ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Tesla ανοίγει το δίκτυο φορτιστών της για όλους

Η Tesla ανοίγει το δίκτυο φορτιστών της για όλους

H αμερικανική εταιρεία έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και αποδοτικά δίκτυα φόρτισης, με τους γνωστούς Superchargers να προσφέρουν φόρτιση DC (συνεχούς ρεύματος) με ισχύ έως 150 kW. Και όπως ίσως να γνωρίζετε μόνο οι ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος (DC) μπορούν σε έναν αυτοκινητόδρομο να φορτίσουν σε 20-30 λεπτά της ώρας και σε ικανοποιητικό επίπεδο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Το δίκτυο της Tesla αποτελείται παγκοσμίως από τουλάχιστον 2.700 σταθμούς και περισσότερους από 25.000 ταχυφορτιστές Supercharger. Ωστόσο, έως τώρα στο δίκτυο έχουν πρόσβαση μόνο οι ιδιοκτήτες Tesla. Κάτι που θα αλλάξει μέσα στη χρονιά, καθώς ο ίδιος ο Elon Musk, ο ιδιοκτήτης της αμερικανικής μάρκας, προανήγγειλε πως το δίκτυο θα ανοίξει εντός του 2021 για τους κατόχους οποιουδήποτε EV.

Σε δεύτερο χρόνο ο Musk επιβεβαίωσε πως το άνοιγμα του δικτύου θα ισχύει για όλες τις χώρες στις οποίες υπάρχουν Superchargers. Προφανώς, η απελευθέρωση του δικτύου να έχει να κάνει και με τις κατά τόπους κρατικές επιδοτήσεις που αφορούν όμως μόνο σε ανοιχτές για όλους, κοινόχρηστες υπηρεσίες και δίκτυα.

Από την άλλη, ίσως να πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση στρατηγικής που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στην εταιρεία, αλλά ταυτόχρονα ίσως και να υπάρχουν γκρίνιες από τους κατόχους Tesla που μέχρι τώρα έχουν συνηθίσει στην αποκλειστικότητα των Superchargers.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 6 Superchargers στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, ενώ ετοιμάζεται ακόμα ένας σταθμός με 4 Superchargers στο ΣΕΑ Ψαθοπύργου στην Πάτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ