ΟΜΟΡΦΙΑ

Η ιπτάμενη Jacqueline Cochran: Έχτισε μία beauty αυτοκρατορία αφού πρώτα… έσπασε το φράγμα του ήχου

Η ιπτάμενη Jacqueline Cochran: Έχτισε μία beauty αυτοκρατορία αφού πρώτα… έσπασε το φράγμα του ήχου

Μία γυναίκα θρύλος της αεροπορίας αλλά και της ομορφιάς

Η Amelia Earhart είναι η πιο διάσημη πιλότος της ιστορίας. Υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων και πρωτοπόρος της αεροπορίας, εξαφανίστηκε το 1937 και η εξαφάνισή της (κακώς αν μας ρωτάς) ήταν εκείνη που την εκτόξευσε στην κορυφή και έκανε το όνομά της γνωστό σε όλο τον κόσμο. Είναι από τις γυναίκες που θαυμάζουμε απεριόριστα όμως σήμερα δεν θα μιλήσουμε για αυτή. Θα μιλήσουμε για μία άλλη πιλότο, για τη γυναίκα που πρώτη έσπασε το φράγμα του ήχου το 1953, που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της γυναίκας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και που έχτισε μία beauty αυτοκρατορία. Σήμερα θα μάθουμε για την Jacqueline «Jackie» Cochran που απογειώθηκε με τα «φτερά της ομορφιάς»! Ας ξεκινήσουμε όμως –όπως πάντα- από την αρχή…

Φωτογραφία της Jacqueline Cochran από τα πολιτειακά αρχεία της Florida

Η Jackie Cochran γεννήθηκε στην Florida και ήταν μέρος μίας επταμελούς οικογένειας που ζούσε στα όρια της φτώχιας, μετακομίζοντας από πόλη, όπου ο πατέρας της μπορούσε να βρει δουλειά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Bessie Lee Pittman και στα 8 της, έπιασε δουλειά σε εργοστάσιο βαμβακιού ως υπεύθυνη. Είχε την επίβλεψη των υπόλοιπων, μικρότερων παιδιών και κέρδιζε 5 δολάρια την εβδομάδα με τα οποία βοηθούσε την οικογένειά της. Από μικρή είχε αντιληφθεί ότι, προκειμένου να καταφέρει να εξελιχθεί και να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, έπρεπε να εργαστεί σκληρά πράγμα το οποίο και έκανε. Στα 10 της έπιασε δουλειά για μία οικογένεια που διατηρούσε ινστιτούτα ομορφιάς και από αυτή τη μικρή ηλικία έμαθε να φτιάχνει περούκες, να λούζει, να κάνει περμανάντ και πολλά ακόμη πράγματα. Ρουφούσε σαν σφουγγάρι τις πληροφορίες και σε συνδυασμό με την εξυπνάδα της έφτασε να εργάζεται σε πολύ μικρή ηλικία σε πολυκατάστημα. Τα χρόνια που ακολούθησαν ωστόσο δεν ήταν ρόδινα…

Κορίτσι σε εργοστάσιο βαμβακιού της Αμερικής το 1920. Φωτογραφία από το αρχείο του Κονγκρέσσου.

Το 1921 μένει έγκυος και παντρεύεται τον Robert Cochran. Ο γιος της γεννιέται 3 μήνες μετά τον γάμο και τα ίχνη του συζύγου της εξαφανίζονται. Η ίδια αφήνει τον γιο της με τους γονείς της για να επιστρέψει στην εργασία της στο πολυκατάστημα και επιστρέφει για… την κηδεία του γιου της που πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 4 ετών. Ήταν η αρχή του τέλους της Bessie και το ξεκίνημα της Jacqueline… Λίγο καιρό μετά την κηδεία του γιου της επιβιβάζεται στο τρένο για τη Νέα Υόρκη και όταν αποβιβάζεται στον Grand Central Station έχει αφήσει πίσω της την παλιά ζωή και «πλάθει» μία νέα. Ισχυρίζεται ότι είναι ορφανή και κόβει κάθε δεσμό με την οικογένειά της για πάντα, μέχρι το τέλος της ζωής της, εξακολουθεί όμως να τους στηρίζει οικονομικά. Ακόμη και το επώνυμό της ισχυρίζεται ότι το επέλεξε από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Όλη η ιστορία της είναι μία μείξη πλασματικών γεγονότων και αληθινών, αλλά δεν έχουν καμία σημασία για την πορεία της.

Η Jacqueline Cochran με τον δεύτερο σύζυγό της, Floyd B. Odlum

Ούσα καλλονή και έχοντας γνώσεις επάνω στην ομορφιά, δεν δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά στο διάσημο Saks της 5ης Λεωφόρου και αργότερα σε διάσημα ινστιτούτα του Miami. Με αυτό τον τρόπο, γνωρίζει όλη την αφρόκρεμα της αμερικανικής κοινωνίας και τελικά τον δεύτερο σύζυγό της, Floyd Odlum ο οποίος, ενώ όλοι έχασαν πολλά χρήματα με το κραχ του Χρηματιστηρίου, εκείνος… έβγαλε εκατομμύρια! Ο Odlum μάλιστα ήταν εκείνος που την προέτρεψε να δώσει εξετάσεις για δίπλωμα πιλότου. Η αεροπορία έκρυβε πολλές ευκαιρίες για τις γυναίκες και η δόξα μαζί με τη φήμη που τις ακολουθούσε δελέασαν την Jackie, η οποία όμως δεν ήξερε να διαβάζει και να γράφει καλά. Είχε αφήσει το σχολείο για να εργαστεί, ωστόσο αυτό δεν την σταμάτησε. Έβαλε στοίχημα με τον σύζυγό της ότι θα πάρει το δίπλωμά της σε 6 εβδομάδες (ο μέσος επίδοξος πιλότος έπαιρνε δίπλωμα σε 3 μήνες) και στις 17 Αυγούστου του 1932 παίρνει το δίπλωμά της μετά από μόλις 3 εβδομάδες εκπαίδευσης! Πώς ξεπέρασε το πρόβλημα της γραφής και της ανάγνωσης; Επιστράτευσε μία φίλη της να τη βοηθήσει με την ανάγνωση και έπεισε τους εκπαιδευτές της να την εξετάσουν προφορικά αντί για γραπτά. Τίποτα δεν θα την σταματούσε!

Η Jacqueline ποζάροντας μπροστά από ένα αεροπλάνο

Καθόλη τη δεκαετία του ‘30 παίρνει μέρος σε εναέριους διαγωνισμούς και γίνεται πολύ καλή φίλη με την Amelia Earhart. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας ήταν η πιο διάσημη πιλότος της Αμερικής και παράλληλα είχε αρχίσει να χτίζει την beauty αυτοκρατορία της. Το 1935 ανοίγει το πρώτο της ινστιτούτο, το J.C. Laboratories στο New Jersey ενώ, την επόμενη χρονιά, ανοίγει τρία ακόμα στο Chicago, το Illinois και το Los Angeles. Από το 1936 ξεκινά να δουλεύει επάνω στη δική της σειρά καλλυντικών, την «Wings to Beauty» και η πλήρης σειρά κάνει την εμφάνισή της το 1937. Παρόλο που η αεροπορία και η ομορφιά δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, βρήκαν κοινό έδαφος στην ίδια την Jackie, η οποία ήθελε πάντοτε να έχει άψογη εμφάνιση. Σε μία εποχή που οι γυναίκες είχαν ξεκινήσει να «εισβάλλουν» σε ανδρικά επαγγέλματα (πχ. Αεροπορία) η Jackie αντιλαμβανόταν την ανάγκη τού να δείχνουν θηλυκές -και σε αυτό πόνταρε. Άρθρα της εποχής αναφέρουν πως «η καλύτερη πιλότος στον κόσμο» σταματούσε στο πιλοτήριο για να πουδράρει τη μύτη της και να φρεσκάρει το κραγιόν της και τα προϊόντα της ταίριαζαν σε αυτό το lifestyle. Τα περισσότερα άλλωστε είχαν δημιουργηθεί για τις δικές της ανάγκες, για μία γυναίκα πρωτοπόρο, ατρόμητη, φιλόδοξη, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να αναμετρηθεί στα ίσα με τους άνδρες και πολλές φορές να τους κερδίσει!

Φωτογραφία της Cochran ενώ κάνει ρετούς στο μακιγιάζ της στο πιλοτήριο

Τα πρώτα προϊόντα του «Wings to Beauty» είχαν κομψές, γκρι συσκευασίες με λευκά καπάκια και είχαν δημιουργηθεί στα J.C. Laboratories. Η σειρά περιλάμβανε καθαριστικό προσώπου, κρέμα νύχτας για ξηρές και για μικτές επιδερμίδες, κρέμα για διεσταλμένους πόρους και λιπαρές επιδερμίδες, κρέμα ματιών, κρέμα λαιμού, μάσκα περιποίησης, μεικάπ, πούδρα, μάσκαρα και κραγιόν. Ήταν απόλυτα ολοκληρωμένη και πολύ πρωτοποριακή και έκανε θραύση. Σύντομα ήταν διαθέσιμη στα μεγαλύτερα καταστήματα σε όλη την Αμερική και έκαναν θραύση!

Fun fact! Τα προϊόντα Wings of Beauty βρίσκονταν σε πολλά καταστήματα καλλυντικών -εκτός από τα διάσημα Bonwitt Teller των οποίων πρόεδρος ήταν η πρώην σύζυγος του Odlum. Ξεκάθαρα women NOT supporting women, αλλά το προσπερνάμε…

Μία από τις πρώτες διαφημίσεις των Wings to Beauty

Με την επιχείρησή της να έχει ανοδική πορεία, η Jackie δεν επαναπαύεται και δεν ξεχνά την αεροπορία αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών των οποίων ήταν υπέρμαχος. Τον Σεπτέμβριο του 1939, όταν η Πολωνία παραδόθηκε στον Άξονα, η Jackie γράφει στην Eleanor Roosevelt προτείνοντας να δοθεί στις γυναίκες πιλότους η ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διεθνή άμυνα, πραγματοποιώντας αερομεταφορές ασθενών, προμηθειών, κάνοντας αποστολές απεγκλωβισμού, αλλά βρίσκει μεγάλη αντίσταση.

H Jacqueline Cochran στο εργαστήριο της J.C Laboratories. Φωτογραφία: Eisenhower Presidential Library

Το 1940 η επιχείρηση είναι πλέον κολοσσός και τα γραφεία μετακομίζουν στο γεμάτο κύρος International Building του Rockefeller Center! Όποιος γνώριζε την Jackie εντυπωσιαζόταν από την άψογη εμφάνισή της, τα ξανθά μαλλιά, τα καστανά μάτια και τα κατακόκκινα χείλη. Όπως είπαμε άλλωστε, η εμφάνιση ήταν πολύ σημαντική για εκείνη και είχε ακριβώς τις ίδιες απαιτήσεις για όποιον εργαζόταν στην εταιρία της.

Sad fact! Το 1942 η Jackie έφυγε για τη Μ. Βρετανία για να προσφέρει τις υπηρεσίες της (τις οποίες δεν ήθελαν οι ΗΠΑ), μόνο για να ανακαλύψει με την επιστροφή της ότι είχε δημιουργηθεί ειδικό τμήμα γυναικών στην πολεμική αεροπορία με άλλη επικεφαλής!

Διαφήμιση του πολυχρηστικού Perk-Up Stick

Η Jackie είχε ενεργό δράση στον πόλεμο, για αυτό τα πρώτο μισό της δεκαετίας του ‘40 βρίσκει την Wings of Beauty χωρίς λανσαρίσματα. Μετά τον πόλεμο ωστόσο, το brand αρχίζει να εμπλουτίζεται με νέα προϊόντα, πολλά από τα οποία ήταν πρακτικά και πολυχρηστικά, ιδανικά για ταξίδια ή για γυναίκες on the go όπως το Perk-Up Stick που διαφημιζόταν σαν ένα «ολόκληρο νεσεσέρ για την τσάντα σας». Συγκεκριμένα, ήταν ένα στικ στο μέγεθος ενός κραγιόν το οποίο έκρυβε μέσα του 9 προϊόντα! Παράλληλα, η Jackie εξαγοράζει πολλές εταιρίες καλλυντικών δημιουργώντας μία μίνι αυτοκρατορία ομορφιάς, με αποκορύφωμα την αποκλειστική διάθεση των αρωμάτων Nina Ricci στην Αμερική.

Fun fact! Στο τέλος του πολέμου, ο στρατός τής απονέμει το μετάλλιο Distinguished Service Medal και γίνεται η πρώτη γυναίκα στα χρονικά που το λαμβάνει. Ταξιδεύει για να παρευρεθεί στις δίκες της Νυρεμβέργης και μέσω δωροδοκιών καταφέρνει να μπει στην Καγκελαρία του Τρίτου Ράιχ από όπου παίρνει ένα πόμολο σαν σουβενίρ!

Η Jackie με τον εκπαιδευτή της Chuck Yeager αφού έσπασε το φράγμα του ήχου. Φωτογραφία: US Airforce Archives

Οι ιδέες της απορρίπτονται από τα επιστημονικά της εργαστήρια, αλλά επιμένει και με αυτό της το πείσμα δημιουργεί προϊόντα που ανοίγουν νέα κανάλια στην αγορά. Παράλληλα, η ίδια γράφει ιστορία καθώς το 1952 αποφασίζει να εκπαιδευτεί ως πιλότος jet, με στόχο να σπάσει το φράγμα του ήχου. Ήταν πάνω από 50 ετών και ατρόμητη! Ασφαλώς και το καταφέρνει και τον Μάιο του 1953 γίνεται η πρώτη γυναίκα που σπάει το φράγμα του ήχου με μαχητικό αεροσκάφος, μία από τις πολλές πρωτιές της. Το 1963 πουλά τη μικρή της αυτοκρατορία στην Shulton, θυγατρική της American Cyanamid Co και το 1967, στα 61 της περίπου παίρνει δίπλωμα πιλότου ελικοπτέρου. Δεν μπορούσε να πιλοτάρει μαχητικά με ασφάλεια, αλλά τίποτα δεν θα τη σταματούσε από το να συνεχίσει να απογειώνεται. Το 1976 χάνει τον σύζυγό της και της κοστίζει πολύ, ενώ η ίδια φεύγει για το τελευταίο της ταξίδι το 1980. Η κληρονομιά της τεράστια και ανεκτίμητη τόσο για τη γυναικεία ιστορία όσο και για την ομορφιά.

Φωτογραφία της Jacquelin Cochran επάνω στο φτερό του F-86 με το οποίο έσπασε το φράγμα του ήχου. Φωτογραφία: US Airforce Archives

Fun fact! Οι πρωτιές της Jackie:

  • Η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στον διάσημο αγώνα Bendrix το 1935 και η πρώτη γυναίκα που τον κέρδισε το 1938.
  • Η πρώτη γυναίκα που πιλοτάρισε βομβαρδιστικό αεροσκάφος από την μία άκρη του Ατλαντικού στην άλλη το 1941.
  • Η πρώτη γυναίκα στην οποία απένειμε το Distinguished Service Medal ο Αμερικανικός στρατός.
  • Η πρώτη γυναίκα που έσπασε το φράγμα του ήχου το 1953
  • Η πρώτη εν ζωή γυναίκα που μπήκε στο Aviation Hall of Fame το 1971
  • Είχε τα περισσότερα ρεκόρ ταχύτητας, απόστασης και ύψους από κάθε άλλο πιλότο στην ιστορία μέχρι την ημέρα του θανάτου της.

Σε συνέντευξή της, η Jackie είχε δηλώσει: «Ποτέ μου δεν σκέφτηκα να κάνω ή να μην κάνω κάτι επειδή είμαι γυναίκα… Δεν το σκεφτόμουν καν όταν πλησίαζα άνδρες σαν τον Vincent Bendix, τον κατασκευαστή αεροπλάνων, προκειμένου να του εξηγήσω ότι μπορώ να πιλοτάρω τόσο καλά όσο ο κάθε άνδρας. Δεν καυχιόμουν, έλεγα την αλήθεια. Έμαθα μέσω της σκληρής δουλειάς και των κακουχιών ότι, αν δεν μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου, αν δεν με υπερασπιστώ, κανένας άλλος δεν θα συμπληρώσει τα κομμάτια».

Έγχρωμη φωτογραφία της Jackie Cochran. Φωτογραφία: US Airforce Archives

Ο χαρακτήρας της ήταν σαν «γυαλόχαρτο» σύμφωνα με πολλούς και είτε τη μισούσες, είτε την αγαπούσες όμως, αυτή η σκληρή προσωπικότητα κατάφερε να φέρει ένα πάμφτωχο, αγράμματο κορίτσι από τη Φλόριντα στα μεγαλύτερα σαλόνια της Αμερικής, να την κάνει εκατομμυριούχο, να τη βοηθήσει να κατακτήσει κορυφές και να ανοίξει τον δρόμο για όλες τις γυναίκες που πιστεύουν στον εαυτό τους και κάνουν μεγάλα όνειρα. Γι’ αυτό αξίζει να τη γνωρίζεις και να θυμάσαι το όνομά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ