ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια»: η λυρικότητα του Γιώργου Σεφέρη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

«Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια»: η λυρικότητα του Γιώργου Σεφέρη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Από την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, μια έκθεση γεμάτη από ποίηση και σπουδαίο πνεύμα αποκαλύπτει τον Γιώργο Σεφέρη μέσα από τις εικαστικές τέχνες.

Η έκθεση με τίτλο "Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία" στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη συνεχίζει τη σειρά των αφιερωματικών του εκθέσεων στους κορυφαίους Έλληνες ποιητές.

Μετά τον "Κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική" που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2011 και την έκθεση "Κ. Π. Καβάφης – Ζωγραφισμένα: 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί η έκθεση σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά, Διευθυντή του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, με τη συμπαράσταση του Παναγιώτη Ροϊλού, καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, κάτοχο της Έδρας "Γιώργος Σεφέρης" στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ -η οποία συμπληρώνει σαράντα χρόνια από την ίδρυση της- η έκθεση μας υπενθυμίζει την υπεροχή του σπουδαίου Έλληνα στο λόγο και το έργο του.

"Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής μαρτυρούν, σε αυτήν την έκθεση, πέρα από τη διαφορετικότητα των πλαστικών τους διατυπώσεων, την αλήθεια του περιεχομένου τους, τη δική τους ξεχωριστή κυρίαρχη ή διακριτική, ποιητική διάσταση" αναφέρει ο Μαυρωτάς στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης.

"Σαράντα Έλληνες καλλιτέχνες, με φαντασία και ζωντάνια, μοιράζονται τη δημιουργία τους με την ποίηση του Σεφέρη. Καλλιτέχνες, που αξιοποιούν τις δυνατότητές τους να δουν πιο μακριά, με ένα βαθύτερο τρόπο, αμεσότερο και, σε αρκετές περιπτώσεις, πρωτότυπο, τον ποιητικό του λόγο".

Η έκθεση περιλαμβάνει χειρόγραφα του Σεφέρη (ανάμεσα τους οι πρώτες εκδόσεις του, καθώς και το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών το 1963), έργα και αντικείμενα που φιλοτέχνησε ο ίδιος, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που τράβηξε από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι, την περίοδο 1918-1924, έως τα τελευταία του ταξίδια από τις συλλογές του ΜΙΕΤ, αποσπάσματα από κείμενα του ποιητή, με σχόλια για το έργο των Παναγιώτη Ζωγράφου (1790-1840 ή 1843) και Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1870-1934), εικονογραφήσεις ποιημάτων του από τους Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Τάσσο και Γιάννη Ψυχοπαίδη και έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίησή του (ανάμεσα τους οι Αδαμάντιος Διαμαντής (1900-1994), Σπύρος Βασιλείου (1902-1985), Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994), Γιάννης Τσαρούχη (1910-1989), Γιάννης Μόραλης (1916-2009) κ.α.

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ο κατεξοχήν Έλληνας ποιητής, που έχει βιώσει σε βάθος το δράμα του νέου ελληνισμού. Ξεριζωμένος ο ίδιος, σύγχρονος Οδυσσέας, αναζητά την ταυτότητα της νέας πατρίδας, μελετώντας και προβάλλοντας την αυθεντική παράδοση, χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς κούφιες εξάρσεις προγονοπληξίας. Στοχαστικά, με μοναδικό ήθος και βαθιά θλίψη, καταγράφει και εκφράζει το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας" συμπληρώνει ο Μαυρωτάς.

Όλα τα εκθέματα είναι δανεισμένα από την κυρία Άννα Λόντου, την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα-Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το ΜΙΕΤ, το Μουσείο Μπενάκη, τις εκδόσεις Ίκαρος, το Ίδρυμα Τσαρούχη, τη Συλλογή της Alpha Bank, τα αρχεία Γ.Π. Σαββίδη, Αλέξανδρου Κ Σαμαρά, τους συλλέκτες Σωτήρη Φέλιο, Γιώργο Νιάρχο, Αλέξη Τέτση, Γιώργο Σκριμιζέα, Διονύση Φωτόπουλο, Ν.Π. Παΐσιο, Φωτεινή Τριανταφύλλη, Θέμη Αλεξόπουλο και τους συμμετέχοντες εικαστικούς δημιουργούς κ.ά.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο όπου παρουσιάζονται κείμενα των Ελένη Αρβελέρ, Παναγιώτη Ροϊλού, Τάκη Μαυρωτά και Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Διάρκεια έκθεσης: 3 Νοεμβρίου 2017 –21 Ιανουαρίου 2018

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ