ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η καινούργια 128ti είναι η χρυσή τομή της νέας σειράς 1 της BMW

Η καινούργια 128ti είναι η χρυσή τομή της νέας σειράς 1 της BMW

Τα αρχικά ti, που σημαίνουν turismo internazionale, έγιναν γνωστά κυρίως από τις 2002 ti της δεκαετίας του ’60, ενώ χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου τη δεκαερτία του ’90.

Σήμερα επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο σε ένα σπορ μοντέλο που ναι μεν δεν έχει το γράμμα Μ στην επωνυμία του αλλά έχει πολλά κοινά με την κορυφαία M135i xDrive καθώς και μια πολύ σημαντική διαφορά: είναι αποκλειστικά προσθιοκίνητο. Ταυτόχρονα κλείνει και το ομολογουμένως μεγάλο κενό ισχύος που υπάρχει ανάμεσα στην 120d των 190 ίππων και την κορυφαία έκδοση των 306.

Από την τελευταία προέρχεται και ο τετρακύλινδρος turbo των 2.000 κυβικών που για την περίσταση αποδίδει 265 ίππους και 400 Nm, που όπως είπαμε περνούν στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων και ενός μπλοκέ διαφορικού Torsen.

Ταυτόχρονα προκειμένου να τονίζεται ακόμα πιο πολύ ο σπορ χαρακτήρας του αυτοκινήτου η ανάρτηση είναι 10 χιλιοστά πιο χαμηλή σε σχέση με τα στάνταρ μοντέλα, υπάρχουν πιο σφιχτά αμορτισέρ και ελατήρια καθώς και οι αντιστρεπτικές της M135i με τις βάσεις τους, ενώ το σύστημα διεύθυνσης είναι ακόμα πιο άμεσο και ακριβές.

Αναβαθμισμένα είναι και τα φρένα με τις κόκκινες δαγκάνες προκειμένου η 128ti να επιβραδύνει αποτελεσματικά ακόμα και από τα 250 χλμ./ ώρα της ηλεκτρονικά περιορισμένης τελικής της. Όσο για την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα χρειάζεται μόλις 6,1 δεύτερα.

Οπτικά η νέα σπορ έκδοση της σειράς 1, ξεχωρίζει από τις στάνταρ ζάντες των 18 ιντσών, από τα πάντα απαραίτητα λογότυπα και τις κόκκινες λεπτομέρειες στο αμάξωμα, που έρχονται σε αντίθεση με τη μαύρη μάσκα και τα αντίστοιχα καλύμματα των καθρεφτών. Μαύρο είναι και τμήμα του πίσω προφυλακτήρα του αυτοκινήτου που όπως και ο εμπρός με τις μεγάλες εισαγωγές αέρα έχει πιο επιθετική σχεδίαση σε σχέση με τις απλές εκδοχές του μοντέλου.

Η νέα BMW 128ti, που επαναφέρει στο προσκήνιο τα διάσημα αρχικά, θα είναι διαθέσιμη από το Νοέμβριο. Στη χώρα μας η τιμή της θα κυμαίνεται, ενδεικτικά, γύρω στις 50.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ