OSCARS

Όσκαρ 2017: Οδηγός για αρχάριους λύνει όλες τις απορίες

Όσκαρ 2017: Οδηγός για αρχάριους λύνει όλες τις απορίες

Έχετε ανοιχτή πρόσκληση στη μεγαλύτερη γιορτή του Χόλιγουντ, την 89η τελετή των Όσκαρ 2017 και δεν ξέρετε τίποτα για αυτή;

Ο παρακάτω οδηγός για αρχάριους (αν και στα αγγλικά θα τον όριζες ως Oscars for Dummies 2017) θα δώσει απαντήσεις σε πολλές, βασικές, απορίες. Όπως αυτές:

Τι ώρα ξεκινάνε;

To κόκκινο χαλί ξεκινάει στις 7 p.m. ET, περίπου δηλαδή στη μία τα μεσάνυχτα. Η τελετή απονομής ξεκινάει δύο ώρες περίπου αργότερα.

Που μπορώ να τα δω;

Aποκλειστικά στην Cosmote TV. Το οσκαρικό πρόγραμμα της COSMOTE TV ξεκινά το βράδυ της Κυριακής στις 23.10 με την εκπομπή Buzz (COSMOTE CINEMA 1HD), που φιλοξενεί αποκλειστική συνέντευξη του βραβευμένου με 3 OSCAR σκηνοθέτη και σεναριογράφου Όλιβερ Στόουν και στη συνέχεια ο Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Μαζί με τους Χριστίνα Μπίθα και Γιώργο Σατσίδη θα κάνουν μία συζήτηση προπομπό της τελετής με αναλύσεις και προγνωστικά με την κάλυψη να στις 00.00 με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί του Dolby Theatre, τις αποκλειστικές δηλώσεις και τις εμφανίσεις των σταρ.

Θα ακολουθήσει το pre-show στις 02.00 και στις 03.30 θα ξεκινήσει η 89η Τελετή Απονομής των Βραβείων OSCAR με παρουσιαστή τον Τζίμι Κίμελ.

Η ζωντανή μετάδοση της λαμπερής τελετής θα πραγματοποιηθεί σε ταυτόχρονη μετάδοση από το COSMOTE CINEMA 1HD με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και την Χριστίνα Μπίθα, αλλά και από το COSMOTE CINEMA 2HD στην πρωτότυπη μετάδοση.

Και αν δεν μπορώ να ξενυχτήσω;

Η απονομή θα προβληθεί και με υπότιτλους, την Κ. Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στο COSMOTE CINEMA 2HD, από τις 21.00 με την άφιξη των πρωταγωνιστών, και τις 22.00 με την λαμπρή τελετή.

Και αν δεν έχω COSMOTE TV;

Το CNN θα ξεκινήσει το LIVE! Blogging στις 00.00 οπότε είστε προσκεκλημένοι.

Ποιος θα τα παρουσιάσει;

Ο Τζίμι Κίμελ που είναι και ο παρουσιαστής της βραδινής ζώνης του ABC, του δικτύου που έχει αποκλειστικά δικαιώματα στην τηλεοπτική προβολή της βραδιάς στις ΗΠΑ.

Δεν είναι σύμπτωση. Επίσης είναι η πρώτη του παρουσίαση της τελετής των Όσκαρ με τα Εmmys να έχουν προηγηθεί μια χρονιά πριν.

Θα είναι καλύτερος από τους Τζέιμς Φράνκο & Αν Χάθαγουεϊ;

Πιθανό. Αυτό ήταν και το χειρότερο ντουέτο παρουσιαστών στην ιστορία του θεσμού οπότε δύσκολα τους συναγωνίζεται κανείς.

Για άλλους εξίσου κακός ήταν ο παρουσιαστής του 2011, ο καυστικός Seth MacFarlane του Family Guy και άλλων προϊόντων που σχολιάζουν την κουλτούρα των ΗΠΑ. Η Ακαδημία δεν εκτίμησε πολύ το χορεττικό του We Saw Your Boobs (σε ελεύθερη απόδοση: Είδαμε τα βυζάκια σου).

Δεν έχω δώσει την παραμικρή σημασία, ποιά είναι τα φαβορί;

Το La La Land με 14 υποψηφιότητες που για πολλούς είναι υπερβολικό αλλά συνέβη. Δυνατά όμως παίζουν και το λυρικό δράμα ενηλικίωσης Moonlight αλλά και το Manchester by the Sea που μιλάει για την τραγωδία της ζωής. Καθόλου για γέλια.

Όσκαρ 2017: Το CNN προβλέπει τους μεγάλους νικητές

Πολλοί κριτικοί εξαίρουν το sci-fi Arrival ενώ το Hidden Figures που αφηγείται την αληθινή ιστορία τριών τριών Αφροαμερικανίδων, που δουλεύουν στην NASA σαν ανθρώπινοι υπολογιστές κάνοντας πράξεις και αναλύοντας μαθηματικά δεδομένα για τις πρώτες επιτυχημένες εξορμήσεις της υπηρεσίας στο διάστημα, μεταξύ των οποίων η αποστολή με τον John Glenn, που ήταν ο πρώτος Αμερικάνος, που βρέθηκε στο διάστημα και σε τροχιά γύρω από την Γη το 1962.

Αυτές οι ταινίες έκοψαν εισιτήρια;

Όχι όλες. Το Moonlight είναι σινεφίλ και ανεξάρτητο, το La La Land είναι μια ταινία από το Χόλιγουντ για το Χόλιγουντ αλλά με αυστηρά νούμερα το Hidden Figures που έχει ήδη $146 εκατομμύρια σε εισπράξεις θεωρείται το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά φιλμ από τις υπόλοιπες εννιά ταινίες της Κατηγορίας Καλύτερης Ταινίας.

Πόσες!;

Εννιά. Η Ακαδημία μπορεί να προτείνει από πέντε έως δέκα ταινίες στην κατηγορία αυτή κάθε χρονιά.

Είναι πολλές.

Πολύ και η τελετή μεγάλη. Η Ακαδημία έχει ορέξεις να χορτάσει με θέαμα και βραβεία τη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η Ακαδημία δεν είναι κάποιοι παράγοντες του Χόλιγουντ που κάνουν φυλετικές διακρίσεις;

Ήταν. Φέτος η διαφορετικότητα είναι παρούσα και υπάρχουν αρκετοί μαύροι υποψήφιοι για να δώσουν τέλος στο #OscarsSoWhite.

Θα νικήσουν;

Πολύ σίγουρη θεωρείται η νίκη του Ντένζελ Ουάσινγκτον για Α Αντρικό Ρόλο και της Βαϊόλα Ντέιβις για Β' Γυναικείο. Για την ίδια ταινία, το Fences.

Γιατί όλοι τα αποκαλούν Όσκαρ ενώ πρόκειται για τα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου και Επιστημών;

Το πρώτο αγαλματίδιο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου έφερε τον επισημότερο τίτλο αλλά ο αστικός μύθος θέλει την βιβλιοθηκονόμο της Ακαδημίας Margaret Herrick που το 1929 σχολίασε ότι το χρυσό αγαλματίδι της θύμιζε τον θείο της Όσκαρ. Η Ακαδημία το υιοθέτησε και επίσημα το 1939.

Το μόνο που με ενδιαφέρουν είναι τα ρούχα. Ποια θα είναι βασίλισσα στο κόκκινο χαλί φέτος;

Μάλλον η Emma Stone. Βέβαια οι paparazzi θα ενθουσιαστούν και με τις Amy Adams, Scarlett Johansson, Naomie Harris, Felicity Jones, Brie Larson, Janelle Monae, Charlize Theron, Natalie Portman, Alicia Vikander και Michelle Williams. Ας θυμηθούμε κάποιες από τις περσινές εμφανίσεις, όχι;

Είναι σεξιστικό που αναφέρεσαι μόνο σε γυναίκες.

Οι άντρες είναι όλοι βαρετοί και ίδιοι ενώ δεν πουλάνε και πολύ. Αν πρέπει πάντως να δώσεις σημασία σε κάποιους θα είναι εκεί οι Andrew Garfield, Gael García Bernal, Chris Evans, Leonardo DiCapriο, The Rock, Denzel Washington. A, και ο Ryan Gosling.

Μου αρέσουν οι διάσημοι όταν κάνουν τολμηρά πράγματα στη σκηνή.

Kαλή τύχη, Δεν νομίζω να συμβεί σήμερα αυτό:

Κάτι άλλο;

Δεν νομίζω να υπάρχει 73χρονος φέτος που έχει διάθεση να κάνει pushups με το ένα χέρι όπως ο Τζακ Πάλανς. Ούτε κάποιος Μπρόντι να φιλήσει χωρίς λόγο την Χάλι Μπέρι. Σϊγουρα δεν έχουμε Μάρλον Μπράντο να μποϊκοτάρει την τελετή για καταπάτηση των ανθρωπινων δικαιωμάτων όπως στα 70s.

Μα δεν θα έχει πολιτική η βραδιά;

Μα και βέβαια. Πολλοί περιμένουν να ακούσουν όλα όσα έχει να πει η βιομηχανία του θεάματος στην οθόνη για τον πρόεδρο Τραμπ και την πολιτική του στο μεταναστευτικό, τους διεμφυλικούς και άλλα βασικά δικαιώματα πολιτών που καταπατώνται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τα παρακολουθήσει;

Έχει ενημερώσει πως όχι αλλά αυτό θα το επιβεβαιώσουμε από το Twitter του. Στο πρόσφατο παρελθόν ο 45ος πρόεδρος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τα Όσκαρ και είχε προτείνει τον εαυτό του για παρουσιαστή αλλά τότε ήταν 2015.

https://www.instagram.com/p/p

Τι τρέχει με τη Μέριλ Στριπ; Πόσες υποψηφιότητες θα μαζέψει;

Είκοσι τουλάχιστον. Είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες από όλες και έχει είκοσι περισσσότερες από εμένα και εσένα. Δεν θα νικήσει όμως. Όχι.

Που να στοιχηματίσω τα λεφτά μου;

Δεν μπορώ να μιλήσω για τζόγο αλλά αν το ερώτημα είναι απλά ρητορικό σίγουρα φαβορί είναι τα Zootopia, το La La Land για Emma Stone και Σκηνοθεσία, η Βαϊόλα Ντέιβις και από εκεί και πέρα ό,τι σας φωτίσει κάποιος άλλος. Όχι εγώ.

Θα πρέπει να υπομείνω κακές ερμηνείες τραγουδιών;

Μάλλον όχι. Φέτος θα εμφανιστούν στη σκηνή όλοι οι υποψήφιοι τραγουδιού. Sting, John Legend, Justin Timberlake και Lin-Manuel Miranda.

Συνέχεια λένε κάτι για αυτόν τον Miranda, κάτι σε EGOT. Τι είναι το EGOT;

Είναι το ακρωνύμιο των Emmy, Grammy, Oscar και Tony, τα τέσσερα σημαντικά βραβεία στην Αμερική του θεάματος. Μόνο 12 άνθρωποι στην ιστορία της σόουμπιζ έχουν κερδίσει και τα τέσσερα. Εάν ο Miranda κερδίσει για το τραγούδι του στο Moana της Disney θα είναι ο 13ος.

Τι άλλο μπορώ να περιμένω;

Όχι κάποιον γυμνό να περνάει πίσω από τον συμπαρουσιαστή David Niven.

Τότε;

Το λες και αχαριστία...

Η φετινή 89η τελετή των βραβείων Oscar την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ζωστανά στην COSMOTE TV.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ