ΜΟΔΑ

Fashion report: η Ιμάν βραβεύεται & ακόμη ένα διαζύγιο σε ιστορικό οίκο μόδας

Fashion report: η Ιμάν βραβεύεται & ακόμη ένα διαζύγιο σε ιστορικό οίκο μόδας

Ακόμη ένα διαζύγιο στην ηγεσία ιστορικού οίκου γαλλικής μόδας στο Παρίσι και η βράβευση της συζύγου του Ντέιβιντ Μπόουι, Ιμάν, είναι στα πρωτοσέλιδα της μόδας.

Ο γαλλικός οίκος μόδας Carven, σε δεινή οικονομική κατάσταση, ανακοίνωσε την αποχώρηση του καλλιτεχνικού του διευθυντή, του Ελβετού Σερζ Ριφιέ, άλλοτε δεξί χέρι της Σόνια Ρικιέλ και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή στον Κριστιάν Ντιορ.

"Ο οίκος Καρβέν ανακοινώνει την αποχώρηση του Σερζ Ριφιέ, καλλιτεχνικού διευθυντή από τον Φεβρουάριο του 2017 και υπεύθυνου των γυναικείων κολεξιόν και αξεσουάρ τις τρεις τελευταίες σεζόν και τον ευχαριστεί για το σύνολο της δημιουργικής προσφοράς του στην εταιρία."

Ο Carven που αριθμεί εκατό εργαζόμενους είχε τεθεί υπό προστασία για να αποφύγει την πτώχευση τον περασμένο Μάιο. Τον Οκτώβριο, ο κινεζικός όμιλος Icicle ορίστηκε από το εμποροδικείο του Παρισιού να τον αγοράσει.

Το 2016 είχε εξαγοραστεί από την εταιρία holding Beranger, τα δύο τρίτα της οποίας κατέχει η εταιρία Bluebell του Χονγκ Κονγκ.

Ο οίκος μόδας που ιδρύθηκε το 1945 από τη Μαρί-Λουίζ Καρβέν --πέθανε σε ηλικία 105 ετών το 2015-- ήταν συνώνυμο της ανέμελης κομψότητας μεταπολεμικά.

Τη δεκαετία του 1950 κατέκτησε τον χώρο της μόδας με τα καρό ροζ φορέματά του και τους διάσημους πελάτες που είχε εκείνη την εποχή, όπως η γαλλίδα τραγουδίστρια Πιαφ.

madamecarven

Στη συνέχεια και για αρκετές δεκαετίες έχασε την ακτινοβολία του πριν από την ανάκαμψή του υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γκιγιόμ Ανρί μεταξύ 2009 και 2014. Μια ανάκαμψη που οι διάδοχοί του δεν κατάφεραν να συνεχίσουν.

Ο όμιλος Icicle, που προτείνει είδη ένδυσης υψηλής ποιότητας από φυτικά υλικά και βαφές, επένδυσε εκατομμύρια δολάρια για να ανακάμψει ο Καρβέν και να απασχολεί σχεδόν όλους του εργαζόμενους του.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ιστορικοί οίκοι μόδας ανέκαμψαν έπειτα από μεγάλες περιόδους σε τέλμα: μαζί με τους κολοσσούς Μπαλμπέν και Μπαλεντσιάγκα που σημείωσαν μια θεαματική αναβίωση και μικρότεροι οίκοι επέστρεψαν στο προσκήνιο, όπως οι Σκιαπαρέλι, Πουαρέ, Βιονέ.

Ντόνα Κάραν, Ιμάν και το πένθος μιας απώλειας

Η σχεδιάστρια μόδας Ντόνα Κάραν τίμησε τον εκλιπόντα σύζυγό της, Στέφαν Βάις τη βραδιά απονομής των Βραβείων Apple στη Νέα Υόρκη γιορτάζοντας τα 10 χρόνια του οράματός του πίσω από το Ίδρυμα Urban Zen.

Η θρυλική σχεδιάστρια μόδας, διοργάνωσε για τέταρτη φορά τη βραδιά απονομής των Stephen Weiss Apple Awards, στην οποία φέτος τιμήθηκαν το μοντέλο-ηθοποιός Ιμάν, ο φωτογράφος Τζίμι Νέλσον και ο κοσμήτορας της Σχολής Σχεδίου Parsons - The New School for Design. Οι τρεις παρέλαβαν βραβεία για το έργο τους αντίστοιχα στη μόδα, τις τέχνες και την εκπαίδευση.

"Όταν ο σύζυγός της Ντέιβιντ (Μπόοουι) πέθανε, όλος ο κόσμος πένθησε, αλλά κανείς δεν ήξερε πώς αισθάνθηκε", είπε η Κάραν για την Ιμάν.

Το σούπερ μόντελ παραλαμβάνοντας το βραβείο αποκάλυψε τη συμβουλή που της έδωσε η Κάραν για την απώλεια του συζύγου της: "Η μόνη αλήθεια που μπορώ να σου πω είναι ότι δεν βελτιώνεται".

"Δεν ήταν τα λόγια παρηγοριάς αυτό που ήθελα να ακούσω. Ήταν η αλήθεια. Ντόνα, συνέχισε να μας λες την αλήθεια, ό, τι κι αν αυτό συνεπάγεται" είπε η Ιμάν.

Τα βραβεία τιμούν όσους συνεισφέρουν στην αποστολή του ιδρύματος να "εμπνεύσουν την αλλαγή και την ευαισθητοποίηση, τη διαφύλαξη του πολιτισμού, ή συμβάλουν στους τομείς της φροντίδας υγείας και της εκπαίδευσης".

Οι φωτογραφίες του Νέλσον - που απεικονίζουν μέλη φυλών στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία - παρουσιάστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Stephan Weiss Studio.

Επίσης παρουσιάστηκε το βιβλίο του φωτογράφου (Φόρος τιμής στην Ανθρωπότητα) "Homage to Humanity".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ