ΜΟΔΑ

Γυναικοκτονία: οι καλλονές του Περού ενάντια στην επιδημία - οι 10 χώρες του θανάτου

Γυναικοκτονία: οι καλλονές του Περού ενάντια στην επιδημία - οι 10 χώρες του θανάτου
Oι νικήτριες του διαγωνισμού ομορφιάς εναντιώνονται στην επιδημία που κοστίζει τις ζωές τους Facebook@MissPeruOficial

Στον πρόσφατο διαγωνισμό ομορφιάς του Περού οι φιναλίστ συμμάχησαν για να καταγγείλουν τη θανατηφόρα επιδημία που κοστίζει στις γυναίκες της χώρας την ίδια τους τη ζωή. Tην πλέον ακραία βία σεξιστικής βίας, τη γυναικοκτονία.

"Το όνομά μου είναι Καμίλα Κανικόμπα και οι διαστάσεις μου είναι 2.020 γυναικοκτονίες σε διάστημα εννέα ετών στη χώρα μου" ήταν μία από τις πολλές καταγγελίες που ειπώθηκαν στο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Περού, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και αποτέλεσε μια ευκαιρία για τις διαγωνιζόμενες για να καταγγείλουν τη βία εναντίον των γυναικών.

Οι 23 φιναλίστ του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ σε ένα μεγάλο θέατρο στη Λίμα, αντί να παρουσιάσουν τις διαστάσεις τους, ανέφεραν τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη βία εναντίον των γυναικών.

"Ένα κορίτσι πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά (σε όλο τον κόσμο), θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης", "περισσότερες από το 70% των γυναικών στο Περού είναι θύματα παρενόχλησης στον δρόμο", "το 81% των δραστών σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον κοριτσιών μικρότερων των 5 ετών είναι συγγενείς", δήλωσαν οι νεαρές γυναίκες.

Η εκδήλωση σόκαρε τους τηλεθεατές, όμως η διοργανώτρια του διαγωνισμού, η Τζέσικα Νιούτον, Μις Περού 1987, δήλωσε: "Δυστυχώς υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν και πιστεύουν ότι η δική τους υπόθεση είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό".

Σύμφωνα με τη Νιούτον, η σεξουαλική βία βρίσκεται στη χώρα είναι παντού. Από τις συνολικά 150 κοπέλες που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, πέντε ήταν θύματα βίας, "κάποιες εκ των οποίων βιασμού από κάποιον συγγενή".

Στο τέλος του διαγωνισμού οι κοπέλες ρωτήθηκαν τι θα έκαναν για τη βία εναντίον των γυναικών, αντί για τις παραδοσιακές ερωτήσεις σχετικά με τα χόμπι και τις φιλοδοξίες τους.

"Η βασίλισσα της εθνικής ομορφιάς θα πρέπει να είναι πρέσβειρα των γυναικών που στέκονται όρθιες, όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή" τόνισε.

Η τραγική επιδημία και το μίσος

Το Περού είναι η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τις περισσότερες γυναίκες θύματα βιασμού, μετά τη Βολιβία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ασφάλειας των Πολιτών που εξαρτάται από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Η κυβέρνηση του Περού έχει ανακοινώσει ότι 800 γυναίκες έχουν φονευθεί την εξαετία ως το 2015.

Το Κογκρέσο της χώρας υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο του 2015 το οποίο περιελάμβανε μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία της βίας εναντίον των γυναικών, αλλά και για τη δημιουργία κέντρων προσωρινής διαμονής για γυναίκες που είναι θύματα βίας.

Μια πρωτοβουλία κατά του εγκλήματος

peru femicide

Ινφογράφημα του The Economist για τη βία κατά των γυναικών. Τίτλος του "Που δεν πρέπει να είσαι γυναίκα". Το Περού βρίσκεται στη δέκατη θέση με το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, τη Βενεζουέλα και την Κολομβία να είναι στις πέντε πρώτες θέσεις των πιο επικίνδυνων χωρών για γυναίκες και κορίτσια. Oι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα εκτός Λατινικής Αμερικής στη λίστα/ Twitter@ΤheEconomist

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές
παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Αφορά όλες τις κοινωνίες, ανεξαρτήτως γενιάς, και δεν γνωρίζει κοινωνικοοικονομικά, εκπαιδευτικά και γεωγραφικά σύνορα.

Σήμερα, πλήττονται από τη βία συνολικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζωές. Εκτιμάται ότι το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό φθάνει το 70%.

Επίσης, πάνω από 700 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο παντρεύτηκαν πριν από τα 18 τους χρόνια. Και από αυτές, πάνω από 1 στις 3 – περίπου 250 εκατομμύρια– πριν από την ηλικία των 15 ετών. Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε 30 χώρες.

Η μάστιγα αυτή αποτελεί εμπόδιο στην ισότητα των φύλων, τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά, καθώς και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση
και τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν την πρωτοβουλία με την ονομασία "Spotlight Initiative" ("Πρωτοβουλία-Φάρος"), 500 εκατ. ευρώ, με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ