ΜΟΔΑ

Έκθεση για τις γυναίκες σχεδιάστριες μόδας στο Ινστιτούτο Κοστουμιών του Met

Έκθεση για τις γυναίκες σχεδιάστριες μόδας στο Ινστιτούτο Κοστουμιών του Met
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα έκθεση στο Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης στη Νέα Υόρκη εξετάζει πώς οι γυναίκες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μόδας - ακόμα κι αν δεν λάμβαναν πάντα τα εύσημα για αυτό.

Την έκθεση με τίτλο «Women Dressing Women» συνθέτουν περίπου 80 ενδύματα από τη συλλογή του Μουσείου που δημιούργησαν 70 σχεδιάστριες μόδας από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο εκπόνησε έρευνα αφιερωμένη αποκλειστικά στο έργο γυναικών και αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για σχεδιάστριες και οίκους μόδας που είχαν επιρροή κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς τους, επεκτείνοντας τον κανόνα της δυτικής μόδας.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται βραδινά φορέματα υψηλής ραπτικής από κορυφαίες δημιουργούς. Παρουσιάζονται επίσης λιγότερο γνωστές σχεδιάστριες και ρούχα για γυναίκες όλων των σωματότυπων και ηλικιών.

Μεταξύ άλλων η έκθεση προβάλλει τον γαλλικό οίκο Premet, με επικεφαλής γυναίκες σχεδιάστριες μόδας, τον Mad Carpentier, που ίδρυσαν οι Madeleine Maltezos και Suzie Carpentier, τις Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, and Madeleine Vionnet, την Claire McCardel, Ann Lowe και σύγχρονες δημιουργίες των Iris van Herpen, Rei Kawakubo, Anifa Mvuemba και Simone Rocha.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ