ΜΟΔΑ

Παρίσι VS Νέας Υόρκης: Ποια πόλη είναι πιο κομψή από τις δύο; Oι σχεδιαστές του Kenzo απαντάνε

Παρίσι VS Νέας Υόρκης: Ποια πόλη είναι πιο κομψή από τις δύο; Oι σχεδιαστές του Kenzo απαντάνε
CNN

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο μητροπόλεις του στιλ κρατάει εδώ και χρόνια (τουλάχιστον όσα χρόνια οι Εβδομάδες Μόδας αποπλανούν τον θίασο της μόδας) και οι σχεδιαστές Humberto Leon και Carol Lim είναι μάρτυρες της γοητείας και των δύο.

Στη Νέα Υόρκη το ντουέτο διατηρεί την πιο εμβληματική ανεξάρτητη μπουτίκ της πόλης που δεν κοιμάται, την Opening Ceremony που ίδρυσαν το 2002 και έκτοτε την έχουν αναδείξει σε ηγέτη του urban στιλ με συλλογές και υποκαταστήματα στο Λος Άντζελες και το Τόκιο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δυο τους έχουν εμφυσήσει ζωή σε έναν οίκο μόδας που παρήκμαζε, τον Kenzo, σαν καλλιτεχνικοί διευθυντές του και κατάφεραν το απίθανο. Να είναι ένας οίκος μόδας που συζητάνε οι bloggers αλλά και οι buyers στα καταστήματα του κόσμου. Το κατάφεραν από το Παρίσι.
“Το βρίσκω πολυτέλεια να μπορούμε να εργαζόμαστε και στις δύο αυτές πόλεις” σχολιάζει η Lim στα κεντρικά γραφεία της Opening Ceremony στη Νέα Υόρκη. “Aν και οι πόλεις δεν μοιάζουν μεταξύ τους, οι εμπειρίες που μας χαρίζουν είναι πολύ όμοιες”.

To CNN μίλησε με το ντουέτο της μόδας για το πώς είναι να εργάζεσαι, να ζεις και να αναζητείς την έμπνευση στις δύο πρωτεύουσες της μόδας.

openingceremony duet

Πηγή: CNN/ Humberto Leon & Carol Lim © KT Auleta

CNN: Εργάζεστε στον Kenzo εδώ και μια πενταετία. Ποια ήταν η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δύο πόλεις;

Carol Lim: Η γλώσσα; (γέλια)

Humberto Leon: Η γλώσσα, σίγουρα.

Μιλούσε κάποιος από τους δυο σας γαλλικά πριν μετακομίσετε στο Παρίσι;

HL: Η Carol σίγουρα κάτι περισσότερο από μένα...

CL: Υπερβολές. Νομίζω ξέρουμε και οι δύο πώς να παραγγέλνουμε κάτι να φάμε ή να καλέσουμε ένα taxi. (Γέλια) Η γαλλική κουλτούρα, τόσο στις επαγγελματικές μας συναλλαγές όσο και την καθημερινότητα, είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει. Ωστόσο είναι αρκετά διαφορετική από τη νεουορκέζικη. Όπως ας πούμε τα σαββατοκύριακα, πολλά καταστήματα είναι κλειστά. Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα στο Παρίσι αλλά αν μάθεις τους κανόνες του παιχνιδιού, τα καταφέρνεις μια χαρά. Α, και τα πρώτα υλικά είναι πολύ καλύτερα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σχεδόν αγνά. Όλα έχουν τη γεύση που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν. Είναι σχεδόν σαν ψεύτικα!

Είστε και οι δύο από την Καλιφόρνια αλλά το label Opening Ceremony κουβαλάει πολλά στοιχεία της Νέας Υόρκης. Θυμάστε την πρώτη εντύπωση που είχατε από την πόλη;

CL: Πριν μετακομίσω επισκέφθηκα τον Humberto. Ήταν το 2000 και ήδη είχε βρεθεί στη Νέα Υόρκη εφτά μήνες πριν από εμένα. Δούλευε όλη μέρα και αποφάσισα να έρθω σε ένα ρεπό μου από το Σαν Φρανσίσκο. Γυρνάγαμε μέχρι τα ξημερώματα. Κοιμόταν μόλις μια ώρα και επέστρεφε στην εργασία του. Αλλά περάσαμε υπέροχα, ανακαλύψαμε τόσα πολλά πράγματα, κάναμε τόσα διαφορετικά πράγματα που αποφασίσαμε να μετακομίσουμε μόνιμα εδώ. Η Νέα Υόρκη έχει μια ενέργεια που δεν την βρίσκεις πουθενά αλλού στον κόσμο.

HL: Πάντα λέω όταν με ρωτάνε ότι το χειρότερο που συμβαίνει στη Νέα Υόρκη είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να ανακαλύψεις ολόκληρη τη Νέα Υόρκη. Όταν δεν έχεις γεννηθεί εδώ πέρα, η ενέργεια, αυτή η απίθανη χαοτική δημιουργία, ο εκλεκτισμός εντυπωσιάζουν. 24 ώρες το 24ωρο νοιώθεις κάτι που δεν βρίσκεις σε καμία άλλη πόλη στον κόσμο. Όντας καλιφορνέζος, αυτή η διαφορά με εντυπωσίασε.

Πως εντυπώνεται ο χαρακτήρας κάθε πόλης στις συλλογές σας; Υπάρχουν κάποιος κοινός παρανομαστής ανάμεσα στις δύο;

HL: Η Carol και εγώ είμαστε Αμερικάνοι. Σκληροπυρηνικοί Αμερικάνοι. Όταν σχεδιάζουμε για την Opening Ceremony, είμαστε στη Νέα Υόρκη. Την ζούμε, την αναπνέουμε. Νοιώθω ότι υπάρχει ένα αμερικάνικο πνεύμα στις συλλογές μας που δημιουργούμε εδώ.

Στον Kenzo από την άλλη έχουμε το προτέρημα της ποιότητας και του ανθρώπινου δυναμικού οπότε απλά ερχόμαστε και δίνουμε κάτι από την αμερικάνικη χαλαρότητα μας στις συλλογές. Αν και το ατελιέ είναι κλασικά παριζιάνικο, η καρδιά του οίκου βρίσκεται αλλού (σσ ο Kenzo Takada είναι Ιάπωνας), ήταν ένας από τους πρώτους Ασιάτες που κατάφεραν κάτι τέτοιο στο Παρίσι. Οπότε έχει έτσι και αλλιώς μια διαφορετικότητα ο οίκος από μόνος του αν και είναι πραγματικά εμποτισμένος με την αύρα του Παρισιού.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στο ατελιέ σας στο Παρίσι και το studio σας στη Νέα Υόρκη;

HL: Κάποιοι από όσους δουλεύουν μαζί μας στο Παρίσι εργάζονται για τον οίκο Kenzo εδώ και 40 χρόνια. Γνωρίζουν τις αρχές του οίκου, τη μόδα που παράγεται στο Παρίσι, έχουν την τεχνογνωσία και τα ταλέντα που σου κληροδοτούνται μετά από τόσα χρόνια δημιουργίας για τον οίκο. Αυτό με ενθουσιάζει. Από την άλλη το label του Opening Ceremony υπαρχει μόλις 14 χρόνια, είναι κάτι που δημιουργήσαμε εγώ και η Carol οπότε μιλάμε για μια εντελώς άλλη διαδικασία, από την αρχή.

Υπάρχει από πάντα μια αντιπαλότητα ανάμεσα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη για το ποια από τις δύο πόλεις είναι η πρωτεύουσα του στιλ του κόσμου. Ποια είναι η νικήτρια για εσάς;

HL: Υπάρχει μια εκλεπτυσμένη ομορφιά στον τρόπο που όλοι οι άνθρωποι κάθε ηλικίας προσεγγίζουν την έννοια του στιλ στο Παρίσι. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Νομίζω ότι είτε δουλεύεις σε ένα μανάβικο είτε είσαι υπάλληλος σε κάποιο γραφείο, φροντίζεις να είσαι πάντα στην πένα. Όλοι έχουν έναν απίθανο σεβασμό στον τρόπο που προσεγγίζουν την προσωπική τους εικόνα και νομίζω ότικουβαλάνε μια αίσθηση για τη μόδα που τους κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Αυτό είναι κάτι που εκτιμάμε βαθειά όταν βρισκόμαστε στο Παρίσι.

Από την άλλη, στη Νέα Υόρκη, ο καθένας κουβαλάει τη δική του κουλτούρα. Εδώ κυβερνάει η διαφορετικότητα, η ανάμειξη των επιρροών και των καταγωγών. Ίσως αυτό την κάνει και πιο ενδιαφέρουσα στις αναφορές της. Δεν είναι όλοι τόσο προσεγμένοι, συμμαζεμένοι. Υπάρχουν φορές που πάω στην Chinatown και βλέπω την κυρία από την οποία αγοράζω τα φρούτα μου και σκέφτομαι, "πανάθεμα τη, φοράει απίθανα γάντια”.

Yπάρχει αυτή η ποιότητα της Νέας Υόρκης, αυτό το χωνευτήρι ιδεών της Αμερικής. Άνθρωποι από διαφορετικά background υφαίνονται μέσα στον ιστό της πόλης και αυτό της δίνει τη ζωντάνια και τον πλούτο που τη χαρακτηρίζει.

Paris vs New York: Which is the most stylish? Kenzo's directors weigh in by Allyssia Alleyne

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Vive la difference! Ο Jean Paul Gaultier για τους Γάλλους επαναστάτες του στυλ

Ο Aλμπέρ Ελμπαζ θέλει να φέρει το όνειρο πίσω στη μόδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ