ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΝΧ: H Lexus παρουσίασε το νέο μικρό SUV της

ΝΧ: H Lexus παρουσίασε το νέο μικρό SUV της

H νέα γενιά του μικρού, πολυτελούς SUV της Lexus είναι γεγονός και πέρα από τις αισθητικές αλλαγές και τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις είναι και το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που προσφέρεται με plug-in υβριδικό σύστημα.

Η δεύτερη γενιά του Lexus NX λοιπον βασίζεται στο πλαίσιο Global Architecture K-Platform, χάρη στο οποίο έχει μεγαλύτερη ακαμψία και χαμηλότερο κέντρο βάρους κατά 20 χιλιοστά. Σε σύγκριση με το απερχόμενο μοντέλο είναι ελαφρά μεγαλύτερο, με το μήκος να φθάνει τα 4,660 μέτρα και το μεταξόνιο τα 2,69 μέτρα.

Η εμφάνιση παραμένει στα πρότυπα της Lexus, με την εντυπωσιακή μάσκα, τους καινούργιους προβολείς φώτα και τον επανασχεδιασμένο προφυλακτήρα να κάνουν ακόμα πιο δυναμικό το σχεδιασμό. Στο πίσω μέρος τα φώτα ενώνονται μεταξύ τους με μία φωτεινή μπάρα, υπάρχουν νέες εξατμίσεις, πολλά καινούργια χρώματα καθώς και μία έκδοση F-Sport με πιο σπορτίφ χαρακτήρα και μαύρες γυαλιστερές ζάντες των 20 ιντσών.

Στο εσωτερικό η Lexus ακολούθησε έναν εντελώς ψηφιακό δρόμο, παρέχοντας την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εκδοχές του πίνακα οργάνων 7,0 και 10,0 ιντσών και επίσης δύο διαφορετικές επιλογές στην οθόνη των πολυμέσων, μία πολύ μεγάλη στις 14,0 ίντσες και μία στις 9,8 ίντσες που είναι και η στάνταρ.

Το νέο σύστημα πολυμέσων είναι σύμφωνα με την Lexus 3,6 φορές πιο γρήγορο σε σχέση με το προηγούμενο και δέχεται εκτός των άλλων και φωνητικές εντολές. Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό, το νέο NX διαθέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού, με την ονομασία Lexus Safety System+.

Σε ό,τι αφορά τα μηχανικά μέρη, το NX, στην έκδοση NX 450h+ είναι το πρώτο plug-in υβριδικό της μάρκας και χρησιμοποιεί το σύστημα πρόωσης του αντίστοιχου RAV4. Αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 2.500 κ.εκ. και έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδουν συνδυαστικά 306 ίππους. Και εξασφαλίζουν ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε κάτι περισσότερο από 6,0 δεύτερα.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου των 18,1 kWh εξασφαλίζει ηλεκτρική αυτονομία 63 χιλιομέτρων ενώ με τον on-board φορτιστή των 6,6 kW χρειάζεται μόλις 2,5 ώρες για πλήρη φόρτιση. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται στους τέσσερις τροχούς ενώ η κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο είναι 3,0 λίτρα/100 χιλιόμετρα.

Η υβριδική έκδοση NX 350h διαθέτει το κλασικό σύστημα της 4ης γενιάς της Toyota, με τη συνδυαστική ισχύ εδώ να φτάνει τους 242 ίππους -αύξηση κατά 22%- την ίδια στιγμή που οι εκπομπές ρύπων του είναι μειωμένες κατά 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ