ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η Fiat θα γίνει ηλεκτρική έως το 2030

Αυτοκίνητο: Η Fiat θα γίνει ηλεκτρική έως το 2030

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η μια μετά την άλλη, ανακοινώνουν τα πλάνα τους για τη μετάβασή τους στην ηλεκτροκίνηση και την απεμπλοκή τους από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Fiat, η οποία την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάζει έως το 2030 αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα.

Η απόφαση αυτή της ιταλικής εταιρείας είναι πάντως λίγο πολύ επιβεβλημένη. Και αυτό γιατί η γκάμα της αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρά αυτοκίνητα. Που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την εφαρμογή από το 2025 των προδιαγραφών Euro 7, οι οποίες προβλέπουν ιδιαίτερα αυστηρά όρια εκπομπής ρύπων, που σημαίνουν ακριβή αντιρρυπαντική τεχνολογία και κατά συνέπεια μεγάλη αύξηση των τιμών πώλησης. Η οποία ποσοστιαία στα πιο μικρά αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή και πετρελαίου θα είναι πιο σημαντική.

Η Fiat αυτή τη στιγμή έχει στη γκάμα της ένα ηλεκτρικό μοντέλο, το 500e, ενώ σκοπεύει να προσθέσει και μια πιο ισχυρή και σπορ έκδοσή του με τα σήματα της Abarth.

Παράλληλα οι Ιταλοί σκοπεύουν να μετατρέψουν έναν από τους πλέον εμβληματικούς χώρους της αυτοκινητοβιομηχανίας, την οβάλ πίστα στην οροφή του εργοστασίου στο Lingotto, σε χώρο πρασίνου με συνολικά 28.000 φυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ