ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το EV9 είναι η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της Kia

Αυτοκίνητο: Το EV9 είναι η νέα ηλεκτρική ναυαρχίδα της Kia
Η έκδοση EV9 του μεγάλου ηλεκτρικού SUV της Kia

Πριν από περίπου 2 χρόνια η Kia είχε παρουσιάσει το πρωτότυπο ενός μεγάλου ηλεκτρικού SUV. Τώρα παρουσίασε την έκδοση παραγωγής του EV9, η οποία αισθητικά διαφοροποιείται ελάχιστα από το concept.

Έτσι βασίζεται και αυτό στο ειδικό για την ηλεκτροκίνηση πλαίσιο E-GMP και διαθέτει το ίδιο μεγάλο, κοντά στα 5,0 μέτρα, γωνιώδες αμάξωμα. Με τις έντονες ακμές και την «ψηφιακή» εκδοχή της μάσκας tiger face της μάρκας, αλλά και τα τονισμένα φτερά.

Χαρακτηριστικοί για την εικόνα του EV9 είναι οι κάθετοι προβολείς, ενώ το ίδιο μοτίβα ακολουθούν και τα πίσω φώτα.

Στο εσωτερικό ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η οθόνη αφής του συστήματος infotainment -και οι δύο με διαγώνιο 12,3 ιντσών- συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο. Οι σχεδιαστές της Kia διατήρησαν και τους έξυπνους διακόπτες άμεσης πρόσβασης που γνωρίζουμε και από το ΕV6, ενώ το EV9 θα είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας με δυνατότητα αυτόνομης κίνησης επιπέδου 3.

Το μεγάλο ηλεκτρικό SUV θα είναι διαθέσιμο είτε με εξαθέσια είτε με επταθέσια διαμόρφωση και προαιρετικά τα καθίσματα της μεσαίας σειράς θα μπορούν να περιστρέφονται κατά 180 μοίρες.

Η γκάμα θα περιλαμβάνει πισωκίνητες εκδόσεις με ηλεκτρικό κινητήρα 204 ίππων και δύο μπαταρίες που θα εξασφαλίζουν αυτονομία 354 και 477 χιλιομέτρων, καθώς και τετρακίνητες με δύο μοτέρ.

Εδώ η συνδυαστική απόδοση θα είναι 406 ίπποι και η αυτονομία 420 χιλιόμετρα με την πιο μεγάλη μπαταρία. Η έκδοση GT Line S θα έχει ελαφρώς αυξημένη ροπή (650 Nm από 615) και θα χρειάζεται μόλις 5,3 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ ώρα.

Στην πορεία θα προστεθεί και η πιο σπορ και ισχυρή έκδοση EV9 GT, ενώ η διάθεσή του μεγάλου SUV -στις ΗΠΑ η τιμή του θα ξεκινά από τις 56.000 δολάρια- θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ