ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H ιδιαίτερη ιστορία αυτής της σπανιότατης Mercedes 500K Special Roadster του μεσοπολέμου

H ιδιαίτερη ιστορία αυτής της σπανιότατης Mercedes 500K Special Roadster του μεσοπολέμου

H πανέμορφη 500Κ Special Roadster των φωτογραφιών μας είναι μια από τις μόλις 29 που κατασκεύασε η Mercedes το μεσοπόλεμο, από το 1934 έως και το 1936, με κινητήρα έναν 8κύλινδρο σε σειρά 5.000 κυβικών, ο οποίος απέδιδε 160 ίππους με τη βοήθεια ενός μηχανικού υπερ- συμπιεστή τύπου Roots.

Φυσικά η 500Κ ήταν ένα από τα πιο δυνατά, γρήγορα και βέβαια ακριβά αυτοκίνητα της εποχής της και η συγκεκριμένη ήταν ιδιοκτησία του Γερμανού βιομηχάνου Hans Prym. Όταν ο τελευταίος συνελήφθει και φυλακίστηκε το 1945 το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Εκεί παρέμεινε για 66 ολόκληρα χρόνια, ενώ το 2011 αγοράστηκε από τον Ολλανδό συλλέκτη Frans van Hare έναντι του ποσού των 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο van Hare, περήφανος προφανώς για το απόκτημά του, θέλησε να το δείξει σε μια έκθεση στην Έσση της Γερμανίας και την εξέλιξη αυτής της απόφασής του μάλλον δεν την είχε καν διανοηθεί. Κι αυτό γιατί η πολύ όμορφη και πολύ σπάνια 500Κ Special Roadster κατασχέθηκε από τις αρχές λόγω αμφιβολιών αναφορικά με την κυριότητά της, μιας και τα εγγόνια του κ. Prym είχαν καταγγείλει πως το αυτοκίνητο στην ουσία είχε κλαπεί από τον παππού τους και παρέμενε στην ιδιοκτησία της οικογένειάς τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο ενεργοποιήθηκε ο νόμος περί της 30ετούς παραγραφής, οι γερμανικές αρχές θεώρησαν πως σωστά κατασχέθηκε καθώς ο νόμος τέθηκε εκ νέου σε ισχύ από τη στιγμή που η 500Κ επέστρεψε στη χώρα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια δικαστική διαμάχη μεταξύ των κληρονόμων του Γερμανού βιομηχάνου και του Ολλανδού συλλέκτη που την είχε αποκτήσει. Η τελική απάνηση δόθηκε από ένα δικαστήριο του Αμβούργου, που αποφάσισε πως οι Σύμμαχοι δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν τη συλλεκτική Mercedes, την οποία και κατοχύρωσε στους κληρονόμους.

Οι τελευταίοι μετά από όλα αυτά αποφάσισαν να την πουλήσουν, κάτι που θα γίνει σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στις 3 Σεπτεμβρίου. Όσο για την τιμή της αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 5 και 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να προσεγγίσει και τα 10, όπως συνέβει με μια 540Κ Special Roadster του 1937 το Φεβρουάριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για ένα πολύ καλό δώρο του παππού στα εγγόνια, έστω και μετά από πάρα πολλά χρόνια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ