ΜΟΔΑ

Έγκλημα μόδας: Το Παρίσι ένα απάνθρωπο σκλαβοπάζαρο ρατσισμού για μοντέλα;

Έγκλημα μόδας: Το Παρίσι ένα απάνθρωπο σκλαβοπάζαρο ρατσισμού για μοντέλα;
Facebook/BoF

Κανονικά η Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι θα έπρεπε να απασχολεί την ειδησεογραφία του lifestyle με τις τάσεις, τις αποκαλύψεις, τις καλλονές και τις υπερβάσεις του στιλ που φέρει κομψότητα. Δυστυχώς μας απασχολεί για ρατσισμό, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και εκφοβισμό και όλα αυτά μετά από την ανάρτηση στο Instagram ενός επαγγελματία της μόδας.

Μετά την καταγγελτική ανάρτηση στο Instagram του επιδραστικού πράκτορα μοντέλων και παράγοντα της βιομηχανίας James Scully τόσο ο οίκος Balenciaga όσο και ο οίκος Lanvin βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια οργή από φήμες που κατηγορούν τη μόδα στο Παρίσι για "λευκή" πασαρέλα και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

"Είμαι απογοητευμένος από την επίσκεψη μου στο Παρίσι με όσα μαθαίνω ότι κάνουν οι συνήθεις ύποπτοι. Με ενόχλησε ιδιαίτερα όσα άκουσα από πολλά κορίτσια ότι χθες στο casting του Balenciaga οι υπεύθυνες του οίκου Madia & Ramy (αυτές οι serial abusers) ανάγκασαν περισσότερα από 150 κορίτσια να στριμωχτούν στο κλιμακοστάσιο για περισσότερες από 3 ώρες για να τις δουν" γράφει.

"Όπως συνηθίζουν έκλεισαν την πόρτα πίσω τους, πήγαν να φάνε και τους έσβησαν τα φώτα... Αυτό δεν ήταν μόνο σαδιστικό και σκληρό, ήταν και επικίνδυνο για τα κορίτσια, πολλά από τα οποία μου έκαναν λόγο για ψυχικό τραύμα. Τα περισσότερα από τα κορίτσια ζήτησαν από το πρακτορείο τους να αποχωρήσουν από τα casting των οίκων Balenciaga αλλά και από τους Hermes και Ellie Saab γιατί δεν θέλουν να τους φέρονται σαν ζώα" καταγγέλει.

https://www.instagram.com/p/p

Ο οίκος Balenciaga ανήκει στον κολοσσό πολυτελείας Kering που πρέπει να γνωρίζει τι κάνουν οι υπάλληλοι της πριν κληθεί να αντιμετωπίσει μηνύσεις" προσθέτει για να συνεχίσει. "Επιπλέον άκουσα από πολλούς ατζέντηδες ότι πήραν τελεσίγραφο από τον οίκο Lanvin να μην στείλουν μοντέλα που δεν είναι λευκά. Και ένας άλλος μεγάλος οίκος μόδας προσπαθεί να ανεβάζει με ύπουλο τρόπο 15χρονα στις πασαρέλες του Παρισιού! Μου είναι αδιανόητο ότι οι άνθρωποι δεν δείχνουν σεβασμό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή τις ζωές και τα συναισθήματα αυτών των κοριτσιών, ειδικά όταν πολλά από αυτά δεν έχουν κλείσει καν τα 18 και σίγουρα δεν έχουν τα εφόδια για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους εδώ. Αν αυτή η συμπεριφορά συνεχιστεί θα έχουμε μια πολύ σκληρή Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Σας παρακαλώ μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μου και εγώ θα τις επικοινωνώ. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε την αλλαγή και να επιστρέψουμε τη δύναμη και το λόγο στα μοντέλα και τους ατζέντηδες -όπως και πρέπει. Σας παρακαλώ μοιραστείτε την ανάρτηση μου #watchthisspace" καταλήγει.

Ο αντίλογος

https://www.instagram.com/p/p

Από την πλευρά της η σχεδιάστρια μόδας Bouchra Jarrar του Lanvin αναφέρθηκε στις "λευκές πασαρέλες" μετά την παρουσίαση της συλλογή της.

Ερωτηθείσα εάν ήταν σημαντικό γι αυτήν να παρουσιάσει στην πασαρέλα γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και φυλών η Jarrar απάντησε: "Αυτό είναι ακριβώς που ήθελα να εκφράσω. Μου αρέσει να εμφανίζω μία μικτή εικόνα στα σόου που παρουσιάζω".

Βέβαια ο οίκος αποχώρησε από το πρακτορείο μοντέλων που διαθέτει ο Σκάλι, λίγο πριν παρουσιάσει την τελευταία του συλλογή.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAZ πολλές είναι οι εταιρίες που έχουν θορυβηθεί από τις κατηγορίες του Scully για ρατσιστική συμπεριφορά και δεν θέλουν να θεωρηθούν πως ανήκουν στους οίκους που υιοθετούν ρατσιστικές συμπεριφορές.

Ο ίδιος ο Αντουάν Αρνό, γιος του Μπερνάρ Αρνό και διάδοχος του στην ηγεσία του κολλοσού πολυτελείας LVMH (οπότε και αντίπαλο δέος της Kering) προέτρεψαν όποιον παρατηρήσει ρατσιστικές συμπεριφορές στην εταιρία, να τις καταγγείλει απευθείας σ’ αυτόν.

Αν και η μαροκινής καταγωγής Jarrar ισχυρίστηκε ότι θέλησε να γιορτάσει με τη συλλογή της τη γυναικεία γοητεία σε όλες τις αποχρώσεις της πολλοί αναρωτήθηκαν που ήταν η ποικιλομορφία στο show της 46χρονης σχεδιάστριας.

Από τα 42 μοντέλα που συμμετείχαν δύο από αυτά – η Τζόουν Σμολς και η Αλίσια Μπούρκ - ήταν μαύρα και άλλα δύο – η Λούπινγκ Γιανγκ και η Γιου Χαν – ήταν Κινέζες.

Μετά την ανάρτηση του Scully o οίκος μόδας Balenciaga απέλυσε τις casting director που φέρονται να φέρθηκαν απάνθρωπα στα μοντέλα, τις Maida Gregori Boina και Rami Fernandes και απολογήθηκε με επίσημη επιστολή του στα πρακτορεία που τις αντιπροσώπευαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ