ΜΟΔΑ

Vivienne Westwood, Πάμελα Άντερσον & Juergen Teller στην Ύδρα της τέχνης

Vivienne Westwood, Πάμελα Άντερσον & Juergen Teller στην Ύδρα της τέχνης
iNSTA

Από πάντα το νησί του Σαρωνικού είναι ένα κάλεσμα στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, τους ακτιβιστές που κουβαλάνε μανιφέστο με αισθητική και αυτές τις μέρες, στην Ύδρα, μια τριάδα χτίζει κάτι. Η σχεδιάστρια μόδας και ακτιβίστρια Vivienne Westwood, το ερωτικό σύμβολο Πάμελα Άντερσον και ο αιρετικός και τολμηρός φωτογράφος Juergen Teller έχουν κάνει το νησί που ο Δάκης Ιωάννου με το ΔΕΣΤΕ όρισαν σημείο αναφοράς του σύγχρονου εικαστικού χάρτη, σκηνικό για το επόμενο project τους.

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram η make-up artist Apollonia B, μια διεθνής Ελληνίδα στο σύμπαν του στιλ, οι φίλοι και συνεργάτες φέρεται να είναι έτοιμοι να χαρίσουν στα media μια δουλειά που θα συζητηθεί, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε κάνουν οι τρεις τους.

Έχοντας τη δική τους ατζέντα οι Westwood, Άντερσον και Teller κάνουν ξανά επίκαιρο το νησί που αγάπησε ο Σεφέρης, ο Κοέν, ο Μίλερ και ο Brice Marden, πριν από πολλούς.

“Υπάρχουν μόνο δυο χρώματα, μπλε και λευκό και το λευκό ασβεστώνεται κάθε μέρα στα λιθόστρωτα δρομάκια. Τα σπίτια είναι τοποθετημένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, περισσότερο από ότι στον Πόρο. Η αισθητική του νησιού είναι τέλεια, η ίδια η επιτομή της άψογη αναρχίας, περιλαμβάνει και υπερβαίνει όλες τις τυπικές ρυθμίσεις της φαντασίας” έλεγε ο Χένρι Μίλερ για την πρώτη του γνωριμία στο νησί που βέβαια χάρισε αφορμές για εμπνεύσεις από χρώμα και στον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα.

Πιθανότερο η δουλειά της τριάδας να αφορά στην καμπάνια του οίκου της βρετανίδας, πάντα πανκ στην ψυχή, Westwood (το μοντέλο Arnaud Lemaire σε συνδυασμό με την Άντερσον μέσα από το φακό του Teller μας κάνουν να υποθέσουμε για κάτι ερωτικά προκλητικό) και έτσι, με λίγες λήψεις, το νησί της τέχνης είναι ξανά επίκαιρο, πρόθυμο και έτοιμο να απαθανατιστεί σε κάδρα δωρικής ομορφιάς.

pamela VIVIENNE YDRA2

“Δελφίνια φλάμπουρα και κανονιές/ το πέλαγο τόσο πικρό για την ψυχή σου κάποτε/ σήκωνε τα πολύχρωμα κι αστραφτερά καράβια/ λύγιζε, τα κλυδώνιζε κι όλο μαβί μ’ άσπρα φτερά/ τόσο πικρό για την ψυχή σου κάποτε/ τώρα γεμάτο χρώματα στον ήλιο” έλεγε ο Σεφέρης για την Ύδρα που κουβαλάει στο γεωφυσικό της τοπίο έμπνευση και γίνεται σκηνικό σε ακόμη μια "ανίερη" συμμαχία -άλλωστε ήδη από το παρελθόν αυτοί οι τρεις επιμένουν να προκαλούν με φως σκληρό και αληθινό.

Πολιτικοποιημένη αντάρτισσα του άστεως

Η έκδοση με τίτλο The Diaries of Vivienne Westwood, το πρόσφατο μανιφέστο της, είναι μια ακόμη κίνηση της εμποτισμένη με πολιτική, η κεντρική ιδέα ενός δημιουργικού σύμπαντος που αν είχε μουσική θα ήταν πανκ. Προσωπική φίλη του Τζούλιαν Ασάνζ των Wikileaks, υπέρμαχος του περιβάλλοντος, μια αντάρτισσα του άστεως, η Vivienne Westwood είναι αυτή τη στιγμή στην Ύδρα και σίγουρα δεν θα ήθελε να είναι στις ΗΠΑ, εκεί όπου μια “σατανική, πολεμοχαρής γυναίκα” διεκδικεί την προεδρία συνεχίζοντας μια ατζέντα αφανισμού του πλανήτη όπως τον ξέρουμε.

“Οι άνθρωποι δείχνουν πιο άσχημοι από ποτέ... Είναι τόσο κομφορμιστές! Κανένας δεν σκέφτεται, απλώς αγοράζει. Είμαι σχεδιάστρια μόδας και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται: Ε, και τι παραπάνω ξέρει αυτή; Εγώ μιλάω απλώς για όλα αυτά τα σκουπίδια που κατακλύζουν τον κόσμο της μόδας. Προτείνω να αγοράζετε λιγότερα και να επιλέγετε σωστά. Οι γρήγορες και εύκολες λύσεις έχουν κάνει τους νέους να μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους. Αυτοί που ξεχωρίζουν περισσότερο, τους οποίους και παρατηρώ συνήθως, είναι οι άνθρωποι κοντά στην ηλικία μου” είχε πει στο παρελθόν η ατρόμητη Westwood που ό,τι και αν κάνει εκεί στο νησί έχει την προτεραιότητα που υπηρετεί.

Η κλιματική αλλαγή και όχι η μόδα είναι πλέον η προτεραιότητά μου” έχει πει. “Διαχειριστήκαμε λάθος τον κόσμο” είναι μια παραδοχή που η ίδια, “πράσινη” Westwood θέλει να αλλάξει, μια εξομολόγηση της φορά. Η Πάμελα Άντερσον και ο Juergen Teller θα την ακολουθήσουν όπου και αν τους υποδείξει η 75χρονη.

Είναι ηγέτης και εκείνοι το ξέρουν.

pamela VIVIENNE YDRA3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ