ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η γαλλική κυβέρνηση τιμωρεί τα μεγάλα SUV με επιπλέον φόρους

Αυτοκίνητο: Η γαλλική κυβέρνηση τιμωρεί τα μεγάλα SUV με επιπλέον φόρους

Τα SUV και ειδικά τα μεγάλα έχουν δεχθεί ιδιαίτερα έντονη κριτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για τον όγκο που έχουν που σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο βάρος τους μπορεί να φέρει σε δυσχερή θέση σε περίπτωση ατυχήματος μικρότερου μεγέθους μέλη της κυκλοφορίας, καθώς και για την ιδιαίτερα υψηλή τους κατανάλωση. Η οποία φυσικά συνοδεύεται και από εξίσου υψηλές εκπομπές ρύπων.

Τα μεγάλα SUV είναι λοιπόν από τους κορυφαίους ρυπαντές στην αυτοκινητοβιομηχανία και είναι και αυτά που στη Γαλλία θα επηρεαστούν περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία στην αλλαγή της φορολόγησης που αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας. Και η οποία προβλέπει για όσα αυτοκίνητα εκπέμπουν περισσότερα από 184 γραμμάρια CO2 το χιλιόμετρο μια αύξηση της πρόσθετης φορολογίας τους από τις 12.500 στις 20.000 ευρώ.

Με την απόφασή της αυτή η γαλλική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει τους καταναλωτές από τα μεγάλα και ρυπογόνα αυτοκίνητα γενικά και από τα SUV ειδικά και να τους στρέψει σε πιο μικρά και ει δυνατόν και ηλεκτρικά.

Το οξύμωρο εδώ είναι πως γίνονται σκέψεις για τη μείωση των 6.000 ευρώ με τις οποίες επιδοτείται στη Γαλλία η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και μόνο πέρυσι κόστισε στο γαλλικό κράτος συνολικά περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχες σκέψεις γίνονται πάντως και στη Γερμανία, όπου τα ανάλογα κίνητρα υπολογίζεται πως θα κοστίσουν, έως το 2025, περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο επιπλέον φόρος για τα πιο ρυπογόνα μοντέλα στη Γαλλία, που όπως είπαμε αφορά περισσότερο τα SUV, αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Από την άλλη είναι λογικό και προφανές πως όσο τα τελευταία θα γίνονται οικονομικά πιο προσιτά τόσο οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη θα μειώνουν τα κίνητρα και τις επιδοτήσεις για την αγορά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ