«Dune»: Tα κοστούμια στη φουτουριστική δυστοπία του Villeneuve εξασφαλίζουν την επιβίωση
Ανανεώθηκε:
Και ο Timothée Chalamet ξέρει πώς να παλέψει για έναν αφιλόξενο πλανήτη μέσα στην άκαμπτη στολή του.
Ο Timothée Chalamet θυμάται ακόμα το σκοτάδι που απλώθηκε πάνω από την έρημο της Ιορδανίας το καλοκαίρι του 2019. «Πέσαμε σε αμμοβολή και έπρεπε να μετακινηθεί ολόκληρο το συνεργείο σε άλλο σημείο της ερήμου για να πετύχουμε την ανατολή του ηλίου το πρωί. Ταξιδεύαμε μέσα στη νύχτα, ανάμεσα στους αμμόλοφους και ένα ταξίδι πραγματικά σουρεαλιστικό, βλέποντας μέρη που πίστευες πως είναι από άλλον πλανήτη», έχει πει ο ταλαντούχος ηθοποιός σε συνέντευξή του στο Vanity Fair. Το «Dune», η ταινία που γύριζε το 2019 ο πρωταγωνιστής του «Call me by your name», είναι η sci-fi πολυαναμενόμενη παραγωγή του σκηνοθέτη Denis Villeneuve και είναι γυρισμένο στην Ιορδανία και στα Αραβικά Εμιράτα . Το φιλμ ακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού βασιλιά στον πλανήτη «Dune» που προσπαθεί να τον προστατεύσει ακόμη κι αν ο τόπος που το ανθρώπινο είδος διάλεξε να κατοικήσει είναι απόλυτα εχθρικός απέναντι του. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του συγγραφέα Frank Herbert, που κυκλοφόρησε το 1965, ενώ ο David Lynch μετέφερε για πρώτη φορά το μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη το 1984. Το all star cast αποτελείται από τους: Rebecca Ferguson, Zendaya, Timothée Chalamet, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Javier Bardem και πολλούς άλλους
Το μυθιστόρημα του Herbert, το οποίο κρύβεται πίσω από τη μυθοπλασία της ταινίας, έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες νουβέλες επιστημονικής φαντασίας στη δεκαετία του 1960, όταν ακόμα οι λέξεις «οικολογική καταστροφή» ήταν άγνωστες για τον πλανήτη. Στην «αδιαπέραστη», για πολλούς, πλοκή το επικεντρώνονταν σε δύο οικογένειες που αγωνίζονται για την υπεροχή τους στον αφιλόξενο αυτόν πλανήτη και από το βιβλίο αυτό προκύπτουν αναφορές που συναντάμε σε όλες τις μεταγενέστερες σειρές και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, από το Star Wars και το Alien έως το Game of Thrones. Στη δεκαετία του '70, ο πειραματικός σκηνοθέτης Alejandro Jodorowsky ξεκίνησε μια προσπάθεια να το κινηματογραφήσει, αλλά το Hollywood θεώρησε ότι το έργο ήταν πολύ επικίνδυνο στην υλοποίησή του και πολύ δαπανηρό. Ο David Lynch το έφερε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1984, αλλά από τους κριτικούς χλευάστηκε ως «ακατανόητο χάος» και αποτελεί μία μαύρη σελίδα στη φιλμογραφία του. Φέτος το νέο «Dune» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους και ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε η Warner, θα βγει και στο συνδρομητικό κανάλι HBO Max, ανεβάζοντας και άλλο τον πήχη της προσμονής μας.
Βασικό πρωταγωνιστής της ταινίας, όμως, είναι και τα κοστούμια της. Γνωστά από το βιβλίο και ως «Stillsuits» είναι οι πανοπλίες που φοράνε όσοι ελπίζουν να επιβιώσουν στον αφιλόξενο πλανήτη αυτής της sci-fi δυστοπίας. Σύμφωνα με τις δραματουργικές περιγραφές, αυτές οι στολές είναι σχεδιασμένες να προστατεύουν από τον ήλιο και την άμμο ενώ παράλληλα φροντίζουν το σώμα να κρατήσει όσο γίνεται την υγρασία που χρειάζεται. Από τον ιδρώτα και τα ούρα μέχρι ακόμη και την αναπνοή, τα πάντα συλλέγονται, φιλτράρονται και τοποθετούνται σε τσέπες ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να τα «αξιοποιήσει» αν τα χρειαστεί στη μέση της ερήμου. Δεν είναι όμορφες καθόλου θελκτικές και στο βιβλίο γίνεται ξεκάθαρο πως ούτε η μυρωδιά τους είναι πολύ ευχάριστή, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να έχει κάποιος πρόσβαση σε νερό και να επιβιώσει στην ανοιχτή έρημο. Για το «Dune» του 2020 τις σχεδίασε η Jacqueline West και ο Bob Morgan, δίνοντας τους «την ευκαιρία» να γίνουν πιο «αγαπητές» στο κινηματογραφικό κοινό από ότι στους αναγνώστες του βιβλίου.
Είναι ανθρακί αντί για μαύρες, δεν θυμίζουν ανθρωποειδή, αλλά μεσαιωνικές πανοπλίες με φουτουριστικές λεπτομέρειες και υπάρχουν και λινά κομμάτια που τους δίνουν κίνηση, τις ενσωματώνουν στη «νέα εποχή» αντί να μένουν άκαμπτες και προσηλωμένες στο παρελθόν. Το μέλλον μπορεί να διαγράφεται «δύσκολο» στο «Dune» αλλά είναι αισθητικά πολύ πιο κοντά στα «γήινα δεδομένα» μας.