ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στο Παρίσι παίρνουν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα παλιά αυτοκίνητα

Στο Παρίσι παίρνουν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα παλιά αυτοκίνητα

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του νέφους απασχολεί όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, οι οποίες σπεύδουν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αρχή είχε γίνει από το Λονδίνο με την επιβολή διοδίων για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα που εισέρχονται στο Σίτι, ενώ τώρα ακολουθεί η γαλλική πρωτεύουσα, που αντιμετωπίζει έντονο το πρόβλημα του νέφους.

Στο Παρίσι λοιπόν οι δημοτικές αρχές έχουν θεσπίσει μεν ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, αλλά πλέον λαμβάνουν πιο δραστικά μέτρα, απαγορεύοντας την κυκλοφορία αυτοκίνητο με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από το 1997. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν έπειτα από τη διαπίστωση πως τα συγκεκριμένα οχήματα παρόλο που είναι μόνο το 10% του συνόλου είναι υπεύθυνα για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στο μέτρο της απαγόρευσης εντάσσονται και οι μοτοσυκλέτες με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από το 2000, ενώ δεν εξαιρούνται ούτε τα κλασικά αυτοκίνητα, ενώ ενδιαφέρον είναι πως οι κάτοχοι όλων αυτών των οχημάτων θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν κανονικά και χωρίς περιορισμούς το Σαββατοκύριακο.

Είναι λογικό πως η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάσει σαφώς περισσότερο τους πιο αδύναμους οικονομικά κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας και στην προσέγγιση αυτή ο Δήμος των Παρισίων αντιπαραθέτει τους πόρους που έχει διαθέσει η πόλη για την προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς. Σε αυτούς μάλιστα περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων, ενώ θα προστεθεί και μια νέα, αντίστοιχη υπηρεσία για ηλεκτρικά σκούτερ.

Για τους παραβάτες της απαγόρευσης κυκλοφορίας των παλιών αυτοκινήτων θα επιβάλλεται από την 1η Οκτωβρίου του 2016 πρόστιμο ύψος 35 ευρώ, ενώ η 2η φάση, που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2017 προβλέπει αυτοκόλλητα σήματα στο παρμπρίζ κάθε αυτοκινήτου, τα οποία θα δείχνουν το επίπεδο ρύπανσης που προκαλεί. Όποιος οδηγός δεν προμηθευτεί το κατάλληλο σήμα για το αυτοκίνητό του θα πληρώνει πρόστιμο 45 ευρώ, ενώ τα αυτοκίνητα πριν από τα 1997 δεν θα παίρνουν καν σήμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ