ΜΟΔΑ

Faux bijoux των 12 ευρώ αποδεικνύεται διαμάντι 26 καρατίων

Faux bijoux των 12 ευρώ αποδεικνύεται διαμάντι 26 καρατίων
@Sothenys

Μια έκπληξη ανέλπιστη προέκυψε στα αργαστήρια του οίκου δημοπρασιών των Sotheby's. Όπως αποκαλύφθηκε το μονόπετρο που αγοράστηκε σε ένα παλιατζίδικο ως faux bijoux αντί μόλις 10 στερλίνων είναι στην πραγματικότητα ένα μονόπετρο με διαμάντι 26 καρατίων.

Το απρόσμενο στην αξία του κόσμημα θα πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στις 7 Ιουνίου στο Λονδίνο σε τιμή μεταξύ 250.000 και 350.000 στερλινών (έως 450.000 ευρώ) ήτοι σε τιμή έως 35 φορές υψηλότερη από αυτήν της αγοράς αυτού του κομψού δακτυλιδιού με τη λευκή πέτρα σε σχήμα μαξιλαριού.

To πολύτιμο faux bijoux το οποίο φορούσε η ιδιοκτήτριά του "για να πάει για ψώνια, στην καθημερινή της ζωή επί τρεις δεκαετίες αγνοώντας παντελώς τον θησαυρό που είχε στο δάκτυλο" είναι εντυπωσιακό δήλωσε η Τζέσικα Γουίνταμ, υπεύθυνη του τμήματος κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών.

"Κανείς δεν είχε ιδέα για την πραγματική του αξία", πρόσθεσε, ίσως λόγω της σχετικής του λάμψης που "μπορούσε να ξεγελά και να δίνει την εντύπωση ότι η πέτρα δεν ήταν αληθινή".

Το κόσμημα πιθανόν χρονολογείται στον 19ο αιώνα, εποχή κατά την οποία οι τεχνίτες κοπής διαμαντιών έδιναν μεγαλύτερη βαρύτητα στο μέγεθος παρά στη λάμψη της πολύτιμης πέτρας.

"Οι τεχνίτες κοπής εργάζονταν περισσότερο με το φυσικό σχήμα για να διατηρήσουν όσο το δυνατό περισσότερο βάρος", εξήγησε η υπεύθυνη του Sotheby's.

JESS SOTHEBYS

Courtesy of Jessica Wyndham@Sothebys

Μόλις πρόσφατα, έπειτα από μια συζήτηση με έναν χρυσοχόο, η κάτοχος του κοσμήματος συνειδητοποίησε ότι το μονόπετρο μπορεί τελικά να κοστίζει πολύ περισσότερο από μια χούφτα στερλίνες. Αφού ανέθεσε στον οίκο δημοπρασιών την πώλησή του, το διαμάντι πιστοποιήθηκε από το Αμερικανικό Γεμολογικό Ινστιτούτο. Η κάτοχός του είναι "κατενθουσιασμένη", υπογράμμισε η Τζέσικα Γουίνταμ. "Και ποιος δεν θα ήταν σε μια παρόμοια κατάσταση;" αναρωτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ