ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού;

Αυτοκίνητο: Πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να μπορέσουν να κινηθούν πρέπει να φορτίζουν τη μπαταρία τους, κάτι που μπορεί να γίνει σε κατάλληλους φορτιστές, είτε εναλλασσόμενου (AC), είτε συνεχούς ρεύματος (DC).

Στη δεύτερη περίπτωση η φόρτιση είναι μεν ταχύτερη αλλά απαιτείται κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί. Κάτι που δεν είναι πάντα αποδεκτό.

Ένας άλλος τρόπος για την εξασφάλιση της κίνησης ενός EV είναι η αντικατάσταση της άδειας μπαταρίας του με μια άλλη πλήρως φορτισμένη. Αυτή τη μεθοδολογία ακολουθεί η κινεζική Nio και μάλιστα με επιτυχία.

Η Nio λοιπόν έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο σταθμών αλλαγής μπαταριών στη χώρα, με τους τελευταίας γενιάς από αυτούς, που θα φτάσουν στην πορεία τους 1.000, να ολοκληρώνουν την όλη διαδικασία μέσα σε μόλις 3 λεπτά της ώρας.

Μέσα σε μια ημέρα κάθε σταθμός της Nio θα μπορεί να διαχειρισθεί μέχρι και 400 αλλαγές μπαταριών.

Το πιο ενδιαφέρον όμως χαρακτηριστικό αυτής της μεθοδολογίας είναι το ότι ο πελάτης δεν πληρώνει την μπαταρία με την αγορά του αυτοκινήτου, γεγονός που μειώνει την τιμής του τελευταίου σημαντικά, μιας και η μπαταρία είναι το πιο ακριβό του στοιχείο.

Η μπαταρία παραμένει ιδιοκτησία της εταιρείας και το κόστος χρήσης της καλύπτεται μέσω μιας μηνιαίας συνδρομής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ