ΜΟΔΑ

Μet Gala 2017: 91 λήψεις μόδας στο πιο αιρετικό κόκκινο χαλί της χρονιάς

Μet Gala 2017: 91 λήψεις μόδας στο πιο αιρετικό κόκκινο χαλί της χρονιάς

Για ακόμη μια χρονιά η Anna Wintour της Vogue, οικοδέσποινα του πιο "σκληρού" event της Νέας Υόρκης εδώ και χρόνια, έφερε τις πιο εκλεκτές, περιώνυμες, απαστράτουσες διασημότητες στο κόκκινο χαλί του 69ου Met Gala.

Σχεδιαστές μόδας, διασημότητες, μεγιστάνες του πλούτου και τιτάνες της τεχνολογίας που πήραν την έγκριση από την γυναίκα της αμερικανικής Vogue, Anna Wintour κατέφθασαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης για τη μεγάλη γιορτή μόδας που διοργανώνεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Μαϊου.

Η λίστα των καλεσμένων για το φετινό γκαλά που πραγματοποιήθηκε χθες 1η Μαϊου ήταν πιο περιορισμένη από ποτέ.

Πηγή προσκείμενη στους διοργανωτές της εκδήλωσης ανέφερε πως οι παρευρισκόμενοι ήταν λιγότεροι από τους 610 καλεσμένους στο περσινό γκαλά, ώστε φέτος να είναι πιο κλειστό και ιδιωτικό.

Από τότε που η Wintour ανέλαβε την προεδρία το 1995, το γεγονός έχει λάβει "εξωπραγματικές" διαστάσεις και έχει γίνει πιο λαμπερό από ποτέ. Όλοι οι αστέρες, από την Μπιγιονσέ έως την Ρις Γουίδερσπουν και από τον Ντέρεκ Τζέτερ έως τον Τζόρτζ Κλούνεϊ, όλοι προετοιμάζονται μήνες για το γεγονός. Λαμπεροί ήταν και οι "οικοδεσπότες" της βραδιάς Τομ Μπρέιντι, Ζιζέλ Μπούντχεν, Κέιτι Πέρι και Φαρέλ Γουίλιαμς.

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη Γιαπωνέζα σχεδιάστρια μόδας Rei Kawakubo, δημιουργική οραματίστρια που ίδρυσε την πρωτοποριακή ετικέτα Comme des Garçons. Μοντέλα εμφανίστηκαν με φλοράλ κομμάτια και στο κέντρο της αίθουσας τοποθετήθηκε ένα τεράστιο γλυπτό από άνθη.

Οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία avant-garde εμφάνιση. Ανάμεσα σε πολλούς ξεχώρισαν οι Κάρολαϊν Κένεντι, Rihanna, Κέιτι Πέρι αλλά και η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ που φέτος έφθασε στο γκαλά με την Κέιτ Χάντσον και τη Ναόμι Γουότς. Η Madonna εμφανίστηκε με φόρεμα – παραλλαγή του Τζέρεμι Σκοτ του Moschino και η Σελίν Ντιόν με δερμάτινη Atelier Versace δημιουργία.

To Met Gala διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1946 ως φιλανθρωπικός χορός. Σήμερα είναι μία από τις εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη στις οποίες συγκεντρώνονται τα περισσότερα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το 2016 συγκεντρώθηκε το ποσό των 13.5 εκατ. δολαρίων για το Ινστιτούτο Κοστουμιών της Άννα Γουίντουρ στο MET.

Το κόστος της λάμψης

Η τιμή των εισιτηρίων για το φετινό Met Gala επίσημα γνωστό ως Costume Institute Gala ή Met Ball ξεκινούσε από 30.000 δολ. για ένα άτομο κα έφθανε τα 50.000 δολ. Όμως, δεν διασφαλίζεται η είσοδος στο γκαλά ακόμη και αν κάποιος είναι ένας από τους 100 Φίλους του Ινστιτούτου Κοστουμιών, την επιτροπή που βοηθά στη συγκέντρωση πόρων για το κέντρο στο Μητροπολιτικό Μουσείο

Η Άννα θέτει εξαιρετικά περιοριστικούς όρους για το ποιος μπορεί να αγοράσει ένα εισιτήριο", δήλωσε γνωστή κοσμική, η οποία παρακολουθεί την εκδήλωση εδώ και χρόνια. "Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω, οι οποίοι είναι μέλη της οργάνωσης Φίλοι του Ινστιτούτου Κοστουμιών και έχουν τα χρήματα να πληρώσουν, έχουν απορριφθεί. Η Άννα αποφασίζει ότι δεν μπορούν να παρευρεθούν. Τέλος".

"Επίσης τα εισιτήρια των Φίλων κοστίζουν περισσότερο. Η συντάκτρια του Vogue Λόρεν Σάντο Ντομίνγκο και η διευθύντρια δημιουργικού της Estée Lauder, Έριν Λόντερ πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο. Αλλά γνωρίζω τουλάχιστον 10 ανθρώπους που είναι Φίλοι του Ινστιτούτου Κοστουμιών και δεν τα κατάφεραν", ανέφερε.

"Ξέρω γυναίκες [στην επιτροπή Φίλων] που απογοητεύονται πραγματικά επειδή δεν μπορούν να φέρουν τους συζύγους τους" πρόσθεσε ο Κάμερον Σίλβερ, ιδρυτής του πολυτελούς vintage καταστήματος "Decades" στο Λος Άντζελες, ο οποίος παραβρέθηκε πέντε φορές στο gala. "Είναι μια πολύ ακριβή έξοδος για κορίτσια" σημείωσε.

Συμπάθειες και αντιπάθειες

Το supermodel Coco Rocha που υπήρξε για χρόνια καλεσμένη στο Met Gala δήλωσε στην New York Post ότι φέτος δεν έλαβε πρόκληση. "Δεν ξέρω τον λόγο. Θα πρέπει να ρωτήσετε την Anna" ανέφερε. Η στυλίστρια διασημοτήτων Rachel Zoe προσκλήθηκε να καθίσει στο τραπέζι του σχεδιαστή υποδημάτων Μπράιαν Άτγουντ το 2007, αλλά στη συνέχεια απαξιώθηκε, επειδή φέρεται να είχε καυχηθεί σε συνέντευξη της στους New York Times ότι είχε μεγαλύτερη επιρροή από την Anna Wintour.

Όσοι τελικά παίρνουν πρόσκληση για το γκαλά πρέπει να πληρώσουν αδρά εκτός κι αν πρόκειται για διασημότητα που προσκαλείται από σχεδιαστή μόδας ή εταιρικό χορηγό.

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κάποιος ένα εισιτήριο, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει κράτηση τραπεζιού. Το κόστος ανέρχεται σε 275.000 δολάρια έως 500.000 δολάρια. Τυπικά είναι κλεισμένα από χορηγούς, όπως η Apple και η Warner Bros, και από οίκους μόδας όπως ο "Maison Valentino".

"Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που είναι πολύ πρόθυμοι να δωρίσουν 250.000 δολ. αλλά δεν είναι σε θέση να κλείσουν ένα τραπέζι επειδή κάποιοι εταιρικοί χορηγοί τα έχουν πρώτοι “καπαρώσει”" δήλωσε ο Σίλβερ.

Χορηγοί όπως η Yahoo, που διέθεσε τρία εκατομμύρια δολάρια για δύο τραπέζια στο γκαλά του 2015, συντηρούν την εκδήλωση και τα εκθέματα του Μουσείου. Και συνήθως έχουν θέση στο περιοδικό Vogue. Η Μαρίσα Μάγιερ διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας το 2013 εμφανίστηκε σε άρθρο και φωτογράφηση στο Vogue.

Όλοι όσοι εξασφαλίζουν ένα τραπέζι πρέπει να υποβάλουν τον κατάλογο των προσκεκλημένων τους στη Wintour για έγκριση. Ελέγχει επίσης σε ποιο τραπέζι κάθονται μεγάλες προσωπικότητες και προτείνει προσεκτικά, ποιοι ηθοποιοί και μοντέλα παρακάθονται ως καλεσμένοι των σχεδιαστών μόδας. Οι σχεδιαστές ντύνουν τους καλεσμένους τους για την εκδήλωση.

Οι εκλεκτοί μιας εκλεκτής

Όποιοι είναι αρκετά τυχεροί και εγκριθούν από τη Wintour πρέπει να μην απουσιάσουν από την εκδήλωση. "Ξέρω ανθρώπους που αποφάσισαν να μην πάνε μία χρονιά, επειδή δεν ήταν στην πόλη ή δεν τους άρεσε το θέμα", είπε η γνωστή κοσμική. "Μόλις το κάνετε αυτό, δεν θα προσκληθείτε ξανά" τόνισε.

"Όλοι περπατούν στο κόκκινο χαλί" σύμφωνα με τον Σίλβερ (το οποίο φέτος ήταν μπλε) "αλλά κανένας δεν προσέχει τους λιγότερο γνωστούς καλεσμένους. Είναι ένα από τα πιο υποτιμητικά πράγματα να περπατήσετε εκείνες τις σκάλες ως άγνωστοι. Έχω δει τόσους πολλούς ανθρώπους να τρέχουν σε αυτές τις σκάλες και να φαίνονται καταπληκτικοί, αλλά δεν είναι αναγνωρίσιμοι (όχι αρκετά για να τους δώσουν σημασία οι παπαράτσι)".

Το Met Gala είναι τα Όσκαρ της Νέας Υόρκης. Όταν γυρνάς και βλέπεις τον Κάνιε από τη μία πλευρά και την Τέιλορ Σουίφτ από την άλλη και άλλες διασημότητες κάθε φορά που γυρίζεις το κεφάλι, είναι δύσκολο να μείνεις απογοητευμένος, ανέφερε η Μάγιερ.

"Μπορείς να μιλήσεις σε όλους, όλοι είναι πολύ φιλικοί. Όταν το εισιτήριο κοστίζει 50.000 δολ. και έχετε λάβει την έγκριση της Anna Wintour, σας αξίζει να είστε εκεί" σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ