Μετά τη θρησκεία τα στερεότυπα. Το Met Gala, το ετήσιο φιλανθρωπικό δείπνο του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης που διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου από την Άννα Γουίντουρ, ισχυρή κυρία της Conde Nast, ανακοίνωσε το θέμα του και θέλει να φτάσει στα όρια για αυτό.

Με την camp αισθητική στο προσκήνιο το επόμενο Met Gala θα έχει συνοικοδεσπότες τους Lady Gaga, Χάρι Στάιλς και Σερένα Ουίλιαμς.

Το φετινό θέμα της βραδιάς "Camp: Notes on Fashion" (Camp: Σημειώσεις για τη Μόδα) διασφαλίζει ότι το "κόκκινο χαλί" και τα φημισμένα βήματα που οδηγούν στο Μουσείο θα συμπληρωθούν με δηλώσεις περί στιλ που δεν θα ξεχαστούν σύντομα σε αυτό το γκαλά που έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό ως "η μεγαλύτερη νύχτα της μόδας".

Σύμφωνα με συνέντευξη του Άντριου Μπόλτον, επικεφαλής επιμελητή του Ινστιτούτου Κοστουμιών στο περιοδικό Vogue, το θέμα του 2019 Met Gala είναι εμπνευσμένο από το θρυλικό δοκίμιο του 1964 της Σούζαν Σόνταγκ, "Notes on Camp" (Σημειώσεις για το camp) στο οποίο περιγράφει την camp αισθητική ως "αγάπη στο αφύσικο: τεχνητό και υπερβολικό... στιλ σε βάρος του περιεχομένου".

Ο Μπόλτον βρήκε το δοκίμιο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σχετίζεται με το σημερινό πολιτικό και πολιτισμικό κλίμα.

"Διανύουμε μία ακραία camp στιγμή και αισθάνθηκα ότι είναι πολύ σημαντικό για τη συζήτηση περί πολιτισμού να βλέπουμε τί συχνά απορρίπτεται ως κενή επιπολαιότητα, αλλά μπορεί να είναι πραγματικά ένα πολύ εκλεπτυσμένο και ισχυρό πολιτικό εργαλείο, ειδικά για περιθωριοποιημένους πολιτισμούς" δήλωσε ο Άντριου Μπόλτον.

"Είτε είναι ποπ camp, είτε queer camp, είτε υψηλό camp, είτε πολιτικό camp - ο Τραμπ είναι μια πολύ camp φιγούρα - νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρο" πρόσθεσε ο Μπόλτον.

Με τις ευχές της Gucci

Στον ρόλο του παρουσιαστή θα είναι και ο Αλεσάντρο Μικέλε, διευθυντής δημιουργικού του οίκου Gucci, ο οποίος στηρίζει το φετινό γκαλά.

Για τον διευθυντή δημιουργικού του Gucci, Αλεσάντρο Μικέλε το δοκίμιο της Σόντανγκ: "Εκφράζει απόλυτα αυτό που πραγματικά σημαίνει για μένα camp: η μοναδική ικανότητα συνδυασμού της υψηλής τέχνης και της ποπ κουλτούρας".

Κάποιος που μεγαλώνει κάνοντας δίαιτα από την ιταλική τηλεόραση και τους ποπ αστέρες όπως οι Μίνα, Πάτι Μπράβο και Ραφαέλα Καρά στη δεκαετία του 1980 θα μπορούσε να μην γνωρίζει την έννοια του camp, το οποίο όπως ο Μπόλτον επισημαίνει εμπεριέχει στοιχεία "ειρωνείας, χιούμορ, παρωδίας, σάτιρας, τεχνητότητας, θεατρικότητας, πλεονασμού, χλιδής, νοσταλγίας και υπερβολής".

Εκτός από την οικοδέσποινα του Met Gala, Άννα Γουίντουρ οι τρεις παρουσιαστές επιλέχθηκαν ως δημόσια πρόσωπα που ωθούν τα όρια της μόδας.

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός, Lady Gaga, ο τραγουδιστής Χάρι Στάιλς και η αθλήτρια του τένις, Σερένα Ουίλιαμς είναι συχνά ασυμβίβαστοι ως προς την εικόνα τους και έτσι ιδανικοί πρεσβευτές της βραδιάς.

Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Met Gala περιλαμβάνει περίπου 175 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και σχεδίου και ανδρικά και γυναικεία ενδύματα.

Διαβάστε επίσης