ΜΟΔΑ

Ένα υψηλής βιωσιμότητας κατάστημα ρούχων εγκαινιάζει τη νέα εποχή του shopping

Ένα υψηλής βιωσιμότητας κατάστημα ρούχων εγκαινιάζει τη νέα εποχή του shopping

Ανακυκλωμένα υλικά. Ενεργειακή απόδοση. Περισσότερες βιώσιμες συλλογές: Στη Φλωρεντία άνοιξε ένα κατάστημα ρούχων που βοηθάει τον καταναλωτή να ψωνίσει με τον πιο eco-friendly τρόπο που υπάρχει.

Η Benetton εγκαινιάζει ένα νέο κατάστημα ρούχων στη Φλωρεντία με μία εντελώς νέα φιλοσοφία. Το «new shop in town» κατασκευάστηκε και χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά και υπερσύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Αποτελεί, λοιπόν, μια επαναστατική προσέγγιση στον χώρο της λιανικής πώλησης με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ένα ιδανικό περιβάλλον για τον καταναλωτή που έχει κάνει το eco-friendly shopping κομμάτι της ζωής του.

Το κατάστημα είναι το αποτέλεσμα μιας εντατικής προσπάθειας έρευνας και καινοτομίας και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου σχεδίου αειφορίας που δρομολογεί η συγκεκριμένη εταιρία προκειμένου να ενοποιήσει τις καλύτερες πρακτικές στον τομέα της βιωσιμότητας και να βελτιώσει την περιβαλλοντική και κοινωνική της απόδοση σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού των καταστημάτων της, ούτως ώστε να πρωτοστατεί και να αποτελεί παράδειγμα στην παραγωγή οικολογικής μόδας όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η ιδέα πίσω από αυτό το κατάστημα είναι μοναδική στον κόσμο. Αναπτύχθηκε για να ξεκινήσει μια νέα φάση για την εταιρεία μας», σχολίασε ο Massimo Renon, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Benetton. «Είναι ένα έργο που πιστεύει ακράδαντα η εταιρεία μας, ένα ορόσημο στην πορεία μας προκειμένου να γίνουμε παγκόσμιο σημείο αναφοράς όσον αφορά την αειφορία, και η Φλωρεντία αντιπροσωπεύει το σύμβολο ενός βιώσιμου Rinascimento. Η Benetton έκανε πάντα θαρραλέες και πρωτοποριακές επιλογές όσον αφορά στον κοινωνικό της αντίκτυπο. Θα συνεχίσουμε αυτή την παράδοση, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πεποίθηση».

Το ισόγειο κατάστημα των 160 τετραγωνικών μέτρων, είναι κατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από ανακυκλωμένα φυσικά υλικά. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο με χαλίκια από τον ποταμό Piave και ξύλα από οξιά που ξεβράστηκαν στις ακτές εξαιτίας της Vaia (μιας καταιγίδας που έπληξε την ιταλική περιοχή του Βένετο το 2018), ενώ οι τοίχοι είναι βαμμένοι με ορυκτό χρώμα που έχει αντιβακτηριδιακές και αντικολλητικές ιδιότητες και μπορεί επίσης να μειώσει τους ρύπους στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο.


Οι εσωτερικοί χώροι του καταστήματος είναι κατασκευασμένοι με νέα υλικά που δημιουργούνται από τα απόβλητα της κλωστοϋφαντουργίας: οι περιμετρικές βάσεις των πλαισίων που εκτείθονται τα ενδύματα είναι κατασκευασμένες από ένα υλικό που δημιουργήθηκε από χρησιμοποιημένα κουμπιά (τα οποία είναι δύσκολο να απορριφθούν) αναμεμειγμένο με υδρο-ρητίνη. Το ανακυκλωμένο μαλλί (σε μορφή ακατέργαστου φυτιλιού) επαναχρησιμοποιείται στην περιμετρική επένδυση των τοίχων αλλά και ως διακοσμητικό στοιχείο στις κουρτίνες των δοκιμαστηρίων. Τα ράφια και οι κούκλες της βιτρίνας είναι κατασκευασμένα από "rossino", ένα υλικό που δημιουργήθηκε από ανακυκλωμένες, μικτές υφαντικές ίνες.

Οι βιτρίνες χρησιμοποιούν βιώσιμες λύσεις που μειώνουν τη χρήση ενεργειακών πόρων. Τα διαφανή πάνελ που στερεώνονται στην οροφή μπορούν να μετακινηθούν κατά βούληση, δημιουργώντας έτσι ένα είδος θεατρικού σκηνικού που σχηματίζει μία νοητή σύνδεση μεταξύ του καταστήματος και του δρόμου. Τα παράθυρα είναι εξοπλισμένα με διαφανείς οθόνες LED με χαμηλή επίπτωση στο περιβάλλον, οι οποίες θα προβάλουν βίντεο σχετικά με τα προϊόντα, εμπορικές πληροφορίες και επικοινωνία με την εταιρεία.

Το κατάστημα της Φλωρεντίας είναι επίσης σημείο αναφοράς όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας: χρησιμοποιεί 20% λιγότερη ενέργεια από ότι ένα τυπικό κατάστημα. Ένα σύστημα βασισμένο σε μικροσκοπικούς αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων μεγιστοποιεί την ενεργειακή απόδοση των σημείων πώλησης και εγγυάται απόλυτη άνεση για τους πελάτες, προσαρμόζοντας για παράδειγμα αυτόματα τη θερμοκρασία του χώρου του καταστήματος με βάση τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή μέσα στο κατάστημα.

Οι επισκέπτες του καταστήματος μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές συλλογές βιώσιμων ενδυμάτων United Colors of Benetton από οργανικό, ανακυκλωμένο ή BCI (Better Cotton Initiative) βαμβάκι, ανακυκλώσιμο νάιλον, φυσικές ίνες όπως λινό και άλλα βιώσιμα υλικά. Οι πελάτες μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν πώς θα συσκευαστούν τα προϊόντα που αγόρασαν: είτε μέσα σε ανακυκλώσιμες τσάντες από οργανικό βαμβάκι που πλένονται εύκολα, είτε σε χάρτινες σακούλες κατασκευασμένες από υλικά που προέρχονται από πιστοποιημένα δάση FSC (Forest Stewardship Council) και τέλος μπορούν να φύγουν από το κατάστημα έχοντας έρθει με τον πιο ευχάριστο και άμεσο τρόπο, λίγο πιο κοντά σε έναν «πράσινο τρόπο ζωής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ