ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η νέα Cadillac Escalade είναι η επιτομή της αμερικάνικης πολυτέλειας

Η νέα Cadillac Escalade είναι η επιτομή της αμερικάνικης πολυτέλειας

Το κορυφαίο SUV της πιο γνωστής μάρκας πολυτελείας των ΗΠΑ, της Cadillac, αποκλείεται να μην το έχετε δει, παρόλο που στους δρόμους μας είναι μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα. Και αυτό γιατί πρωταγωνιστεί σε πολλές παραγωγές του Χόλιγουντ, καθότι αγαπημένο αυτοκίνητο τόσο των καλών όσο και των κακών, ενώ και κάθε ράπερ που σέβεται τον εαυτό του επιβάλλεται να έχει και μια Escalade στο γκαράζ του.

Από το ερχόμενο καλοκαίρι όλοι οι παραπάνω θα μπορούν να αποκτήσουν τη νέα της γενιά, η οποία μόλις παρουσιάστηκε και είναι ακόμα πιο επιβλητική. Τόσο λόγω των εξωτερικών της διαστάσεων, μιας και η στάνταρ εκδοχή είναι κοντά στα 5,30 μέτρα και η επιμηκυμένη ESV στα 5,80, όσο και λόγω της εμφάνισής της. Που χαρακτηρίζεται από μια εμφατική μάσκα η οποία πλαισιώνεται από κάθετα φώτα ημέρας, ενώ ακολουθώντας την παράδοση της μάρκας κάθετα είναι και τα πίσω φώτα.

Τις εντυπώσεις κλέβουν και οι στάνταρ ζάντες των 22(!) ιντσών, ενώ στο εσωτερικό αυτό που προσέχει κανείς αμέσως είναι η οπτικά ενιαία, τεράστια -διαγώνιος 38 ιντσών- και κυρτή οθόνη OLED με ανάλυση 4Κ. Στην πράξη αποτελείται από τρεις επιμέρους οθόνες αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο εντυπωσιακή.

Συνολικά η πέμπτη κατά σειρά γενιά της Escalade είναι high tech, με σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης 2ου επιπέδου που σε πολλές από τις highways των ΗΠΑ δεν απαιτεί από τον οδηγό να έχει τα χέρια του στο τιμόνι, καθώς και με σύστημα πλοήγησης με ενσωματωμένα στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στα ηχοσυστήματα που έχουν εξελιχθεί από κοινού με την AKG. Το βασικό έχει 19 ηχεία, ενώ το προαιρετικό συνολικά 36 και δυνατότητα ρύθμισης της έντασης για κάθε θέση ξεχωριστά.

Όλες οι εκδόσεις της νέας Escalade έχουν από τρεις σειρές καθισμάτων, ενώ το επιπλέον μήκος και μεταξόνιο της ESV εξασφαλίζει την ακόμα πιο άνετη μετακίνηση όσων κάθονται στην τελευταία. Το μέγεθος του πορτμπαγκάζ αποτελεί μια άλλη ένδειξη για τις πραγματικά θηριώδεις διαστάσεις του κορυφαίου SUV της Cadillac. Στην κανονική έκδοση με όλες τις σειρές καθισμάτων στη θέση τους η χωρητικότητά του ξεκινά από τα 722 λίτρα και φτάνει μέχρι και τα 3.089, που στην μεγάλη εκδοχή γίνονται 3.585.

Η γκάμα των κινητήρων της ναυαρχίδας της Cadillac περιλαμβάνει έναν V8 βενζίνης 6.200 κυβικών και 425 ίππων και έναν turbο diesel 3.000 κυβικών με 277 ίππους. Και τα δύο σύνολα αποδίδουν 623 Nm που καταλήγουν στους πίσω τροχούς και κατ’ επιλογή σε όλους και συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει και μια σπορ έκδοση V με κινητήρα 4.200 κυβικών με δύο turbo και 550 ίππους, καθώς και μια πλήρως ηλεκτρική.

Η νέα γενιά της Cadillac Escalade θα κοστίζει στις ΗΠΑ, στην εισαγωγική της έκδοση, περισσότερο από 100.000 δολάρια, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ακριβή για τα αμερικάνικα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ