επίσης καινούργιο αυτόματο κιβώτιο Steptronic 8 σχέσεων και μια ακόμα πιο εξελιγμένη τετρακίνηση. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το ελεγχόμενο διαφορικό μπροστά (μπλοκέ έως 39%). Όσο για τις επιδόσεις που εξασφαλίζει το νέο σύνολο των 306 ίππων σημειώστε 4,9 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ ώρα για το Clubman και 5,1 δεύτερα για το Countryman.

Αισθητικά τα κορυφαία Clubman και Countryman ξεχωρίζουν από τη μικρότερη κατά 10 χιλιοστά απόστασή τους από το έδαφος, τις στάνταρ ζάντες των 18 ιντσών (προαιρετικά 19 ιντσών), τον πιο επιθετικό εμπρός προφυλακτήρα με τις πιο μεγάλες εισαγωγές αέρα, τον τονισμένο πίσω διαχύτη και την αεροτομή οροφής και φυσικά τα αντίστοιχα λογότυπα.

Τα οποία υπάρχουν και στο εσωτερικό με τις σπορ λεπτομέρειες και την οθόνη στο κεντρικό στρογγυλό «όργανο» με τη μεγάλη διάμετρο, το μέγεθος της οποίας κυμαίνεται από τις 6,5 έως τις 8,8 ίντσες.

Διαθέσιμες είναι και όλες οι δυνατότητες διασύνδεσης smartphones καθώς και αρκετά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, ενώ οι τιμές στη Γερμανία διαμορφώνονται από τις 40.000 ευρώ για το Mini John Cooper Works Clubman και από τις 43.300 ευρώ για το αντίστοιχο Countryman.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ