ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί το νέο GMC Hummer ανησυχεί τους ειδικούς για την ασφάλεια;

Γιατί το νέο GMC Hummer ανησυχεί τους ειδικούς για την ασφάλεια;

Το καινούργιο ηλεκτρικό Hummer, που αποτελεί τον άμεσο διάδοχο το θρυλικού στρατιωτικού αλλά και πολιτικού οχήματος, έχει ήδη παρουσιαστεί τόσο ως ημιφορτηγό όσο και SUV, έχει γνωρίσει μεγάλη προβολή και έχει συγκεντρώσει ήδη αρκετές προ-παραγγελίες. Τόσες που η πρώτη διαθέσιμη έκδοσή του, η Launch Edition, έχει εξαντληθεί.

Το θέμα είναι πως οι προδιαγραφές του θηριώδους ηλεκτρικού Hummer έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε μηχανικούς που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας. Ο λόγος για αυτό δεν είναι άλλος από το συνδυασμό βάρους και ισχύος.

Στην κορυφαία του έκδοση το GMC Hummer EV θα ξεπερνά τους 1.000 ίππους, ενώ λόγω της μεγάλης μπαταρίας του των 200 kWh αλλά και της όλης κατασκευής του το βάρος του είναι λίγο πάνω από τους 4,1 τόνους! Αν στην εξίσωση συμπεριλάβει κανείς πως η επιτάχυνσή του από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα θα διαρκεί περίπου 3,0 δεύτερα, τότε αν κάτι δεν πάει καλά ο έλεγχός του θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για το μέσο οδηγό.

Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση για τους πιο άπειρους που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι ενός τέτοιου αυτοκινήτου, ενώ όλοι μπορούν να παρασυρθούν από την άμεση επιτάχυνση και τελικά να κινούνται πιο γρήγορα από όσο μπορούν και από όσο είναι ασφαλές.

Το τελευταίο ζήτημα πάντως δεν αφορά μόνο το GMC Hummer EV αλλά στην πράξη όλα τα ηλεκτρικά με μεγάλη ισχύ, ενώ το θέμα του βάρους δυστυχώς δεν θα σταματήσει εδώ, μιας και όπως λέγεται το Cybertruck της Tesla θα είναι ακόμα πιο βαρύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ