ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Pool party! Κατάδυση στην ιστορία της πισίνας μέσα από νέο λεύκωμα γεμάτο δροσιά

Pool party! Κατάδυση στην ιστορία της πισίνας μέσα από νέο λεύκωμα γεμάτο δροσιά

"Είναι απλώς μια δεξαμενή νερού, αρκετά μεγάλη για να μπεις μέσα" συνοψίζει ο Φράνσις Χόντσον (Francis Hodgson) συγγραφέας του βιβλίου "The Swimming Pool in Photography" (Η Πισίνα στη Φωτογραφία).

Όμως, όπως αποδεικνύει η καλαίσθητη έκδοση με φωτογραφίες του, η σχέση μας με την πισίνα είναι πολύ πιο περίπλοκη απ' ότι με έναν χώρο που απλά ασκούμαστε ή χαλαρώνουμε.

Η πισίνα ήταν το σκηνικό για μείζονες κοινωνικές αλλαγές: προκάλεσε μια επανεκτίμηση του τι θεωρείται "ευπρεπές" για τις γυναίκες όσον αφορά τη συμπεριφορά και την ενδυμασία, δημιούργησε έναν νέο χώρο για την κοινωνική συναναστροφή των φύλων και βοήθησε να προωθηθεί νέο ιδανικό της γυναικείας ομορφιάς.

Το που επιλέγει κάποιος να αφήσει την πετσέτα, αποκαλύπτει πολλά για το ποιος είναι: μέλος οικογένειας που απολαμβάνει διακοπές σε ένα θέρετρο, κάποιος που κάνει ηλιοθεραπεία δίπλα σε πισίνα σε σχήμα γάτας στο Μαϊάμι, ένας επισκέπτης σε υπαίθρια πισίνα του Λονδίνου. Η πισίνα είναι ο πόλος έλξης, αλλά η ιστορία είναι τα πρόσωπα που βουτούν στο νερό, και το πώς και το γιατί το κάνουν.

Οι πισίνες έγιναν γρήγορα σύμβολα κοινωνικής κατάστασης και πηγή πολλών διαφορετικών εμπειριών: αθλητισμό αναψυχής, χαλάρωση ή απλή ευχαρίστηση να βρίσκεται κάποιος στο νερό. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι οι κινηματογραφιστές και οι φωτογράφοι συνεχώς επιστρέφουν στην πισίνα ως θέμα και σκηνικό, αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου.

Οι αντικατοπτρισμοί του νερού και του φωτός καταγράφονται με αμέτρητους και μοναδικούς τρόπους στις περισσότερες από 200 συναρπαστικές ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες που περιλαμβάνονται στην έκδοση.

Οι φωτογραφίες είναι των Henri Cartier-Bresson, Gigi Cifali, Stuart Franklin, Harry Gruyaert, Emma Hartvig, Jacques Henri Lartigue, Joel Meyerowitz, Martin Parr, Paolo Pellegrin, Mack Sennett, Alec Soth, Larry Sultan, Alex Webb κά.

Μεταξύ άλλων στις σελίδες του βιβλίου φιλοξενείται φωτογραφία του 1961 αυτοκινήτου που έχει βυθιστεί σε πισίνα στο Μπέβερλι Χιλς, στην Καλιφόρνια, όταν ο μεθυσμένος οδηγός του έπεσε μέσα ή μία εντυπωσιακή φωτογραφία του 1962 της Blandine Fagedet, νικήτριας διαγωνισμού κατάδυσης γυναικών στην πισίνα Georges-Vallery στο Παρίσι, μία πισίνα στην άκρη γκρεμού με θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα που κόβει την ανάσα από κατοικία στην Ισπανία.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hatje Cantz Publishing ο καθηγητής Πολιτιστικών Σπουδών Francis Hodgson παρουσιάζει το νερό ως ζωή και την πισίνα ως κομμάτι της ιστορίας του πολιτισμού. Προφανώς έχει δίκιο.

Περισσότερα εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ