ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το επόμενο Mazda MX-5 θα είναι εξηλεκτρισμένο;

Αυτοκίνητο: Το επόμενο Mazda MX-5 θα είναι εξηλεκτρισμένο;

Το αυτοκίνητο που τις τελευταίες δεκαετίες είναι απόλυτα ταυτισμένο με τη Mazda, είναι το MX-5, το εμβληματικό της ρόουντστερ που όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έδωσε κυριολεκτικά το φιλί της ζωής στη συγκεκριμένη κατηγορία. Που ήταν ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση.

Τώρα που η τρέχουσα γενιά του MX-5, που εξελίχθηκε παράλληλα με τα αντίστοιχα 124 της Fiat και της Abarth, έχει ξεπεράσει αισθητά το χρόνο ημίσειας ζωής της είναι λογικό η Mazda να κάνει σκέψεις για το διάδοχό του.

Μια πρώτη προσέγγιση, σε ότι αφορά την εμφάνιση του καινούργιου μοντέλου, που αναμένεται το νωρίτερο το 2025, είναι το πρωτότυπο Vision Study Model, που ενσωματώνει στοιχεία που παραπέμπουν στις προηγούμενες γενιές του. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι το τι θα κρύβεται κάτω από το μεγάλο σε μήκος καπό του.

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα ο εξηλεκτρισμός του μικρού ρόουντστερ δείχνει αναπόφευκτη εξέλιξη και το ζήτημα είναι πως οι μηχανικοί της Mazda θα μπορέσουν και να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση και να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα βασικά του χαρακτηριστικά.

Που αφενός είναι το βάρος του που κινείται γύρω από τα 1.000 κιλά και οι εξωτερικές του διαστάσεις, μιας και το μήκος του διατηρείται σταθερά κάτω από τα 4,0 μέτρα.

Μια πιθανή επιλογή κινητήρα είναι ο e-Skyactive X των 2.000 κυβικών με την ήπια υβριδική υποβοήθηση, ενώ από εκεί και πέρα δεν πρέπει να αποκλείεται να υπάρχει παράλληλα και μια καθαρά ηλεκτρική έκδοση. Ίδωμεν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ