ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι Κινέζοι βρήκαν τη λύση για το μποτιλιάρισμα

Οι Κινέζοι βρήκαν τη λύση για το μποτιλιάρισμα

Οι κυκλοφοριακές συνθήκες στα κινέζικα αστικά κέντρα είναι κυριολεκτικά τραγικές. Τόσο που από τις 50 χειρότερες πόλες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα οι 18 βρίσκονται στην Κίνα, ενώ το άμεσο επακόλουθο είναι βέβαια η εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο λόγος για τα παραπάνω είναι φυσικά η ταχύτατη ανάπτυξη της χώρας και η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της, ενώ συνεχώς προστίθενται και άλλα.

Από τις πιο επιβαρυμένες κυκλοφοριακά κινέζικες πόλεις είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα του νότου της χώρας, η Shenzhen, στην οποία πριν από λίγες ημέρες δοκιμάστηκε ένα νέο σύστημα για τη ρύθμιση της κίνησης και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Ονομάζεται «λωρίδα- ρομπότ» και στην ουσία είναι μια μπαριέρα η οποία μπορεί να μετακινηθεί πάνω στο οδόστρωμα αυξάνοντας ή μειώνοντας τον αριθμό των λωρίδων ανά κατεύθυνση ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά και για πρώτη φορά, ενώ αν αποδειχθεί επιτυχημένο θα χρησιμοποιηθεί πιο εκτεταμένα καταρχήν στη Shenzen και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα πάντως θα αποδεικνυόταν χρήσιμο και στα μέρη μας. Φανταστείτε π.χ. αν υπήρχε στη Βασιλίσσης Σοφίας και οι λωρίδες αυξομειώνονταν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας πόσο μικρότερο θα ήταν το μποτιλιάρισμα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ