ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η πολύ ειδική Essenza SCV12 είναι το διαβατήριο της Lamborghini για τα Hypercar του Le Mans

Η πολύ ειδική Essenza SCV12 είναι το διαβατήριο της Lamborghini για τα Hypercar του Le Mans

Οι ειδικές εκδόσεις που κατά καιρούς παρουσιάζουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν hyper cars, όπως είναι η Ferrari και η Lamborghini, έχουν σα βασικό στόχο να κινήσουν το ενδιαφέρον φανατικών οπαδών της κάθε μάρκας και συλλεκτών και βέβαια να γεμίσουν και τα ταμεία.

Η τελευταία σπέσιαλ Lamborghini, η Essenza SCV12, έχει όμως άλλο σκοπό, καθώς στην ουσία αποτελεί το μέσο για τη συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας στην κατηγορία Hypercar του Le Mans, που αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πολλά κοινά με την Huracan GT3 και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αεροδυναμική της, καθώς η κάθετη δύναμή της στα 250 χλμ./ ώρα φτάνει τα 1.200 κιλά. Φυσικά δεν έχει έγκριση τύπου για να κυκλοφορήσει σε δημόσιους δρόμους αλλά αυτό καθόλου δεν θα προβληματίσει όσους σπεύσουν να αποκτήσουν τις συνολικά 40 που θα κατασκευαστούν.

Οι οποίες θα φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Lamborghini στη Sant’ Agata Bolognese και θα μετέχουν σε ένα πρόγραμμα της Squadra Corse, της αγωνιστικής ομάδας της μάρκας, που θα περιλαμβάνει και track days. Οι εκδηλώσεις αυτές σε πίστα θα γίνονται υπό την επίβλεψη του Emanuele Pirro, πέντε φορές νικητή στο Le Mans και του Marco Mapelli, αγωνιζόμενου με Lamborghini.

Πέρα από την καθαρά αγωνιστική εμφάνιση και τα έντονα αεροδυναμικά βοηθήματα ένα ακόμα ιδιαίτερo χαρακτηριστικό της Essenza SCV12 είναι το ότι κινείται από την ιστορικά πιο ισχυρή έκδοση του ατμοσφαιρικού V12 των 6.500 κυβικών της μάρκας. Η απόδοσή του λοιπόν εδώ φτάνει τους 830 ίππους, ενώ άξια λόγου και αναφοράς είναι και η αναλογία των κιλών ανά ίππο που είναι μόλις 1,66.

Η ισχύς καταλήγει στου πίσω τροχούς μέσω ενός σειριακού κιβωτίου 6 σχέσεων της X-trac, η πίσω ανάρτηση είναι αγωνιστική τύπου push-rod και τα φρένα από τα πιο δυνατά της Brembo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ