ΜΟΔΑ

Pink Star: Το διαμάντι των $71.2 εκ. πιο πολύτιμος λίθος στον κόσμο

Pink Star: Το διαμάντι των $71.2 εκ. πιο πολύτιμος λίθος στον κόσμο

Επιβεβαιώνοντας τους εκτιμητές του οίκου Sotheby's το ροζ και μεγάλο σαν δάμασκηνο διαμάντι "Pink Star" πωλήθηκε στην τιμή των 71,2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών στο Χονγκ Κονγκ καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για πολύτιμη πέτρα που πωλείται σε δημοπρασία.

"Ο οίκος Sotheby's του Χονγκ Κονγκ είναι πολύ υπερήφανος που πέτυχε το ρεκόρ αυτό", δήλωσε η πρόεδρος για την Ασία του οίκου, υπογραμμίζοντας ότι καταγράφηκε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ γι' αυτό το είδος κοσμήματος.

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, παγκόσμιος πρόεδρος του τμήματος κοσμημάτων του Σόθμπι'ς, που διηύθυνε τη δημοπρασία, μίλησε για "ιστορική πώληση".

Το διαμάντι 59,60 καρατίων είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του που έχει πιστοποιηθεί ποτέ από το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο.

Η δημοπρασία διήρκησε πέντε λεπτά. Η τιμή εκκίνησης ήταν σχεδόν 56 εκατομμύρια δολάρια. Ο αγοραστής του το κατακύρωσε τηλεφωνικά.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το "Oppenheimer Blue", ένα μπλε διαμάντι 14,6 καρατίων που κοσμούσε δακτυλίδι, το οποίο πωλήθηκε στη Γενεύη από τον οίκο Christie's αντί 57,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν το ροζ, το μπλε

reuters diamanti

Πηγή: REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Το "The Oppenheimer Blue" των 14,62 καρατίων που κατείχε τον τίτλο του πιο ακριβού διαμαντιού στον κόσμο έχει σχήμα τραπεζιού και κοσμήθηκε πάνω σε πλατίνα, δημιουργώντας το πιο όμορφο μπλε δαχτυλίδι και το καλύτερο ποιότητας μπλε διαμάντι που έχει εμφανιστεί σε δημοπρασία.

Πήρε το όνομά του από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, Φίλιπ Οπενχάιμερ (Philip Oppenhaimer), έμπορο διαμαντιών και ιδιοκτήτη της εταιρείας “De Beers”.

Ο πολύτιμος λίθος πήρε τον τίτλο και τη δόξα της "Γλυκιάς Ιωσηφίνας", το διαμάντι 16,08 καρατίων που αγόρασε σε ανάλογη δημοπρασία ο Τζόσεφ Λο, κινέζος επιχειρηματίας για την 7χρονη κόρη του.

Τα μπλε διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς αποτελούν το 0,0001% από το σύνολο όλων των διαμαντιών που υπάρχουν στον κόσμο. Συγκεκριμένα, τοποθετούνται στη δεύτερη θέση σπανιότητας, ακριβώς μετά από τα κόκκινα διαμάντια, τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 100 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παγκόσμια ρεκόρ

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ για το ποιο ακριβό διαμάντι το είχε ο οίκος Sotheby's, όταν είχε δημοπρατήσει τη "Γλυκιά Ζοζεφίνα" για 28,5 εκατ. δολάρια, το 2015.

Το 2013, ο ίδιος οίκος κατόρθωσε καταρχήν να πουλήσει ένα ροζ διαμάντι, το "Ροζ Αστέρι" για 83.2 εκατ. δολάρια, αλλά ο αγοραστής υπαναχώρησε πριν την αγορά. Το διαμάντι παραμένει απούλητο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ