ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΦωςAthens: το πρώτο φεστιβάλ φωτογραφίας δρόμου στην Αθήνα θέλει το βλέμμα

ΦωςAthens: το πρώτο φεστιβάλ φωτογραφίας δρόμου στην Αθήνα θέλει το βλέμμα

Ο δρόμος έχει την δική του ιστορία για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους που "αιχμαλωτίζουν" τη στιγμή σε μεγάλες φωτισμένες λεωφόρους ή μικρά σκοτεινά στενάκια με πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους σε αυθόρμητα στιγμιότυπα.

Όλα αυτά τα κλικ συγκεντρώνονται και θα παρουσιαστούν στο πρώτο φεστιβάλ φωτογραφίας δρόμου από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Νοεμβρίου στο πολυχώρο Booze Αθήνα με ελεύθερη είσοδο.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Δώρα Λαβαζού από την iFocus μία εκ των τριών διοργανωτών του φεστιβάλ "πρόκειται για την πρώτη και μοναδική δωρεάν συνάντηση φωτογραφίας δρόμου στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Το ΦωςAthens είναι ένα φεστιβάλ φωτογραφίας που αφορά στον δρόμο, είτε πρόκειται για την καθαρή φωτογραφία δρόμου είτε τις σύγχρονες και καινούργιες τάσεις που έρχονται από το εξωτερικό. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση, της iFocus των BULB που είναι βαλκανική κολεκτίβα και των street hunters που είναι μια ιστοσελίδα που απευθύνεται σε φωτογράφους στο εξωτερικό".

Οργανώνουμε αυτό το φεστιβάλ δωρεάν για τους Έλληνες και δη για τους Αθηναίους, το οποίο θα περιέχει εργαστήρια με μεγάλα ονόματα Ελλήνων και ξένων εισηγητών. Εκτός από την έκθεση φωτογραφίας πρόκειται να γίνουν και φωτογραφικά εργαστήρια με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες καθώς επίσης ένα πλούσιο πρόγραμμα που αφορά σε φωτογραφικές δράσεις και εκθέσεις, οι οποίες προέκυψαν από διεθνή διαγωνισμό που έγινε από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο 2017" λέει η Λαβαζού. "Συγκεκριμένα, έχουμε ετοιμάσει σεμινάρια, όπως είναι τα walk and talk στα οποία 15 εισηγητές με το γκρουπ των συμμετεχόντων έχοντας συγκεκριμένο θέμα θα βγαίνουν στον δρόμο για να μαθαίνουν άμεσα πώς να τραβήξουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φωτογραφίες δρόμου".

Επιπλέον στο φεστιβάλ οι ίδιοι οι συμμετέχοντες έχουν επιλέξει τον εισηγητή με το θέμα που τους ενδιαφέρει. "Εμείς ως διοργανωτές σκεφτήκαμε να βάλουμε τον ίδιο τον ερασιτέχνη, αρχάριο ή επαγγελματία φωτογράφο σε μια διαδικασία να διαλέξει ο ίδιος τον εισηγητή του, αφού πρώτα βέβαια είχαμε ανεβάσει στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ το θέμα του κάθε σεμιναρίου, δηλαδή τι θα δείξει ο κάθε εισηγητής. Δηλαδή προέκυψε μια διάδραση καθώς και οι ενδιαφερόμενοι επέλεγαν τους εισηγητές, αλλά κι οι εισηγητές με την σειρά τους, τους ενδιαφερόμενους" λέει η Λαβαζού.

Στόχος των διοργανωτών όπως υπογραμμίζουν είναι να θεσμοθετηθεί αυτή η δράση και να γίνεται κάθε χρόνο, ώστε να συνδεθεί και με άλλα φεστιβάλ δρόμου που πραγματοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού όπως Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μαϊάμι.

"Θέλουμε να υπάρξει ένα κοινό δίκτυο και με εμάς στην Αθήνα. Βέβαια, απευθυνόμαστε και σε όλους τους πολίτες που αγαπούν τις φωτογραφίες δρόμου και καλούμε τους Αθηναίους να έρθουν να παρακολουθήσουν το αποτέλεσμα όλου αυτού του γεγονότος και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο επόμενο, το δεύτερο φεστιβάλ που πιθανόν να γίνει την άνοιξη του 2018, αφού εμείς την επόμενη κιόλας μέρα μετά την λήξη του, ξαναπιάνουμε δουλειά. Όποιος ενδιαφέρεται να μαθαίνει νέα μας μπορεί να απευθυνθεί στο www.photoathens.info".

Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται έχουν παραχωρηθεί από την διοργανώτρια του φεστιβάλ φωτογραφίας δρόμου, Δώρα Λαβαζού από το θεματικό περιοδικό iFocus για τον κόσμο της φωτογραφίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ