ΜΟΔΑ

Οι οίκοι μόδας «εξορίζουν» τα ανήλικα μοντέλα από τις πασαρέλες: Όριο ηλικίας τα 18

Οι οίκοι μόδας «εξορίζουν» τα ανήλικα μοντέλα από τις πασαρέλες: Όριο ηλικίας τα 18
AP Photo/Francois Mori

Κάτι αλλάζει στο λαμπερό κόσμο της μόδας: Ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Kering στον οποίον ανήκουν οι οίκοι Gucci, Saint Laurent,  BalenciagaAlexander McQueen και Bottega Veneta, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές από το 2020, διασφαλίζοντας ότι όλα τα μοντέλα με τα οποία θα συνεργάζεται θα είναι άνω των 18 ετών.

Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί τόσο στις διαφημιστικές εκστρατείες όσο και στις επιδείξεις μόδας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φρανσουά Ανρί Πινό. «Ως παγκόσμιος όμιλος πολυτελών ειδών, συνειδητοποιούμε την επιρροή που ασκούμε στις νεότερες γενιές, ειδικότερα από τις εικόνες που παράγουν οι οίκοι μας», είπε. «Πιστεύουμε ότι έχουμε την ευθύνη να προωθήσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές στον κλάδο πολυτελών ειδών και ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που θα ενθαρρύνει τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα».

Η ηλικία των μοντέλων υπήρξε μια συνεχής πηγή διαμάχης στη βιομηχανία της μόδας, με έναν κοινό οδηγό που δημοσιεύθηκε το 2017 από τον Kering και τον LVMH -τον όμιλο, στον οποίο ανήκουν οι οίκοι Louis Vuitton, Fendi και Givenchy- να καθορίζει ηλικιακό όριο των μοντέλων τα 16 έτη.

Η νέα απόφαση εντάσσεται σε μια προσπάθεια να προστατευθεί «η υγεία και η ευημερία» των νεαρών μοντέλων της βιομηχανίας της μόδας. «Κατά την άποψή μας, η φυσιολογική και ψυχολογική ωριμότητα των μοντέλων ηλικίας άνω των 18 ετών φαίνεται πιο κατάλληλη για τον ρυθμό και τις απαιτήσεις που έχει αυτό το επάγγελμα», είπε η Μαρί-Κλερ Ντέβο, επικεφαλής διεθνών υποθέσεων στον Kering.

Οι δηλώσεις Πινό έρχονται έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της Vogue ότι στα κάστινγκ δεν θα συμπεριλαμβάνει μικρής ηλικίας μοντέλα. Τα νέα δεδομένα αναμένεται να επηρεάσουν τα ανήλικα μοντέλα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην πασαρέλα και ονειρεύονται τη μεγάλη καριέρα.

Μι απολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της 17χρονης και ήδη περιζήτητης, Κάια Γκέρμπερ, κόρης του τοπ μόντελ των 90s, Σίντι Κρόφορντ, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στις πασαρέλες σε ηλικία 16 ετών -και για την οποία τα διεθνή ΜΜΕ έθεταν πριν από μερικούς μήνες το ερώτημα εάν βρίσκεται στα όρια της ανορεξίας λόγω της ανησυχητικά αδύνατης εμφάνισης της.

Η Κάια, που πρωταγωνίστησε και στο fashion show του οίκου Saint Laurent για τη συλλογή Άνοιξη / Καλοκαίρι 2019 στο Παρίσι, δεν είναι η εξαίρεση, καθώς, τόσο η Κέιτ Μος, όσο και η Ναόμι Κάμπελ, δύο θρυλικά πρόσωπα στον κόσμο της μόδας, μπήκαν στο μόντελινγκ νωρίς: Η Μος σε ηλικία μόλις 14 ετών και η Κάμπελ σε ηλικία 15 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ