ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η ηλεκτρική BMW i4 θα έχει και σπορ έκδοση M Performance με τουλάχιστον 517 ίππους

Η ηλεκτρική BMW i4 θα έχει και σπορ έκδοση M Performance με τουλάχιστον 517 ίππους

Η χρονική στιγμή για την επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρικής λιμουζίνας της BMW της i4 πλησιάζει και λογικό είναι να γίνεται λόγος και για την πιθανή ύπαρξη πιο σπορ εκδόσεών της από την M GmbH της Βαυαρικής εταιρείας.

Πρόσφατα ο επικεφαλής της τελευταίας Markus Flasch είπε πως μια i4 με απόδοση 380 kW, που αντιστοιχούν σε 517 ίππους, θα αποτελούσε μια πολύ καλή βάση για ένα μοντέλο M Performance. Έτσι χαρακτηρίζεται το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ των στάνταρ εκδόσεων των BMW και των καθαρόαιμων Μ, που έχουν ξεκάθαρο σπορ χαρακτήρα και πιο απόλυτη οδική συμπεριφορά. Μοντέλο Μ Performance είναι για παράδειγμα η M135i, οπότε μια πιθανή ονομασία για την πιο σπορ i4 θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η i4 M50.

Ο βασικός λόγος που η BMW δεν προχωρά στην εξέλιξη ενός καθαρόαιμου ηλεκτρικού Μ είναι πως δεν θέλει να δημιουργήσει εσωτερικό ανταγωνισμό για τις ολοκαίνουργιες M3 και M4 που παρουσιάστηκαν επίσημα πριν από λίγες μέρες.

Επιπρόσθετα ένα βασικό θέμα, ειδικά για σπορ ηλεκτρικά μοντέλα, είναι το βάρος της μπαταρίας. Και αυτό γιατί εδώ δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: οι πολλοί ίπποι και οι κορυφαίες επιδόσεις απαιτούν πιο μεγάλη μπαταρία που ζυγίζει πιο πολύ και επηρεάζει τις επιδόσεις κοκ.

Για το σκοπό αυτό λοιπόν απαιτούνται πιο εξελιγμένες και πιο αποδοτικές μπαταρίες που πολύ απλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, ενώ ένας τρίτος ανασταλτικός παράγοντας είναι ο ήχος. Που είναι αναπόσπαστο στοιχείο ενός σπορ αυτοκινήτου και στα ηλεκτρικά πρέπει να δημιουργηθεί.

Η i4 M Performance πάντως ή όπως προαναφέραμε η i4 M50 θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη ήδη από του χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ