ΜΟΔΑ

Πέντε πράγματα που ο καθένας πρέπει να ξέρει για τη βιώσιμη μόδα

Πέντε πράγματα που ο καθένας πρέπει να ξέρει για τη βιώσιμη μόδα

Στοιχεία και στατιστικά που θα κάνουν πιο σωστό τον τρόπο που αγοράζεις ρούχα από sustainable brands.

Bιώσιμη μόδα: ένας όρος που χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά το τελευταίο διάστημα, καθώς όλοι γνωρίζουμε όλο και περισσότερο τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αφήνει πίσω της η παραγωγική διαδικασία της βιομηχανίας της μόδας στον πλανήτη. Το συγκλονιστικά μεγάλο ποσοστό (4-10%) των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παράγεται ετησίως από τον τρόπο που φτιάχνονται τα ρούχα μας. Οπότε ο όρος «αειφόρος μόδα» πρέπει να μας αφορά όλους, όχι ως trend αλλά ως πραγματικό τρόπο λύσης των προβλημάτων ρύπανσης που αντιμετωπίζει η Γη.

Μιλώντας για βιώσιμα ρούχα, μιλάμε ουσιαστικά για κομμάτια που δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται με τρόπο που μπορεί να τα διατηρεί σαν καινούργια, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον αλλά και εκείνους που τα κατασκευάζουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση των εκπομπών CO2, η αντιμετώπιση της υπερπαραγωγής, η μείωση της ρύπανσης και των αποβλήτων, η υποστήριξη της βιοποικιλότητας και η εξασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία της μόδας έχουν δίκαιο μισθό και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, είναι όλοι ζωτικής σημασίας για την μεγάλη «ομπρέλα» που σκεπάζει τον όρο «αειφόρος μόδα».

Το να αγοράσουμε, όμως, εμείς ως καταναλωτές, ένα fashion item που έχει την ετικέτα «sustainable» πάνω του δεν αρκεί για να πούμε πως βοηθάμε τον πλανήτη. Πρέπει να επανεξετάσουμε πλήρως τις αγοραστικές μας συνήθειες και τον τρόπο που καταναλώνουμε και φοράμε τα ρούχα. Και αυτό περιλαμβάνει από το πόσα κομμάτια πρέπει να έχει μία βιώσιμη γκαρνταρόμπα μέχρι το πόσο συχνά πρέπει να τα πλένουμε. Παρακάτω θα βρεις τα πέντε στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει όποιος ασχολείται με την sustainable fashion και θέλει να δημιουργήσει έναν πιο eco-friendly τρόπο ζωής αλλά και ένδυσης!

#1 Αγόραζε λιγότερα αλλά καλύτερα πράγματα

Ο χρυσός κανόνας που πρέπει να σκέφτεσαι είναι αν όντως χρειάζεσαι αυτό που θα αγοράσεις και αν τελικά το αποκτήσεις, σκοπεύεις να το φορέσεις τουλάχιστον 30 φορές στη ζωή σου; Οτιδήποτε λιγότερο είναι σπατάλη των φυσικών πόρων του πλανήτη

#2 Να επενδύεις στις συλλογές των sustainable fashion brands

Ακόμα και αν κοστίζουν περισσότερο είναι ποιοτικά πιο ανθεκτικές από μία κοινή συλλογή ρούχων. Διεθνή labels όπως τα Collina Strada, Chopova Lowena και Bode φτιάχνουν μόνα τους τα υφάσματα που χρησιμοποιούν ανακυκλώνοντας παλαιότερα ρούχα. Βrands όπως τα Girlfriend Collective, Ιndigo Luna, Stay Wild Swim και Natasha Tonic παράγουν μαγιό και ρούχα γυμναστικής με μηδενικούς ρύπους και το ίδιο κάνουν και τα denim brands, Outland Denim και Re/Done.

#3 Να ψωνίζεις vintage και secondhand ρούχα

Η Rihanna και η Bella Hadid το κάνουν ήδη και έτσι βοηθούν ώστε να μην σπαταληθεί καθόλου ενέργεια και νερό για τη δημιουργία ενός νέου ρούχου… από τη στιγμή που μπορούν να φορέσουν ένα παλαιότερο! Online καταστήματα όπως τα The RealReal, Vestiaire Collective και Depop, είναι ό,τι πρέπει για να αρχίσεις την αναζήτηση του «κρυμμένου vintage θησαυρού».

#4 Να γνωρίζεις τα συστατικά των ρούχων σου

Το ποσοστό πολυεστέρα ή βαμβακιού θα σε οδηγήσει στο να τα πλένεις με τον σωστό τρόπο, όσες φορές χρειάζεται, καταναλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Επίσης να χρησιμοποιείς πάντα vegan απορρυπαντικά και να φροντίζεις να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα ρούχα σου ώστε να μην χρειάζονται συνεχώς φρεσκάρισμα.

#5 Να προσέχεις για «κρυμμένα» χημικά στην κατασκευή των ρούχων

Οι «κρυφές» χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για των ρούχων μας αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τον πλανήτη καθώς μολύνουν τις τοπικές πλωτές οδούς και θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στη βιομηχανία ενδυμάτων. Τσέκαρε πριν αγοράσεις κάτι αν έχει τις πιστοποιήσεις Made in Green by OEKO-TEX και Bluesign, οι οποίες καθορίζουν αυστηρά πλαίσια για τη χρήση χημικών προϊόντων κατά τη διαδικασία κατασκευής ενός ρούχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ