ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η γερμανική Daimler, στην οποία ανήκει η Mercedes, απέκτησε και άλλους Κινέζους μετόχους

Η γερμανική Daimler, στην οποία ανήκει η Mercedes, απέκτησε και άλλους Κινέζους μετόχους

H BAIC (Beijing Automotive Group), o συνέταιρος της Daimler στην Κίνα εξαγόρασε ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της γερμανικής εταιρείας, μέσω της εξ ολοκλήρου θυγατρικής της Investment Global Co. Ltd., αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Daimler.

O αρχικός στόχος των Κινέζων ήταν να φτάσουν σε ποσοστό το 5% και η συμφωνία τελικά κλείστηκε μετά από διαπραγματεύσεις μεγάλης διάρκειας. Ο πρόεδρος της Mercedes, Ola Kallenius, δήλωσε ευχαριστημένος από την εξέλιξη, που φέρνει ακόμα πιο κοντά τις δύο εταιρείες στις προκλήσεις του μέλλοντος. Όπως είπε «η αγορά της Κίνας είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για τις πωλήσεις αλλά και για την εξέλιξη και παραγωγή των προϊόντων μας».

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στην Κίνα από το 2003 και έχουν προχωρήσει μαζί στην δημιουργία πολλών αυτοκινήτων σε όλες τις κατηγορίες. Από την πλευρά της και η Daimler έχει εξαγοράσει διάφορα ποσοστά μετοχών σε θυγατρικές της BAIC, κάτι που δείχνει την αποφασιστικότητα των Γερμανών να παραμείνουν δυνατοί σ' αυτή την αγορά.

Με την εξαγορά του 5% η BAIC γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην Daimler μετά το 9,69% που έχει στην κατοχή του ο Li Shufu, πρόεδρος ενός άλλου κινέζικου ομίλου, αυτού της Geely.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ